Sambata si duminica, in Caras-Severin, au izbucnit 20 de incendii de vegetatie.
Asteptata de toti cu multa nerabdare, vremea buna a fostz un adevarat blestem pentru pompierii din Caras-Severin. In zilele de sfarsit de saptamana, in judet, au fost inregistrate aproape 20 de incendii de vegetatie raspandite de la Clisura Dunarii si pana spre cleanturile muntilor. In majoritatea cazurilor, focul este provocat intentionat de catre agricultori si gospodari care astfel isi curata terenurile agricole si fanetele de resturile vegetale uscate si ramase din toamna trecuta. Metoda este pedepsita de lege, in primul rand din cauza emisiilor de carbon din atmosfera, adica, a poluarii cu fum si cenusa.
Situatia este strict monitorizata la nivel european si daca pana mai anii trecuti pedepsele erau relativ blande, in prezent, acestea pot ajunge de la amenzi si pana la plata a milioane de lei despagubiri si chiar inchisoare pentru vinovati.
Primele incendii au aparut sambata dimineata in jurul Resitei in fanete, dar situatia s-a agravat spre seara. Focul a amenintat casele de pe o strada intreaga la Bocsa, o manastire in apropiere de Resita iar la Terova a fost un adevarat dezastru. Duminica, focul a patruns in padurea de conifere si a distrus cateva hectare. Pentru a putea fi stins, pompierii au actionat pe terenuri deosebit de accidentate mai mult cu maturi de nuiele si lopeti. Acolo unde a fost cazul, pentru a stinge copacii si lemnele arzande, ei au folosit apa carata in pet-uri in ranite cu spatele, fiindca de acces in zona cu masinile de interventie nici nu poate fi vorba.