7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecial162 de ani de "Deşteaptă-te, române!"

162 de ani de „Deşteaptă-te, române!”

Peste 100 de militari, jandarmi, veterani şi spectatori civili au încercat să recreeze atmosfera paşoptistă care înconjura cunoscutele versuri ale lui Andrei Mureşanu printr-o ceremonie organizată, joi dimineaţa, în faţa Cercului Militar din Capitală, cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României.

 „Se împlinesc 162 de ani de când 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului, iar  ‘Deşteaptă-te, române!’ a devenit imnul românilor de pretutindeni”, a început maiorul Gheorghiţă Nicolae o scurtă incursiune în istorie.

Cântat pentru prima dată în zilele Revoluţiei de la 1848, poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu a fost adaptat apoi de compozitorul Anton Pann, rezultând „imnul care se interpreta în mijlocul focurilor”, după cum spunea istoricul Nicolae Iorga, referindu-se inclusiv la Războiul de Independenţă.

De atlfel, zilele luptelor de la 1877 au fost reeditate joi, simbolic, de câţiva militari care au purtat uniformele folosite de soldaţii lui Carol I în bătăliile de la Smârdan sau Griviţa.

Cadrul istoric a fost completat, ca de obicei la astfel de festivităţi, de Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Pensionară: „Nu se poate să nu vibrezi”. Elev: „Să luăm atitudine”

Muzica militară şi dominanţa cromatică roşu-galben-albastru au atras la eveniment atât foşti militari, cât şi elevi prinşi de mesajul patriotic.

Din prima categorie face parte Jana Zabulic, o pensionară de 76 de ani, fost paraşutistă militară.

„Nu se poate să nu vibrezi la asemenea momente. Eu când veneam de la liceu acasă, săream din căruţă de la tata şi mă duceam direct şi sărutam pământul ţării”, spune doamna Jana, care a încremenit în salutul militar pe toată durata cântecelor soldăţeşti.

Din cealaltă categorie este Ştefan Rădulescu, 12 ani, elev în clasa a şasea.

„Imnul naţional ne spune să ne deşteptăm, să nu mai stăm, că acum suntem o ţară care nu face nimic. Trebuie să luăm atitudine, să nu mai lăsăm râurile murdare, monumentele stricate sau autostrăzile neterminate. România să nu mai sufere”, transmite  Ştefan, pe un ton foarte aşezat şi cu o privire cuminte.

Ceremonii asemănătoare celei din Capitală au fost organizate de Ministerul Apărării în toate reşedinţele de judeţ din ţară.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă