Vinurile pot fi proaspete, tinere, mature sau vechi în funcție de perioada de maturare și învechire a acestora. Vinurile selectate pentru a fi învechite sunt atent degustate de către oenologi pasionați. Procesul se desfășoară în locuri de poveste precum crama Beciul Domnesc. Loc istoric ce a fost construit pe vremea lui Ștefan cel Mare și care adăpostește peste 100.000 de vinuri vechi. Sunt vinuri peste care istoria și timpul și-au pus amprenta.
1. Ce este un vin învechit
Mitul conform căruia orice vin este mai bun cu trecerea timpului este fals. Pentru ca vinul sa devină mai bun odată cu trecerea timpului, esențiale sunt: calitatea inițială a vinului, calitatea vaselor în care se face maturarea și condițiile de temperatură și umiditate în care se face învechirea în sticla. Nu uitati de rabdarea si grija pe care o acordati acestor vinuri zeci de ani inainte de a va bucura de vinul in sine.
2. Unde se țin vinurile învechite
Condițiile în care sunt ținute vinurile pentru învechire sunt esențiale pentru ca procesul să fie finalizat cu succes. Acestea sunt ținute în crame, locuri răcoroase, ferite de lumină, cu un nivel de umiditate de 70-75%. De exemplu, crama Beciul Domnesc, monument istoric, este ideală pentru păstrare și învechire. Datorită adâncimii sale și a pietrei ponce din care este construită crama, temperatura și umezeale sunt constante în interior aproape tot anul, indiferent de condițiile de afară.
3. Ce vinuri pot fi puse la învechit
Pentru ca un vin să aibă potențial de învechire, este foarte important anul de recoltă. De asemenea, un alt criteriu este calitatea la care s-a păstrat vinul în cramă pe o perioadă semnificativă de timp, 2-3 ani. Vinurile roșii se învechesc cel mai frumos datorită antocianilor (compuși de culoare) și taninurilor (compuși ce dau gust astingent, specific vinurilor roșii). Vinurile albe și cele dulci pot fi și ele învechite, însă rose-urile și vinul spumant se pun foarte rar la învechit.
Puteți încerca vinuri vechi de la Vincon, gama premium Comoara Pivniței sau Oenoteca, etichetate manual și păstrate cu mare grijă în crama Beciul Domnesc. Vinuri din soiuri alese precum: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Fetească Albă, Tămâioasă Românească sau Sauvignon Blanc se găsesc în Mega Image, Metro, Billa, Carrefour, Selgros, Kaufland, Cora, Profi sau Auchan.