15.2 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecial316 candidati, un singur admis

316 candidati, un singur admis

Rezultate dezastruoase la examenul de intrare in magistratura

Rezultatele dezastruoase de la admiterea in Institutul National de Magistratura sau de la concursurile pentru ocuparea posturilor de judecatori sau procurori ridica problema nivelului de pregatire in facultatile de drept, aparute ca ciupercile dupa ploaie si care scot pe banda rulanta generatii submediocre.
O "performanta" greu de depasit s-a inregistrat la concursul organizat de Institutul National al Magistraturii (INM) pentru ocuparea unor posturi de judecatori si procurori. Din 316 aspiranti, un singur candidat a reusit sa obtina media peste 7, nota care i-a asigurat intrarea in magistratura fara concurs. Examenul programat la data de 3 iunie a.c. a permis tuturor juristilor din tara care au o vechime de cel putin cinci ani sa participe pentru ocuparea unor posturi in magistratura, fara a urma cursurile de formare ale INM, care dureaza doi ani.

32 note de 2
Fiasco-ul inregistrat la examen arata nivelul de pregatire a juristilor. Din 122 de candidati care s-au inscris pentru ocuparea unui post de procuror, nici unul nu a reusit sa obtina nota 7 ca medie la cele sapte materii la care s-a sustinut examen. Dintre acestia, 32 au obtinut note intre 4 si 5 si 32 note de 2. sase candidati au obtinut putin peste nota 1.
Pentru judecatori, un singur candidat a obtinut nota 8,15 si a ocupat un post vacant la Tribunalul Bucuresti. Ceilalti 193 de candidati s-au pregatit sub aceasta medie, nu mai putin de 151 obtinand medii sub nota 5.

Inflatie de facultati de drept
Ministerul Educatiei nu are o evidenta clara a numarului de studenti care termina facultatea de drept in fiecare an. "16 universitati de stat au si facultati de drept. La acestea se adauga 22 de universitati private care au facultati de drept. Numarul de locuri subventionate de la bugetul de stat este de 1227 pentru anul 2007-2008", ne-a informat Biroul de presa al Ministerului Educatiei. Cele 38 de facultati de drept produc juristi pe banda rulanta, fara a exista o statistica a acestui fenomen.
Fata de aceasta situatie, INM nu are prea multe solutii de oferit. Din moment ce s-a demonstrat ca acest tip de examen nu este viabil, nu ramane decat sa se astepte doi-trei ani pentru completarea locurilor vacante. "Din cate stiu eu, candidatii nu au contestat calitatea subiectelor, ci notarea. Institutul a elaborat o metodologie de rezolvare a spetelor pentru a veni in sprijinul candidatilor… Din punctul nostru de vedere, singura modalitate de a accede in magistratura este examenul de admitere la Institut. Eficient s-a dovedit acest tip de examen. De aceea, cred ca cei care s-au inscris la concursul din iunie nu au avut timp sa se pregateasca. Este al saselea concurs la care rezultatele sunt de genul acesta. Este al doilea concurs la care intra un singur candidat. Din pacate, situatia se perpetueaza. Trebuie gasita o metoda astfel incat locurile din sistem sa fie ocupate", ne-a declarat Lavinia Lefterache, adjunctul INM.

7.500 absolventi de drept in fiecare an
Numarul exagerat de studenti care termina dreptul anual nu reprezinta o garantie ca 500 vor obtine unda verde de a intra direct in randul magistratilor. "In momentul de fata sunt vacante aproximativ 500 locuri de magistrati. 117 vor fi ocupate de cei care termina institutul acum si 180 de cei care termina INM anul viitor.
La institut dau examen absolventi de la 25 de facultati. Media pentru fiecare facultate este de 300. De aici rezulta ca este o inflatie de absolventi de drept", ne-a mai declarat Lavinia Lefterache.

Gheorghe Mateut: "Nimeni nu citeste nimic"

"Asta este cauza. Veniti intr-o sala de judecata. Te prinzi cu mainile de cap. Nu stiu carte. Nu invata, cred ca se poate intra in magistratura asa, pe ochi frumosi. Subiectele nu au fost dificile. Am stabilit niste subiecte la nivel de studenti, de incepatori, in conditiile in care ei aveau vechime", ne-a declarat formatorul INM Gheorghe Mateut. El este de parere ca numarul exagerat de facultati particulare din tara este un alt motiv pentru calitatea slaba a absolventilor de drept. "Sunt foarte multe facultati private. Datorita acestui lucru, si cele de stat au scazut in eficienta, implicit in valoare. Multe facultati dau diplome formale si nimeni nu face nimic. Este o totala delasare. Sunt si exceptii. Dar, din pacate, din an in an mai putine".

Cele mai citite

Fed reduce semnificativ dobânzile, piețele internaționale reacționează pozitiv: patru maxime istorice atinse

Decizia Rezervei Federale (Fed) de a reduce semnificativ dobânzile acum trei săptămâni a adus o revigorare pe piețele internaționale, iar indicii bursieri au atins...

Mark Rutte, noul secretar general al NATO, a reafirmat la Kiev susținerea Ucrainei până când ”învinge”

Noul secretar general al NATO Mark Rutte a reiterat joi susţinerea Ucrainei de către Occident a Ucrainei până când ”învinge”, într-o vizită la Kiev...

Nicușor Dan: Peste 150 de clădiri cu risc seismic vor fi consolidate

Municipalitatea face demersuri pentru consolidarea a peste 150 de clădiri cu risc seismic, iar finanţarea pe care a obţinut-o este de 300 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă