» Cei 25 de copii internati in Sectia recuperare nutritionala pediatrica din cadrul Spitalului Tutova, care stau in aceasta unitate sanitara de ani de zile fara sa fie nevoie, vor fi mutati la o serie de centre specializate din subordinea Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui sau la asistenti maternali.
Scandalul copiilor tinuti in spitalul din Tutova, judetul Vaslui, ani de zile s-ar putea apropia de sfarsit. Dupa ce au fost tinuti in spitalul-lagar atat de mult timp, copiii au ajuns in atentia Directiei pentru Protectia Copilului, care vrea sa-i mute in centre specializate. Decizia a venit in urma controlului intreprins de o echipa a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului. De asemenea, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si Autoritatea de Sanatate Publica Vaslui au fost implicate, acum cateva zile, in controlul de la sectia recuperare nutritionala pediatrica din spitalul Tutova, unde 25 de copii erau internati de 2, 3 sau chiar 5 ani de zile.
La primul control, inspectorii ANPDC, insotiti de reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, au ajuns la concluzia ca nici unul din cei 25 de copii nu trebuia sa stea internat o perioada atat de lunga de timp si ca ar fi trebuit anuntata Directia pentru Protectia Copilului, care ar fi luat masurile necesare. Primii cinci copii au fost deja mutati la asistenti maternali din judet, saptamana trecuta, in timp ce alti patru, care sufera de maladii grave, vor fi transferati la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Barlad, o unitate care poate asigura toate conditiile cerute de astfel de cazuri, sustin reprezentantii DGASPC.
Restul, conform raportului ANPDC, ar urma sa fie predati Directiei judetene pentru Protectia Copilului, care va lua masurile ce se impun in astfel de cazuri. Grav este ca, asa cum au constatat echipele de control, in ultimii trei ani UNICEF Romania a facut verificari la Spitalul din Tutova, recomandand ca acei copii sa nu mai fie tinuti in mod nejustificat in acest spital. Mai mult, cei de la UNICEF Romania au invitat conducerea spitalului la o serie de cursuri legate de efectele negative pe care le are asupra unui copil internarea in spital, in mod abuziv, pe o perioada lunga de timp.