2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecial19 medici si doi patroni de laboratoare de analize, RETINUTI pentru...

19 medici si doi patroni de laboratoare de analize, RETINUTI pentru FRAUDE de 500.000 de euro. In total au fost RETINUTE 37 de persoane.

UPDATE 23.00

Alte 11 persoane au fost reţinute, vineri seară, în dosarul decontărilor ilegale de analize medicale. Numărul celor retinuti a ajuns astfel la 37, iar 5 vor fi cercetati in libertate.

Sambata dimineata, cei 37 de retinuti vor fi dusi in fata instantei de judecata pentru a se obtine mandate de arestare pentru 29 de zile.

Intre cei retinuti se afla atat dr Sergiu Barsan de la Spitalul Elias, cat si patronii si administratori de la laboratoarele UROMED si CITYLAB, Semseddin Daskiran ,Suleyman Memintanli,  Osman Kamal.

UPDATE ora 19:20. 26 de persoane au fost ţinute vineri seara în dosarul analizelor de laborator fictive, potrivit procurorului Bogdan Staicu. Acesta a precizat că ar putea fi emise şi alte ordonanţe de reţinere. Audierile continua si la aceasta ora.

UPDATE ora 15.00

Doctorul Sergiu Mihai Barsan de la Spitalul Elias era angajat fictiv la laboratorul UROMED, implicat in fraudare.

Cel mai probabil dr Barsan va fi retinut, alaturi de patronii a doua laboratoare de analize medicale implicate.

In  dosarul medicilor care faceau trimiteri fictive pentru analize la doua laboratoare  au fost invinuite 42 de persoane, dintre care 16 sunt medici de familie si medici specialisti, iar 3 medici sunt de la laboratoarele UROMED si CITYLAB.

Reteaua a fraudat Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti cu circa 500.000 de euro.

Doctorul Barsan, ridicat de la o pensiune din Mehedinti, a fost invinuit si el deoarece in calitate de medic specialist cardiolog, angajat al Spitalului Elias facea trimiteri  pentru analize fictive la UROMED, unde era angajat fictiv.

Motive de retinere pentru patronii si administratorii laboratoarelor: rezultate de analize fictive pentru pacienti reali, carora li s-a pus in pericol viata

 Surse judiciare nu exclud si alte retineri in acest dosar, principalii vizati fiind patronii laboratoarelor UROMED si CITYLAB, respectiv turcul Daskiran Semseddin si sirianul Osman Kamal, care, pe langa fraudarea Casei de Asigurari de Sanatate, pentru clientii reali au facut analize cu reactivi expirati si au dat rezultate prin deductie, in functie de afectiunea scrisa pe trimitere, punand astfel in pericol vietile pacientilor, spun surse judiciare in exclusivitate pentru Romania Libera.

=====

Update ora 14.00

Potrivit unui comunicat al Parchetului În cursul lunii martie 2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale faţă de 42 de persoane pentru comiterea, după caz, a infracţiunilor de:

·  înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave;

·  fals intelectual şi uz de fals;

·  luare de mită;

·  dare mită

Mod de actiune

 Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici  (19, potrivit surselor RL) şi angajaţi ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ( doua laboratoare UROMED si CityLab – sursele rl) prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro.

Astfel, angajaţi ai celor două laboratoare în cauză, direct sau prin intermediari, stabileau o legătură cu un medic (specialist sau de familie), în baza căreia cei din urmă emiteau în mod constant numeroase bilete de trimitere pentru analize medicale, cu valoarea compensată, fără a avea acoperire într-o situaţie reală, în sensul că biletele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi sau deşi au fost consultaţi nu li s-a recomadat efectuarea unor analize medicale.

14.000 de bilete de trimitere pentru analize, falsificate

Biletele astfel completate (circa 14.000) de către medic sau asistentul său erau înmânate unor angajaţi ai laboratoarelor şi înaintate, ulterior, spre decontare la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Medicii care falsificau biletele de trimitere primeau sume de bani reprezentând 10% din valoarea analizelor recomandate.

Aproximativ 70% din activitatea celor două laboratoare de analize consta în operaţiunile fictive descrise.

Reactivi expirati pentru analize  reale; rezultate fictive pentru clientii laboratoarelor

Totodată, cele două laboratoare efectuau şi în mod real analize, însă foloseau reactivi vechi sau chiar expiraţi, iar rezultatele se stabileau mai mult prin deducţie decât în baza unor temeiuri ştiinţifice.

Oricum, aparatura laboratoarelor, în ipoteza în care ar fi fost permanent funcţională,  nu ar fi putut procesa analizele decontate de către C.A.S.M.B. – atât cantitativ cât şi calitativ.

Au existat şi cazuri în care au fost pierdute probele biologice ale pacienţilor, situaţie în care angajaţii treceau în buletinele de analiză rezultate fictive.

***

Până în prezent, în cauză au fost audiate circa 800 de persoane ca martori în numele cărora au fost emise fictiv bilete de trimitere.

Cercetările în cauză sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi D.G.P.M.B.- Serviciul Grupuri Infracţionale Violente.

 ––

 16 de medici de familie sau medici specialisti, 3 medici de laborator, doi patroni de laboratoare de analize medicale, mai multe asistente si chiar si soferii care transportau mita, in total 42 de persoane sunt urmărite penal pentru fraudarea Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti. Fraudele sunt estimate la circa  500.000 de euro.

Potrivit primelor informaţii, 45 de percheziţii domiciliare şi la unităţi medicale au loc, vineri dimineaţă. Intre cele 42 de persoane suspecte duse la Parchetul Tribunalului Bucuresti pentru audieri se afla 16 medici de familie si medici specialisti, trei medici de laborator precum si doi patroni – Daskiran Semeddin (turc) si Osman Kamal(sirian) – ai laboratoarelor de analize medicale Uromed si CityLab.

Medicii trimiteau analize (doar recomandari pentru efectuarea unor analize pe numele pacientilor pe care ii aveau pe liste) la cele doua laboratoare implicate, iar laboratoarelor intocmeau documentatia ca si cum ar fi fost facute analizele si apoi  incasau banii de la Casa de Asigurari de Sanatate.

Medicii de familie primeau de la patronii laboratoarelor circa 10 % din valoarea analizelor.

Medicii si  patronii laboratoarelor sunt acuzati de luare, respectiv dare de mita, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals, uz de fals , furt intelectual, iar asistentele si soferii de complicitate la aceste fapte.

Cercetările sunt făcute de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, iar ancheta a inceput in urma cu cateva luni, prin verificarea actelor de la cele doua laboratoare de analize, unde au fost gasite primele indicii. Din aceste acte au fost gasite persoane care figurau pe listele medicilor de familie si care nu si-au facut niciodata analizele indicate in acte. au fost audiati ca martori 800 de persoane care figurau pe listele medicilor de familie. Apoi s-a inceput urmarirea operativa a tuturor medicilor implicati ca si patronilor-administratori ai laboratoarelor UROMED si CityLab.

Sprijinul tehnic a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Citeşte şi Dosarul reţetelor falsificate, extins. Vezi ce medici au mai fost învinuiti

 

Cele mai citite

China dă startul celui mai mare baraj hidroenergetic din lume

China a aprobat construcția unui baraj hidroenergetic de proporții fără precedent, situat în estul platoului tibetan, pe râul Yarlung Zangpo. Proiectul, care va produce Chinei...

China va depăși Occidentul în vânzările de mașini electrice în 2025

Prognozele pentru 2025 indică o creștere spectaculoasă a vânzărilor de automobile electrice în China, care ar putea atinge 12 milioane de unități, aproape dublu...

Serviciile de la Kremlin susțin că au dejucat comploturi ucrainene vizând ofițeri de rang înalt din Rusia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a prevenit o serie de comploturi ale serviciilor de informații ucrainene care aveau...
Ultima oră
Pe aceeași temă