MDRT a aplicat corecţii de aproape 180 de milioane de lei pentru nereguli constatate în urma unor controale, la circa o treime din cele 124 de contracte verificate pe Axa 2, care vizează reabilitarea de drumuri judeţene, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul de resort, Elena Udrea.
Comisia Europeană a suspendat în iunie finanţările pentru Axa 2, în urma constatării unor nereguli la patru contracte, şi a cerut României să verifice toate contractele aferentă acestei axe, informeaza Mediafax.
Din cele 124 proiecte verificate de MDRT, pentru 43 proiecte (în cadrul cărora s-au încheiat 39 contracte de lucrări) s-au constatat încălcări ale legislaţiei achiziţiilor publice.
Dintre cele 39 de contracte, pentru 30 procedura de achiziţie publică a avut raport de verificare de la Unitatea Centrală de Verificare a Achiziţiilor Publice (UCVAP) din cadrul Ministerului Finanţelor.
MDRT susţine că sunt beneficiari care au mai multe contracte de finanţare, dar care au încheiat pentru toate un singur contract de lucrări (CJ Ilfov 9 contracte de finanţare şi un singur contract de lucrări) şi sunt beneficari care au încheiat în cadrul unui singur contract de finanţare mai multe contracte de lucrari (Municipiul Blaj şi Primaria Botoşani, un contract de finanţare şi 3 contracte de lucrări).
În urma verificărilor s-au propus corecţii financiare care variază între 5% şi 25% din valoarea contractelor de lucrări.
Valoarea corecţiilor propuse a fi aplicate este în sumă de aproape 180 milioane lei şi reprezintă 5,58% din valoarea contractelor de lucrări încheiate în cadrul Axei 2 (3,2 miliarde lei).
„Statul nu va pierde aceşti bani, ci vor fi redistribuiţi către alte proiecte. Corecţiile vor fi suportate de autorităţile publice, pentru că valoarea proiectelor nu va scădea”, a mai spus Udrea.
Pentru şase contracte de finanţare din cele 43 s-au finalizat verificările şi s-au încheiat note de constatare sau procese verbale de control ce constituie titlu de creanţă. Restul sesizărilor de încălcări ale legislaţiei privind achiziţiile publice vor urma procedura de nereguli ale AMPOR – se declanşează alertă de neregulă, se verifică alerta de către structura specializată şi dacă se confirmă neregulile se declanşează o acţiune de verificare şi control care se poate încheia fie cu note de corecţie (pentru nereguli pe achiziţii) fie cu Procese verbale de constatare care reprezintă titluri de creanţă.
Pentru cele şase contracte cu verificările finalizate valoarea corecţiilor financiare este de 59,3 milioane lei.
Diferenţa de 120,6 milioane lei (până la 179,9 milioane lei) reprezintă propunea MDRT, suma finală urmând a fi confirmată după finalizarea proceselor verbale care vor stabili titluri de creanţă.