2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecial156 de poliţişti au fost bătuţi şi înjuraţi, anul acesta, de infractori....

156 de poliţişti au fost bătuţi şi înjuraţi, anul acesta, de infractori. Vezi de ce nu au ripostat

Infractorii nu mai au nicio limită. Legea nu există pentru ei, iar poliţiştii sunt consideraţi doar nişte obstacole de care trebuie să treacă. Iar cei care plătesc sunt, de cele mai multe ori, oamenii legii.

Deşi sunt înarmaţi, aceştia trebuie să se gândească de trei ori înainte să tragă în hoţi, criminali sau scandalagii. Dacă nu trag, sunt victime sigure. Datele Poliţiei Româna arată că, de la începutul anului, 156 de poliţişti au fost bătuţi, înjunghiaţi, îmbrânciţi ori doar înjuraţi şi ameninţaţi. Statisticile arată că numărul poliţiştilor ultragiaţi este însă în scădere faţă de perioada similară a anului trecut.

Colonelul (r.) Dan Antonescu a explicat pentru Românialiberă.ro de ce poliţiştii evită să folosească armamentul din dotare. „Sunt cazuri în care poliţiştii nu au curajul să mai depună plângere pentru ultraj, deşi codul penal le dă dreptate.De multe ori, cei care ultragiază sunt oameni cu bani mulţi, care pot să plătească avocaţi buni şi să scape. Nu sunt multe cazurile în care un proces de ultraj este dus până la capăt, iar cei vinovaţi plătesc„.

De altfel, sunt poliţişti care recunosc faptul că le e frică să facă plângere, atunci când sunt atacaţi de membrii clanurilor interlope. Astfel că în loc să ia atitudine şi să tragă într-un infractor care pune în pericol alte persoane, preferă să încaseze pumni. „ei plătesc şi scapă. Noi avem familie, copii, nu ne permitem să-i punem în pericol, Legea nu prea ne ajută. Până demonstrăm că situaţia impunea uzul de armă, infractorul e liber. Nu avem ce să-i facem”, a explicat un poliţist.

Şi totuşi, uzul de armă a salvat viaţa unei poliţiste

Sâmbătă seara, o tânără poliţistă din Mehedinţi a ajuns la spital în stare gravă, după ce a fost înjunghiată de un scandalagiu. Pentru că a încercat, pe cale paşnică să liniştească spiritele, agentul Laura Popescu a primit un cuţit în abdomen. Incidentul s-a produs în comuna Rogova. La miezul nopţii, un bărbat de 50 de ani a sunat la 112 să reclame că i s-a spart maşina, iar patru bărbaţi îl ameninţă. Laura Popescu şi colegul ei Aurelian Conteanu au plecat imediat să vadă despre ce e vorba. La vederea poliţiei, scandalagii au început să fie şi mai agresivi. Unul dintre ei a fost încătuşat. Un altul a sărit însă şi a înjunghiat-o pe poliţistă. Dar nu s-a mulţumit numai cu o victimă. A încercat să-l atace şi pe colegul ei însă acesta l-a împuşcat în picior şi abdomen.

Poliţista şi atacatorul ei se află la spital. Bărbatul este în stare gravă.

Scandalagii sunt hoţi de cazane de ţuică şi sunt „cunoştinţe vechi” ale poliţiei. Atacatorul poliţistei nuare însă antecedente.

Alte cazuri de poliţişti bătuţi de infractori

Acesta nu este însă singurul caz de ultraj asupra poliţiştilor. În luna aprilie, o altă poliţistă de la Crimă Organizată, din Mehedinţi, a ajuns la spital după ce a fost lovită în cap de un bărbat, cu un obiect metalic, în timpul unei descinderi în Severin.

În luna martie, un poliţist din judeţul Bacău a fost bătut de un tânăr de 26 de ani, căruia îi dăduse o amendă pentru tulburarea liniştii publice. Scandalul s-a petrecut într-o benzinărie aflată la 2 kilometri de localitatea Roşiori.

În luna iunie 2011, un poliţist din comuna argeşeană Mozăceni a fost bătut de un suspect pe care îl audiase. Atacatorul a început să îl bată cu pumnii şi picioarele pe omul legii, când a văzut că acesta îl încătuşează şi îl duce să-l amprenteze pentru un caz de furt. Poliţistul a ajuns la spital.

În luna august, un poliţist din Arad a fost snopit in bataie de trei luptatori de kickbox, care s-au răzbunat pentru că omul legii a întrerupt o răfuială. N-au ştiut că e poliţist, şi l-au lovit până l-au lăsat într-o baltă de sânge. Bărbatul a ajuns în comă la spital.

Un alt caz de ultraj deosebit de grav s-a petrecut în comuna Şerbăuţi, în septembrie 2011. Trei fraţi din localitate au îmbrâncit un poliţist venit să aplaneze un conflict. Omul legii nu a fost grav rănit.

In luna octombrie a acestui an, un alt poliţist a fost înjunghiat în timp ce intervenea într-un scandal, într-o localitate din judeţul Mureş. Omul legii a fost atacat într-un local, de mai multe persoane de etnie romă. În momentul în care scria procesul verbal, acesta a fost încolţit şi înjunghiat în piept. A fost dus la spital, unde a fost operat de urgenţă. A scăpat cu viaţă.

Tot în luna octombrie, un poliţist a fost bătut în faţa Tribunalului Bucureşti, când încerca să aplaneze un scandal izbucnit între două bande rivale. O parte dintre cei implicaţi aparţineau grupării lui Sile Pietroi.

Cele mai citite

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...
Ultima oră
Pe aceeași temă