10.7 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecial2007, anul ciudateniilor

2007, anul ciudateniilor

Primele statistici ale anului 2007 ne atrag mai mult atentia asupra indicelui BET-FI care a crescut doar cu 24,85%, fiind in scadere cu cca. 8% fata de anul 2006. Cu toate acestea am remarcat in ultima zi achizitia masiva a 1,5 mil. actiuni SIF2 de catre Catalin Chelu, care vine parca sa accentueze ciudatenia evolutiei BVB din acest an.

Analistii companiei de investitii East Capital, specializata pe pietele est-europene (active peste 5 mld. euro, 450.000 clienti si cu plasamente de peste 150 mil. euro in SNP, SIFS si IMP), semnaleaza scaderea apetitului investitorilor straini fata de BVB de la 22,8 mil. euro investiti in luna iulie la 14,2 mil. euro in noiembrie, scadere ce se justifica prin declinul indicatorilor macroeconomici (deficit de cont curent, rata inflatiei si deficit comercial) si prin influenta pietelor financiare internationale.  Influenta acestor factori asupra BVB nu se va modifica curand, iar pe termen scurt ea va resimti si socurile inflationiste din zona, influentate de cresterea pretului la alimente si energie (pretul petrolului poate creste peste 100$/baril).

Pe de alta parte sunt aprecieri contradictorii privind inceputul unei recesiuni economice americane, care vor genera volatilitati importante pe pietele de capital. Contradictiile se pot accentua si prin faptul ca bursa romaneasca s-a rupt de cresterea generala a pietelor emergente printr-o depreciere solida in partea a doua a anului 2007, care poate persista.
Nu cred ca vom gresi daca reamintim ca SIF3 este in litigiu cu firma Cocor, SIF5 nu este sigura de prezenta AUCS in portofoliu, Banca Transilvania are inca detineri la SIF1 peste 1%, iar VANU prezinta subevaluari mai mici sau mai mari la toate societatile financiare. In conditiile de mai sus ne vom pune cu atat mai mult intrebarea: "Care va fi evolutia indicelui BET-FI la inceputul anului 2008 ?", mai ales ca se va mentine atractia fata de drepturile de alocare ale TGN si apare perspectiva listarii actiunilor ERSTE. Este cunoscut ca la inceput de an, cu unele exceptii, se observa o tendinta de crestere a preturilor datorita dorintei psihologice de a fi mai activ in piata dupa o vacanta mai mare, dar si a influentei celorlalte piete straine, care incep mai devreme. Asa ca putem presupune ca cel putin in prima zi a anului vom avea cresteri.

BET-FI, pregatit sa revina pe scadere
Analizand evolutia indicelui in anul 2007 vom observa o volatilitate importanta si unele caracteristici pentru o ciclicitate marcata prin schimbari de directie.

Pe termen scurt vom face estimarea folosind semnalele Benzilor Bollinger (BB – media simpla de 10 zile) corelate cu doi indicatori de baza MACD (12, 26, 10) si STS (15, 3, 5). Focalizand istoricul semnalelor BB vom observa bucle accentuate cu treceri ritmice de la limita superioara (±BB) la cea inferioara (-BB) ceea ce inseamna ca in piata sunt mai multi speculatori care profita de variatiile solide de pret ce se vor mentine. Schimbarile de directie (reversal UP) s-au facut dupa obtinerea unui prim minim in exteriorul liniei inferioare (– BB) si al celui de-al doilea in interiorul benzilor (21 martie, la 55.161,15 puncte). In acest caz linia de semnal s-a condensat mai mult catre – BB. Daca facem aceasta comparatie cu zona ultimului minim (23 noiembrie, la 66781,17 puncte) care a strapuns –BB, vom observa ca acesta nu poate fi un reversal deoarece nu este urmat de un alt minim in interiorul benzilor si ca urmare avem doar o corectie minora pozitiva oscilanta a trendului descendent inceput pe 25 iulie dupa ce maximul de 95197,85 a strapuns linia superioara ±BB, el fiind urmat de un al doilea top in interior. Deoarece strapungerea minima actuala ramane constant in exterior si sub linia de semnal a benzii, atunci trendul va continua sa se deprecieze in timp. Pentru o estimare puternica vom corobora aceste date cu cei doi indicatori si vom observa ca STS indica supracumparare, marcand accentuarea scaderii nivelului indicelui, iar MACD ofera un mic ragaz, inselator, pentru ceva reveniri usoare de 1-2 zile fara a convinge si a putea atinge nivelul de 81.300 sau tinta de 86.500, urmate de o scadere mai indelungata, probabil pe termen scurt. Exista o anticipare de 2-4 zile a indicatorului STS fata de MACD. In concluzie estimez ca pe timp scurt vom avea doua praguri de suport, primul intermediar la 73.000 si al doilea solid la 68.500, mai greu de strapuns.

Cele mai citite

Analist economic: Măsuri propuse pentru creșterea veniturilor bugetare în 2025

Adrian Bența propune majorarea TVA, accizelor și impozitarea mai strictă a IMM-urilor pentru a face față deficitului bugetar, potrivit unor declarații pentru Termene.ro. Analistul economic...

Analist economic: Măsuri propuse pentru creșterea veniturilor bugetare în 2025

Adrian Bența propune majorarea TVA, accizelor și impozitarea mai strictă a IMM-urilor pentru a face față deficitului bugetar, potrivit unor declarații pentru Termene.ro. Analistul economic...

Artificii, rezervoare de benzină și combustibil pentru camping folosite în explozia Tesla Cybertruck, din fața hotelului Trump din Las Vegas

Poliția a spus că știe cine a închiriat camionul, dar autoritățile nu sunt pregătite să dezvăluie încă numele FBI lucrează pentru a determina dacă incidentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă