22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecial19 ore cu avionul pentru Voodoo la Belem

19 ore cu avionul pentru Voodoo la Belem

Belem se trăieşte cu toate simţurile şi trebuie văzut cel puţin o dată. Despre Belem se poate spune foarte puţin, dar se poate arăta foarte mult. Este genul de loc pe care trebuie să-l vezi ca să-l crezi şi oricât de meşteşugit ar fi cel care scrie despre piaţa din Belem, esenţa tot se pierde în cuvinte. Belemul se trăieşte cu toate simţurile şi trebuie văzut, mirosit şi atins cel puţin o dată. Asta, dacă sunteţi fani ai pieţelor autentice unde surprizele se ivesc la fiecare tarabă.Până la Belem e cale lungă, asta şi din cauză că nu există curse aeriene directe între Europa şi nordul Braziliei – unde este situat acest oraş. Astfel, vrând-nevrând, trebuie să zburaţi până la Rio sau Sao Paolo după care să luaţi o cursă locală până în nordul extrem al ţării – la Belem. Pe puţin 19 ore de zbor. Însă merită fiecare minut pentru că, odată ajunşi acolo, uitaţi de tot şi vă aruncaţi direct în atmosfera veselă de port a oraşului de la gurile Amazonului.

O adevărată metropolă cu arhitectură portugheză

Împreună cu Manaos, Belem este unul dintre cele mai importante oraşe situate pe cursul gigantului Amazon. Arhitectura oraşului este portugheză prin excelenţă, aşa că nu vă miraţi dacă prin pieţe sau cartiere mărginaşe vă veţi simţi la fel ca în Lisabona. Numărând peste două milioane de locuitori, Belem este o adevărată metropolă, iar atracţiile sale sunt multe şi diferite. Facilităţile pentru turişti sunt excelente, iar activităţile oferite în zonă (plimbări pe Amazon, vizite la triburi indigene, muzee etc.) fac din acest oraş polul nordic al turismului brazilian.

Bărci încărcate cu marfă proaspătă

Însă adevărata atracţie a Belemului este piaţa de pe cheiul Amazonului – Ver-O-Peso. Cred că dacă s-ar face un top al pieţelor din lume loculul întâi s-ar disputa între Ver-O-Peso şi Chatuchak Market din Bangkok. Cum şi de ce? În primul rând este una dintre cele mai vechi pieţe din America de Sud. Numele ei (verifică greutatea) vine de la faptul ca în trecut nu existau cântare pentru a determina greutatea mărfurilor, astfel încât clienţii cântăreau în mâini obiectele pe care vroiau să le cumpere şi negociau un preţ cu vânzătorul. Nu multe s-au schimbat până în ziua de azi. Ce se vinde aici? Dacă aş spune de toate aş nedreptăţi acest loc. De la haine tradiţionale la instrumente de cântat sau decoraţiuni găsiţi de toate în Ver-O-Peso, culoare locală şi atingere de geniu indigenă. Însă vedetele târgului sunt numeroasele specii de animale, peşti şi plante aflate pe tarabe. Specialiştii au declarat că nu pot recunoaşte şi integra în vreo specie deja catalogată tot ce se află în vânzare la Ver-O-Peso, fie că e vorba de animale sau peşti. La primele ore ale dimineţii bărcile vin de pe canalele Amazonului încărcate cu marfă proaspătă şi pline de surprize.

Din speciile cele mai ciudate, cum ar fi şerpi cu capul mare sau peşti cu dinţi de om sau cu două capete, se fac amulete sau diverse licori folosite în practicile voodoo, însă majoritatea mărfii se consumă – mai ales de cei dornici să încerce noi delicatese, noi senzaţii. La rând vin fructele şi plantele care dacă nu sunt mult prea ciudate şi trec la obiecte voodoo îşi găsesc drumul înspre bucătăriile localnicilor sau ale restaurantelor din apropiere.

Ver-O-Peso se vede cel mai bine dis-de-dimineaţă

Cert este că nimeni nu a putut vreodată să facă un inventar sau să dea un nume tuturor mărfurilor aflate în vânzare la Ver-O-Peso. Piaţa este în primul rând extrem de colorată şi pare o invitaţie deschisă pentru cei dornici de nou şi intrigaţi de ciudăţenii. Ver-O-Peso veghează în nordul Americii de Sud şi invită aventurierii spre tarabele sale pline de surprize. Deci, acolo Surprize-Surprize!

Dacă ajungeţi vreodată prin zona, daţi o raită prin piaţă, faceţi nişte poze şi trimiteţi-ne şi nouă să ne bucurăm alături de voi. Şi, în loc de încheiere, un sfat: minunea de la Ver-O-Peso se vede cel mai bine dis-de-dimineaţă atunci când abundenţa mărfurilor este maximă şi când locuitorii cumpără cele trebuincioase pentru masa din acea zi. 

 

Top 5 Pieţe colorate din întreaga lume

 Ver-O-Peso, Belem, Brazilia

 Chatuchak Market, Bangkok, Thailanda

 Grand Bazar, Teheran, Iran

 Khan-el-Khalili, Cairo, Egipt

 Grand Bazar, Istanbul, Turcia

 

Foto homepage: Flickr.com/Fernando Stankuns

Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...
Ultima oră
Pe aceeași temă