Cel mai important investitor din Timiş, în 2010, a fost consiliul judeţean.
Consiliul Judeţean (CJ) Timiş a fost, în acest an, cel mai important investitor în proiectele derulate pe raza întregului judeţ, cu o sumă totală de peste 30 milioane de euro. Este vorba despre proiecte începute sau finalizate, care au fost finanţate din bani de la bugetul judeţean sau din fonduri europene. „Investiţiile vor continua şi anul viitor. În acest an, am alocat investiţiilor un procent important din buget, întrucât a fost un an de criză care a generat probleme mari în sectorul privat. Se poate spune că economia judeţului a funcţionat. Nu la parametri normali, dar important e că a funcţionat”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, cu ocazia bilanţului de sfârşit de an.
Proiectele lui Ostaficiuc
Printre proiectele de anvergură în care a fost implicat CJ Timiş se numără Bastionul „Theresia”, a cărui renovare a început în 2008 şi a costat 9,7 milioane de euro, asfaltarea a 140 de kilometri de drumuri judeţene, achiziţionarea Teatrului de Păpuşi „Merlin” cu aproape 500.000 de euro, finalizarea muzeului din comuna Traian Vuia, darea în folosinţă a corpului nou de clădire al Palatului Administrativ, lucrare în valoare de 3,5 milioane de euro începută în 2007, dar şi reabilitarea Castelului Huniade. În acest ultim caz, contractul a fost semnat de curând, prezenţa ministrului Turismului, Elena Udrea, iar lucrarea va costa 8,5 milioane de euro. „Am dorit un drum judeţean care să unească judeţele Arad, Timiş şi Caraş-Severin, de la Lipova până la Berzovia, trecând prin Buziaş, dar, deocamdată, nu am reuşit să depăşim birocraţia europeană. Avem acceptul Consiliului Regional de Dezvoltare a Regiunii Vest, inclusiv al judeţului Hunedoara, care şi-a dat acceptul ca acest drum să devină prioritar, dar e o birocraţie a Comunităţii Europene pe care n-o putem depăşi. Proiectul nu s-a introdus la timp”, a trecut Ostaficiuc în revistă unul dintre eşecurile investiţionale din acest an.
Ce proiecte vor continua în 2011
Efortul de materializare a acestui proiect va continua şi-n 2011, mai cu seamă că se doreşte facilitarea accesului la autostrada Timişoara – Lugoj a vehiculelor care vin dinspre Lipova, Berzovia sau Reşiţa. Tot pe lista nerealizărilor a fost trecut şi deponeul ecologic de la Ghizela, o investiţie de peste 35 milioane de euro, care, la trei ani de la demararea lucrărilor, este în stadiu terminal. „Lucrarea este gata în proporţie de 90%. Anul viitor, în primăvară, vom inaugura deponeul (n.r. – depozitul) ecologic”, a dat asigurări preşedintele CJ Timiş.