16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecial150 de milioane de dolari pentru Obama

150 de milioane de dolari pentru Obama

Actuala campanie prezidentiala din SUA se distinge de precedentele si prin sumele imense vehiculate, capitol la care Barack Obama a doborat toate recordurile.

Candidatul democrat a reusit sa stranga intr-o singura luna, septembrie, suma de 150 de milioane de dolari, mai mult decat dublul precedentului record de 66 milioane de dolari stabilit tot de el in luna august, semnaleaza "The Wall Street Journal". Suma totala adunata de catre senatorul de Illinois de la inceputul campaniei sale electorale se ridica la 605 milioane de dolari, aproape dublu fata de precedentul record pentru un intreg ciclu de campanie, de 375 milioane de dolari, stabilit in 2004 de actualul presedinte, republicanul George W. Bush.

Sumele mult mai mari adunate, ca si faptul ca a ales sa nu recurga la finantare publica pentru campania sa electorala (ceea ce ar fi insemnat si acceptarea unor restrictii) ii permit lui Barack Obama sa-si cheltuiasca mult mai mult decat contracandidatul sau, republicanul John McCain. De exemplu, saptamana trecuta Obama a cheltuit 39 de milioane de dolari pentru anunturi televizate, comparativ cu 11,9 milioane de dolari cheltuite de McCain. Proportia de aproape 3:1 in cheltuielile pentru publicitate televizata se mentine in toate statele indecise sau in care sondajele arata ca avantajul lui Obama a inceput sa se micsoreze. Echipa de campanie democrata   si-a anuntat intentia de a cumpara 30 de minute de spatiu de emisie pentru publicitate electorala.

Situatia este in favoarea lui Obama si in privinta campaniei pe teren, echipa sa dispunand in numeroase state de mult mai multe birouri locale. In New Mexico, raportul este de 40 de birouri care lucreaza pentru Obama, comparativ cu 12 pentru McCain. In Carolina de Nord, republicanii au 20 de birouri iar democratii 47, iar in Ohio sunt 76 de birouri ale democratilor si 45 ale republicanilor. Diferenta este si mai mare in statul Indiana, unde democratii au 43 de birouri, iar republicanii au doar cateva.

Intr-o aparitie la Fox News, duminica dimineata, John McCain a avertizat asupra riscurilor reprezentate de vehicularea unor sume atat de mari de bani, aratand ca rezultatul fondurilor nelimitate este coruptia. "Zagazul s-a rupt. Vom vedea de acum inainte sume uriase de bani intrand in campaniile politice si stim, istoria ne-a aratat ca acest fenomen duce la scandal", a declarat McCain, facand aluzie la scandalul Watergate, care a dus la demisia presedintelui Nixon.

Republicanii au cerut si anchetarea provenientei unora dintre donatii, reclamand faptul ca unele ar fi fost facute din strainatate, fapt interzis de lege. De asemenea, au fost semnalate unele nereguli si in cazul sumelor mai mici de 200 de dolari, pentru care nu este obligatoriu sa se faca publica identitatea donatorului si care ar reprezenta, potrivit datelor furnizate de echipa sa, mai mult de 50% dintre donatiile primite de Obama.

Cu toate cheltuielile mult mai mari facute,  avantajul lui Obama fata de McCain s-a micsorat de la opt procente la aproximativ cinci, potrivit site-ului Real Clear Politics, care face o medie intre principalele sondaje.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă