3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecial41 de poliţişti, instructori auto şi elevi, condamnaţi în dosarul permiselor din...

41 de poliţişti, instructori auto şi elevi, condamnaţi în dosarul permiselor din Bucureşti

Tribunalul Bucureşti a decis, astăzi, condamnarea a 41 de poliţişti, instructori auto şi elevi ai acestora la pedepse de la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, până la plata unor amenzi administrative de 1.000 de lei, în dosarul permiselor din Capitală, trei persoane fiind achitate, relatează NewsIn.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Astfel, cei patru poliţişti trimişi în judecată în acest caz au primit pedepsele de 4 ani de închisoare cu executare – Florentin Gheorghe, 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare – Nicolae Gheorghe, 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare – Ilie Iulică Dan şi 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare – Viorel Briceag.

De asemenea, au mai fost condamnaţi instructori auto şi elevii acestora: Viorel Dincă 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, Victor Oancea 4 ani de închisoare, Alina Oancea – 3 ani şi şase luni cu suspendare, Mircea Bîrţu – 4 ani cu executare, Viorel Luca – 3 ani cu executare, Marius Voinea – 2 ani şi 10 luni suspendare, Nicolae Vlaicu – 4 ani şi şase luni cu executare, Constantin Oprea – 3 ani cu executare, Marian Ioncescu – 2 ani şi 3 luni cu suspendare, Ionel Sandu – 2 ani şi 7 luni cu suspendare , Ionuţ Tănasă – 6 luni cu suspendare, Valuţa Tănasă – 6 luni cu suspendare, Rodica Ioniţă – 6 luni cu suspendare, Ana Felicia Diaconu – 9 luni cu suspendare, Ion Oancea – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Aurel Ivan – 1 an şi 6 luni cu suspendare, Marin Dicu – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Vasile Culea – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Bogdan Pîrvu – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Ion Hera – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Nicolae Ducu – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Ioana Szabo – 2 ani şi 6 luni cu uspendare, Mihaela Ionuţ – 3 ani cu suspendare, Răzvan Surpeţeanu – 1 an şi 6 luni cu suspendare, Mihai Iordan – 6 luni cu suspendare, Alexandru Boroş – 6 luni cu suspendare, Ciprian Ionuţ – 6 luni cu suspendare, Atena Anton – 6 luni cu suspendare, Dorel Florea – amenda administrativă de 1000 de lei, Cristian Florea – amenda administrativă de 1000 de lei, Ionel Moşoia amendă administrativă 1000 de lei, Alin Ştefan – amendă administrativă de 1.000 de lei, George Chioibaşu – 6 luni de închisoare cu suspendare , Nicolae Ion – 6 luni cu suspendare, Constantin Dinu – amendă administrativă de 1000 de lei, Raluca Zidăroiu – 6 luni cu suspendare, Andrei Popescu – 6 luni cu suspendare.

Pe de altă parte, Cătălin Milea, Diana Bonea şi Nicoleta Stoica au fost achitaţi.

Procurorii Parchetului Capitalei au înaintat instanţei, în luna martie, dosarul prin care au fost trimise în judecată 44 de persoane, printre care instructori auto, poliţişti şi elevi, în dosarul privind fraudarea examenelor pentru permise auto din Bucureşti, informează instituţia, printr-un comunicat.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus, marţi, trimiterea în judecată a 44 de persoane (patru subofiţeri de poliţie din cadrul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, optsprezece instructori auto, dar şi candidaţi pentru obţinerea permisului de conducere auto şi alte persoane), dintre care 12 în stare de arest preventiv. Cele 44 de persoane sunt acuzate de infracţiuni de corupţie (trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare şi luare de mită) şi mărturie mincinoasă.

Procurorii spun că infracţiunile care fac obiectul cauzei au fost comise în perioada iunie – decembrie 2010.

De altfel, din probele strânse în timpul anchetei, a reieşit că mai multe persoane (instructori auto şi lucrători de poliţie), în schimbul unor sume de bani, realizau obţinerea frauduloasă a permiselor de conducere auto de către elevii/candidaţii la examenul auto (proba practică).

Totodată, procurorii au stabilit şi că instructorul auto era cel care făcea oferta elevului de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (respectiv proba practică) în schimbul unei sume de bani, iar oferta era făcută fie unui elev care deja picase o dată examenului, fie unuia care urma să dea examenul. Ulterior, instructorul auto primea suma de bani (în general între 200 şi 300 de euro) de la candidat, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea.

Mai mult, înainte de momentul examenului, instructorul auto înmâna (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor) lucrătorului de poliţie fie bilete conţinând datele de identitate ale candidaţilor, fie copii de pe cărţile de identitate ale acestora, pentru ca lucrătorii de poliţie să cunoască identitatea persoanelor pentru care era realizat traficul de influenţă. După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care se trafica influenţa, instructorul auto înmâna (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor) lucrătorului de poliţie banii primiţi de la candidat.

În plus, instructorii auto se întâlneau cu poliţiştii examinatori pentru a le da banii sau biletele care conţineau datele de identitate ale candidaţilor la locuinţele celor din urmă sau în locuri prestabilite, în momente stabilite anterior, astfel încât uneori nu mai era nevoie să-şi comunice locul întâlnirii. În discuţiile dintre ei, instructorii şi lucrătorii de poliţie utilizau un limbaj codificat, folosind termeni specifici pentru noţiuni ca examen, examinator, elev, sume de bani sau pentru a se avertiza în legătură cu anumite schimbări de plan.

Faptul că atât instructorii cât şi lucrătorii de poliţie cunoşteau foarte bine acest limbaj codificat, precum şi faptul că întâlnirile dintre ei se puteau realiza chiar şi fără a discuta în prealabil (în urma unui simplu ‘bip’ telefonic se întâlneau direct în locurile cunoscute) sunt de natură să conducă la concluzia unui adevărat mod de operare format, consolidat şi specializat în timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de corupţie, susţin procurorii.

În vederea confiscării, procurorii au dispus, prin ordonanţă, instituirea unui sechestru asigurator asupra unor sume de bani ridicate de la lucrătorii de poliţie inculpaţi în cauză, cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, se arată în comunicatul remis de Parchetul Capitalei.

Procurorii au colaborat în instrumentarea acestei cauze cu Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti, precum şi cu Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI.

Cele mai citite

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă