1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecial„2013 UX11” - primul asteroid descoperit dintr-un obsevator românesc

„2013 UX11” – primul asteroid descoperit dintr-un obsevator românesc

După mai multe performanţe în observarea unor corpuri cereşti, la Observatorul Astronomic care funcţionează în cadrul Complexului Muzeal pentru Ştiinţele Naturii (CMSN) „Răsvan Angheluţă” din Galaţi a fost înregistrată şi o premieră naţională: pentru prima oară, a fost descoperit un asteroid dintr-un observator astronomic din România, fiind o realizare integral românească.

Descoperirea a fost făcută în noaptea de 29 spre 30 octombrie, de doi dintre specialiştii din cadrul Observatorului Astronomic de la Galaţi.

„Asteroidul a fost descoperit pe teritoriul constelaţiei şi a primit denumirea . El a fost văzut în imaginile făcute cu telescopul principal al Observatorului Astronomic. Imediat au fost raportate primele poziţii – coordonate cereşti – ale noului asteroid către Minor Planet Center. Pentru a contribui la o determinare a orbitei asteroidului, acesta a fost reobservat şi în alte două nopţi. De asemenea, la cererea noastră, asteroidul a fost observat şi de către un alt observator astronomic, din Marea Britanie”, ne-a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi.

În urma analizei observaţiilor, Minor Planet Center a comunicat că „2013 UX11” este un asteroid din Centura Principală de Asteroizi, care se găseşte între orbitele planetelor Marte şi Jupiter. În acelaşi timp, a fost calculată şi perioada de rotaţie a asteroidului în jurul Soarelui, aceasta fiind de aproximativ 4.2 ani tereştri. De asemenea, a fost estimată şi dimensiunea noului asteroid, acesta având un diametru de aproximativ 2 – 2.5 kilometri.

„Ne bucurăm că am reuşit această premieră naţională, să descoperim un asteroid de la Galaţi ! Este o realizare importantă pentru instituţia noastră, meritul principal fiind al specialiştilor din cadrul Observatorului Astronomic, care au desfăşurat, în multe nopţi, activităţile de monitorizare şi fotografiere a boltei cereşti”, a adăugat Emil Strungă, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Observatorul din Galaţi, în top 40 mondial

Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a început monitorizarea asteroizilor în luna august 2011. Până în prezent, au fost observate peste 1.100 de obiecte – asteroizi, comete şi planete pitice, fiind raportate către Minor Planet Center peste 10.000 de poziţii – perechi de coordonate cereşti – ale acestora. Din punctul de vedere al observaţiilor asupra asteroizilor şi cometelor Astfel, Observatorul Astronomic din Galaţi este în prezent cel mai activ observator astronomic din România, pe locul 8 în Europa şi este în top 40 mondial, ierarhie râvnită de specialişti din peste 1.800 de observatoare din întreaga lume.

Cele mai citite

Black Friday 2024 nu s-a terminat pe Notino.ro: Pe 29 noiembrie sunt cele mai tari oferte!

Campania de Black Friday continuă pe Notino.ro, iar clienții au ocazia să se bucure de reduceri prelungite pe toată durata lunii noiembrie. Pe 29...

Rusia: Poliția a deschis o anchetă după moartea suspectă a balerinului Vladimir Shklyarov

Anchetatorii din Rusia investighează moartea lui Vladimir Shklyarov, balerin principal la renumitul Teatru Mariinski din Sankt Petersburg, după ce artistul a căzut de la...

Atac virulent la adresa României! Un istoric kosovar lansează acuzații grave și jigniri fără precedent

Într-un editorial publicat pe site-ul kosovar Bota Sot, Enver Bytyci, istoric și profesor la Universitatea „Aleksander Moisiu” din Durres, Albania, a lansat o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă