16 persoane, între care șapte minori, au ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, ca urmare a furtunii de duminică seara, iar o altă persoană a murit, informează Mediafax.
UPDATE 14.55: Primarul localității Bulz, Augustin Sărăcuț, susține că cele mai multe dintre victimele furtunii sunt dintr-o tabără instalată clandestin pe malul Crişului Repede, de turişti din Oradea, în vreme ce alte circa 100 – 150 de persoane se aflau într-o tabără creştină, informează Mediafax.
„Acolo au fost două situaţii: un camping care nu mai funcţiona din 2000, administrat de European Drinks. Acolo e zona unde a decedat un om. Campingul nu era funcţional. Oamenii au venit clandestin pe malul Crişului Repede la umbra plopilor şi i-a prins vijelia. În partea cealaltă a şoselei, unde era evenimentul creştin, zona a fost concesionată de la o asociaţie a unor proprietari de păşuni şi păduri de la Stâna Bradului. Persoana decedată era turist din Oradea, nu era din grupul de creştini, de la Asociaţia Creştină, din care făceau parte 100 – 150 de persoane. Dintre aceştia, au fost câţiva răniţi, dar răniţi uşor”, a declarat Augustin Sărăcuţ, primarul comunei Bulz, din judeţul Bihor.
Sărăcuţ a mai spus că în tabăra instalată clandestin de turişti din Oradea erau aproximativ 15 – 20 de persoane care veniseră în zonă duminică după-amiaza.
„E o zonă frumoasă acolo, sunt căsuţe de vacanţă, dar nu mai funcţionează, nu sunt turişti, nu e activitate. Acolo a fost bărbatul decedat. Zece plopi mari au căzut, unul peste o maşină, iar persoana decedată era în maşină, a vrut să fugă şi l-a prins un plop. Cei de la tabăra creştină au venit cu o zi înainte”, a mai spus Sărăcuţ.
Tabăra Cristos pentru România era organizată în perioada 22 – 29 iulie.
10.20: Poliţiştii din Bihor au deschis un dosar penal pentru moarte violentă în cazul bărbatului de 36 de ani, din Oradea, care a murit după ce un copac s-a prăbuşit, duminincă noaptea, peste maşina sa, în campingul de lângă Bulz, în urma furtunii violente, potrivit Mediafax.
„Se fac cercetări pentru moarte violentă. Cercetarea penală se face pentru faptă, nu pentru persoană. Bărbatul care a decedat are 36 de ani şi este din Oradea”, a declarat luni dimineaţa Alina Dinu, purtător de cuvânt al Poliţiei Bihor,
Potrivit reprezentantului Poliţiei, oamenii care se aflau în campingul de lângă Bulz participau la o tabără creştină, duminică seara, când a izbucnit furtuna violentă.
Luni dimineaţa, la Spitalul din Oradea, mai sunt internate şase persoane, între care un pacient de 23 de ani, în stare gravă, care a fost operat în timpul nopţii de duminică spre luni, de doi medici neurochirurgi, după ce un copac a căzut pe cortul în care se afla.
„Sunt şase internaţi, dintre care unul este cu prognostic sever, un pacient de 23 de ani operat, singurul operat. În rest sunt cinci răniţi stabili, între care două persoane de sex feminin, 22 şi 23 de ani, pe neurochirurgie, una va fi externată mâine. Mai sunt trei persoane, două femei şi un bărbat internaţi pe chirurgie, stabili”, au arătat reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.
Potrivit sursei citate, persoana operată are un traumatism cranian sever şi o contuzie pulmonară. Reprezentanţii Spitalului din Oradea au mai spus că celelalte persoane care s-au prezentat la spital au plecat acasă, iar un minor a rămas internat la spitalul de copii. De asemenea, la Spitalul din Huedin au ajuns alte trei persoane, între care doi minori, şi o femeie de 60 de ani care a fost transferată la Spitalul din Cluj-Napoca.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca, șapte dintre cele 16 persoane rănite sunt copii, cu vârste cuprinse între șapte luni şi 17 ani.
„Sunt 16 persoane transportate la spital, iar trei dintre ele sunt în stare gravă, cod roşu medical. Alte 13 persoane sunt cu leziuni medii şi contuzii. Între cele 13 persoane rănite, care nu sunt în stare gravă, sunt şase copii şi un sugar de 7 luni”, a declarat Cameilia Roşca.
În timpul furtunii, mai mulţi copaci au fost smulşi de vântul puternic şi s-au prăbuşit peste corturile şi maşinile oamenilor aflaţi într-un camping. De asemenea, oamenii au fost răniţi de grindina care a căzut. Un copac a căzut peste un autoturism şi a ucis una dintre persoanele care se adăpostiseră în el în încercarea de a scăpa de grindină. În camping erau cazate peste 100 de persoane. În urma incidentelor, autorităţile au activat planul roşu de intervenţie.
Judeţul Bihor a fost, duminică, sub cod galben de furtună.