16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial20 de asociatii neguvernamentale acuza: perucile, interzise de noul Cod Civil

20 de asociatii neguvernamentale acuza: perucile, interzise de noul Cod Civil

Peste 20 de organizatii neguvernamentale au dat ieri in judecata Guvernul si Ministerul Justitiei pentru incalcarea legislatiei privind elaborarea celor patru Coduri. Concomitent, personalul auxiliar din justitie cere demisia ministrului Catalin Predoiu (foto) pentru neplata salariilor.

Coalitia "Opriti Codurile!", din care fac parte 22 de organizatii neguvernamentale, a depus ieri o plangere la Curtea de Apel Bucuresti pentru ca Guvernul a incalcat legislatia premergatoare elaborarii celor patru Coduri din justitie. Organizatiile neguvernamentale sustin ca Guvernul a aprobat si a transmis Parlamentului textele proiectelor fara sa existe studiile de impact necesare aplicarii Codurilor. In plus, arata reprezentantii societatii civile, Consiliul Superior al Magistraturii a dat avizul pentru proiectul Codului Civil dupa ce acesta a fost adoptat in sedinta de Guvern, desi in mod normal trebuia sa fie dat inainte. Coalitia "Opriti Codurile!" a trimis, de altfel, si o scrisoare presedintelui Basescu, in care i se cere sa retraga cele patru Coduri din Parlament si i se aduce la cunostinta ca se va intalni maine cu Mircea Geoana, presedintele Senatului.

 

Comisia Europeana ii cere Romaniei de mai multi ani schimbarea Codurilor Penal si Civil, iar presedintele Basescu a propus coalitiei de guvernamant sa le treaca prin Parlament in urmatoarele doua luni, pana la raportul Comisiei Europene.
Printre neregulile semnalate de cele 22 de organizatii neguvernamentale se numara si prevederile referitoare la legitima aparare, care sunt neclare. Astfel, se considera ca o persoana este in legitima aparare daca aceasta "este proportionala cu gravitatea atacului". In opinia coalitiei, ideea de proportionalitate inseamna ca victima trebuie sa gaseasca o cale de riposta egala cu atacul, lucru care nu tine cont de realitate, pentru ca victima trebuie sa se apere, si nu sa-si protejeze agresorul. Cu alte cuvinte, potrivit acestei prevederi, daca un hot patrunde intr-o locuinta cu un cutit, proprietarul n-ar putea sa se apere, de pilda, cu un pistol.

Un articol din proiectul Codului Civil interzice vanzarea "elementelor sau a produselor" corpului uman, dar uita sa vorbeasca despre exceptia perucilor. "Este greu de crezut ca nu se vor mai putea face peruci din par uman ori ca se va face o lege cu o exceptie explicita in acest sens", noteaza Coalitia. De asemenea, este limitat dreptul la informare, fiindca proiectul de Cod Civil "reduce munca de presa la difuzarea de informatii si declaratii care au fost aprobate explicit de catre cei care le furnizeaza", in vreme ce dreptul la replica n-ar trebui sa fie obligatoriu.

» Demisia ministrului Predoiu
Peste 600 de grefieri, arhivari si soferi din intreaga tara au protestat ieri in fata Ministerului Justitiei, cerand demisia ministrului Catalin Predoiu, pe care il acuza ca nu a respectat hotararile judecatoresti privind plata drepturilor salariale restante. In replica, ministrul Justitiei a spus ca "lamentarile, conflictele, solicitarile" sunt inutile si ca nu exista banii necesari pentru plata salariilor restante din cauza micsorarii bugetului institutiei pe care o conduce.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă