» 25 de magistrati au facut, potrivit CNSAS, politie politica, dar au dat declaratii pe propria raspundere ca nu au colaborat cu Securitatea.
» Numarul mic de colaboratori este explicabil, potrivit analistilor si istoricilor, fiindca relatia dintre magistrati, Securitate si partid era implicita.
In ultimii doi ani, Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a verificat 3.511 magistrati sub aspectul colaborarii cu fosta Securitate, din cei aproximativ 6.000 cati exista in intreaga tara. Presedintele Colegiului CNSAS, Ladislau Czendes, ne-a declarat ca "pentru 118 dintre judecatorii si procurorii verificati, cercetatorii Colegiului au descoperit anumite indicii de colaborare, drept pentru care s-au intocmit tot atatea probatorii. In urma dezbaterilor in sedinta, s-a stabilit ca 23 au colaborat cu Securitatea si doi au fost agenti ai Securitatii". Czendes subliniaza insa ca "deciziile nu sunt definitive, ele fiind contestate. Din pacate, nu toate raspunsurile au fost trimise catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Din cate imi aduc aminte, in cazul a 3-4 magistrati am trimis deciziile de colaborare la CSM. Celelalte raspunsuri nu au fost inca redactate".
seful CSM, judecatoarea Lidia Barbulescu, a reactionat prompt la declaratiile Germinei Nagat, sefa Directiei Investigatii din CNSAS, care a vorbit despre colaborationistii din magistratura: "Cand am venit, in 2001, la Curtea Suprema de Justitie, am facut trei solicitari catre CNSAS pentru a verifica toti judecatorii si am primit abia de curand cateva raspunsuri". Ladislau Czendes catalogheaza declaratiile sefei CSM drept "o gluma, avand in vedere ca in 2001 Colegiul nu avea nici macar arhiva".
Pe de alta parte, numarul mic de magistrati deconspirati ca informatori si colaboratori ai Securitatii se explica prin faptul ca, inainte de 1989, judecatorii si procurorii erau obligati sa se inscrie in Partidul Comunist, iar Securitatea nu mai avea voie sa racoleze incepand cu anii ‘70 membrii partidului. Istoricul Marius Oprea vorbeste chiar despre o simbioza intre partid si sistemul judiciar. "Era un triunghi represiv, format din Securitate, Militie si aparatul Justitiei. Peste toate acestea partidul dicta. Magistratii dadeau sentinte inclusiv politice pentru oricine era impotriva regimului. Nu Securitatea trimitea in puscarii, ci Justitia!"
De aceeasi parere este si politologul Cristian Parvulescu. "Pana in anii ‘60, cei din Securitate erau prezenti in sala de judecata. Dupa 1963, au fost obligati sa nu mai interfereze cu deciziile judecatorilor, dar interveneau in continuare la nivelul procurorilor sau anchetatorilor. Oricum, daca se dadea o decizie impotriva intereselor Securitatii, intervenea aparatul de partid – CC. Judecatorii raspundeau partidului, fiind obligatoriu membri. Colaborau pe linie profesionala cu Securitatea, iar unii erau agenti, altii informatori. Unii mi-au explicat foarte clar cum avertizau Securitatea despre unele aspecte care le scapau din dosare. Deci se puteau numi delatori, nu stiu daca aveau si un contract".
Interesele au inmormantat CNSAS
Membrii colegiului se feresc sa sustina ca judecatorii Curtii Constitutionale sunt direct raspunzatori de "inmormantarea" CNSAS. "Am primit amenintari ca acest Colegiu va fi desfiintat inca de-acum doua luni… Sunt interese mari la mijloc. Nu sunt numai unii, si o chestie de genul acesta nu vine dintr-o singura parte… Deocamdata CNSAS nu musca, ci doar latra", ne-a declarat Cazimir Ionescu, membru al Colegiului.
Germina Nagat, director al Directiei Investigatii din cadrul Colegiului, sustine ca nu vrea sa considere ca declararea ca neconstitutionala a legii de functionare a CNSAS ar reprezenta o "razbunare" a magistratilor. "Refuz sa cred acest lucru, desi s-a emis si aceasta ipoteza. Nu vreau sa cred ca s-a intamplat asa ceva, ca vreau sa mai traiesc in Romania".
Ipoteza unei conspiratii a magistratilor impotriva CNSAS a fost lansata de Ticu Dumitrescu, imediat dupa decizia Curtii Constitutionale. Conform teoriei lui Dumitrescu, Colegiul verifica magistrati, lucru care a deranjat mult, deoarece cei descoperiti si-ar fi pierdut locurile de munca.