Transformate în spirit creştin, toate vechile datini capătă o nouă şi vie strălucire, sărbătorind naşterea luminii şi speranţei iar împodobirea bradului de Crăciun este o tradiţie cu semnificaţie aparte.
În timpul sărbătorilor de iarnă, locul în care este aşezat bradul devine punctul de atracţie al locuinţei. Puteţi folosi un brad natural, mireasma sa, alături de cea a portocalelor, va întregi ambianţa.
Se pot folosi globuri şi decoraţiuni multicolore pentru o amenajare veselă şi strălucitoare.
Bradul trebuie ales în funcţie de tipul de locuinţă de care dispuneţi (apartament sau casă), pentru a se încadra perfect în dimensiunile ei. Ideal ar fi ca acesta să nu fie nici prea mare, nici prea mic şi să aibă ramuri bogate.
Nu aşezaţi bradul lângă surse de căldură (şemineu, calorifer etc.).
Locul ideal trebuie puţin retras, în afara zonelor de trafic, pentru a evita mişcarea sau răsturnarea lui.
Dacă locuinţa are spaţii larg deschise, bradul poate fi amplasat într-o zonă centrală, dând astfel posibilitatea de a fi admirat din cât mai multe unghiuri. În cazul în care locuiţi într-un apartament de dimensiuni reduse, veţi fi condiţionaţi să alegeţi un brad mic. Există totuşi şi un avantaj: acesta va putea fi poziţionat în orice zonă a casei.
Nu trebuie trecut cu vederea nici suportul pentru brad, care trebuie să fie stabil şi rezistent.
În cazul în care preferaţi un brad artificial cu structură metalică, nu folosiţi instalaţii electrice pentru decorare.
Împodobirea bradului este cu siguranţă strâns legată de gusturile şi preferinţele fiecăruia. Cel mai important e să evitaţi supraîncărcarea acestuia. Un brad cu prea multe sau prea puţine decoraţiuni nu oferă o privelişte prea plăcută. Indiferent de obiectele decorative preferate – globuri, îngeraşi, beteală, instalaţii luminoase – acestea trebuie dispuse simetric, pentru a preîntâmpina răsturnarea bradului. Iată şi paşii de urmat pentru împodobirea şi iluminatul bradului.
Tăiaţi din partea de jos doi-trei centimetri când aşezaţi bradul în suportul său cu apă pentru a înlătura zona cu pori închişi şi a permite bradului să acumuleze cât mai mult fluid.
Pentru a-l menţine cât mai mult timp sănătos şi verde, puneţi aspirină pisată în apa din suport.
Nu treceţi cu uşurinţă peste episodul cumpărării unei scări, accesoriu util în împodobirea unui brad. Scările mai scumpe, de obicei sunt şi mai calitative. Îşi merită banii şi, în fond, este în joc sănătatea dumneavoastră.
Este recomandat să fixaţi firele instalaţiei de brad de perete, şi nu de podea, acolo unde copiii se pot împiedica de ele. Cu atât mai mult, alegeţi ghirlande cu fire de alimentare mai lungi, astfel încât libertatea de poziţionare a firului în afara zonei de tranzit să fie maximă.
Urmăriţi instrucţiunile de pe cutii pentru a vedea care este puterea consumată de instalaţia de iluminat. Evitaţi supraîncărcarea unui singur circuit sau a unei singure prize.
Crengile se pot decora folosind două şiruri de luminiţe: unul colorat şi altul cu o singură culoare clară. Înfăşurarea se face simultan, în jurul crengilor adăugându-se lumini suplimentare acolo unde este cazul.
Se poate începe cu primul rând de luminiţe colorate. Acesta se înfăşoară pornind de la bază până la vârf. În acest mod, lumina va înfăşura tot trunchiul copacului şi nu numai crengile exterioare.
Alimentarea ghirlandelor se realizează într-o priză cu mai multe ieşiri, având grijă să ţinem minte în care din ieşiri am alimentat fiecare ghirlandă.
Verificaţi dacă toate beculeţele ghirlandei sunt bine fixate în locurile lor.
Dacă găsiţi dezizolări sau tăieturi ale cablurilor ghirlandelor, întrerupeţi imediat alimentarea acestora şi remediaţi defecţiunea în lipsa tensiunii.
Pentru dezgolirea firelor electrice ale ghirlandelor şi refacerea montajelor, folosiţi un cleşte special. Nu este recomandat să folosiţi un simplu cuţit, deoarece există posibilitatea ca interiorul de metal să fie atins în momentul dezizolării cablului.
Nu este recomandat să lăsaţi instalaţia bradului în funcţiune dacă în timpul sărbătorilor plecaţi de acasă. Deşi echipamentele sunt destul de sigure şi performante, nu strică niciodată să luăm o măsură de protecţie în plus.
Combinate cu cele noi, decoraţiunile vechi vor da un farmec aparte aranjamentului.
Este recomandat ca ornarea bradului să înceapă cu decoraţiunile mai mari, care vor fi aşezate în partea de jos şi să continue cu cele mici. Iar pentru ca atmosfera de sărbătoare să se simtă în toată casa, apelaţi la coroniţe şi aranjamente din crenguţe de brad şi lumânări
Ambalaţi cadourile în hârtie colorată şi aşezaţi-le sub brad – acestea vor reprezenta un decor în sine.
Decoraţi, deasemenea, uşile cu crengi de brad sau coroniţe şi nu uitaţi să puneţi steluţe atârnate lângă brad.
Crăciuniţa sau Steaua Crăciunului este şi ea un simbol al Crăciunului şi foarte populară pe toate continentele iar în plus este o plantă perenă. Are nevoie de multă lumină. Pentru decorarea de Crăciun este foarte pregnantă şi se pot folosu cu success mai multe ghivece, aşezate de exemplu în linie.
Pentru aranjamente florale, combinaţiile cromatice pot fi alb-roşu, pentru o atmosferã tradiţională, sau alb-albastru, pentru un decor elegant. Pentru a evidenţia caracterul festiv al aranjamentului, se pot adăuga mici accente aurii sau argintii.