5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecial15 lucruri pe care nu le ştiai despre lumea din jurul tău

15 lucruri pe care nu le ştiai despre lumea din jurul tău

De cele mai multe ori, lumea, aşa cum ne-o imaginăm, este cu totul diferită în realitate. Spre exemplu, ştiai că gorilele dorm în cuiburi sau că pungile din plastic sunt mai puţin dăunătoare pentru mediu faţă de cele din hârtie? Site-ul listverse.com a realizat o listă de 15 astfel de „curiozităţi”, care îţi vor îmbunătăţi cultura generală.

 

1. Picăturile de ploaie nu au formă de lacrimă, aşa cum sunt descrise în majoritatea desenelor, ci sunt de fapt sferice.

2. Când ceva se „sublimează”, se transformă din formă solidă direct în gaz, sărind peste starea lichidă. Mai exact, acest lucru se întâmplă dacă arunci gheaţă în foc.

3. Gorilele dorm în cuiburi realizate din frunze moi şi crengi. Masculii dorm de obicei pe pământ, iar femelele îşi fac culcuşul în copaci.

4. Şampania nu se agită din cauza dioxidului de carbon, ci din cauza prafului sau murdăriei. Într-o sticlă complet netedă, fără molecule de praf în ea, şampania ar fi neacidulată.

5. Cea mai mare parte a procesului de digestie are loc în intestinul subţire, ci nu în stomac, motiv pentru care o persoană poate fi bulimică, dar să rămână în continuare supraponderală.

6. Sucul roşu care iese din friptură nu este de fapt sânge, ci mioglobină, un lichid asemănător. Aproape tot sângele este eliminat din carne până în momentul vânzării.

7. Pungile de plastic sunt mai puţin dăunătoare pentru mediu faţă de cele de hârtie. Procesul de producţie pentru cele din hârtie necesită mult mai multă energie decât pentru cele din plastic. În plus, reciclarea hârtiei se face mai greu decât cea a plasticului, iar pungile din hârtie ocupă mai mult spaţiu în depozit.

8. Urşii polari sunt nişte animale fascinante. Pielea lor este neagră, blana lor este transparentă, nu albă, iar atunci când stau în medii umede, aceasta se poate colora în verde, din cauza algelor.

9. Alergiile la animale nu sunt de obicei reacţii adverse la blana lor, ci la celulele moarte din piele, la salivă sau la materii fecale. Menţinerea animalelor curate poate reduce considerabil aceste neplăceri.

10. Harta limbii este o minciună- poţi simţi cele patru gusturi cu toate părţile limbii. Această schemă provine dintr-o lucrare germană din 1901, dovedită ulterior a fi falsă.

11. Când ţii o scoică la ureche şi „asculţi” marea, sunetul pe care îl auzi de fapt este propriul tău sânge circulând prin vene. Poţi folosi orice obiect în formă de ceaşcă şi vei obţine acelaşi efect.

12. În timpul vieţii, creierul are culoarea roz, iar la moarte, devine gri. Deşi în descrierea din manualele de anatomie a creierului, se folosesc termeni precum „materie cenuşie” şi „materie albă”, acestea nu sunt descrieri fidele ale culorii acestui organ.

13. Mercurul nu este singurul metal lichid. Galiul este solid la temperatura camerei, dar se topeşte când este ţinut în mână, iar cesiul şi franciul-al doilea cel mai rar element întâlnit în natură- pot fi de asemenea lichide la aproximativ 20 de grade Celsius.

14. Delfinii nu beau apă. Dacă ar face acest lucru, s-ar îmbolnăvi şi ar putea chiar să moară. Simpaticele animale îşi iau toate lichidele de care au nevoie din hrana pe care o mănâncă.

15. Uniunea Sovietică a fost prima ţară care a avut o navă spaţială pe Lună, nu Statele Unite ale Americii. În 1959, Luna 2 a fost prima navă care a aterizat pe suprafaţa selenară. În februarie 1966, Luna 9 nu numai că a aterizat, dar a şi făcut fotografii. Patru luni mai târziu, Statele Unite au trimis prima navă pe Lună, Surveyor I.

 

 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...

Prețurile mari ale chiriilor afectează victimele incendiilor din Los Angeles: autoritățile intervin pentru a limita abuzurile

După incendiile devastatoare din Los Angeles, multe familii care au rămas fără locuință se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor de închiriere, într-un...

Preţurile apartamentelor din Bucureşti continuă să crească și cu 12.000 de euro într-o lună

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Bucureşti au înregistrat o creştere semnificativă la finalul anului 2024. Luna decembrie a adus o majorare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă