În timpul intervențiilor chirurgicale, pe perioada recuperării, dar și în timpul desfășurării unor activități în aer liber sau pentru o mai bună concentrare există un ingredient-minune: muzica.
Oricine îndrăgește muzica a putut constata că melodiile preferate îți calmează nervii, fac să dispară stresul, cresc nivelul de energie din organism și te inundă cu o varietate uriașă de emoții pozitive. Este concluzia la care au ajuns numeroși specialiști. Starea de bine pe care ți-o dă muzica se datorează unei substanțe secretate de către creier, numită dopamină. Dopamina este o substanță eliberată de celulele creierului pentru a comunica între ele și care îți conferă o stare asemănătoare euforiei.
Confirmări științifice
Studiile legate de beneficiile aduse de muzică sunt numeroase. Jurnaliștii de la portalul greatlist.com au întocmit o listă cu 15 beneficii surprinzătoare ale muzicii asupra organismului uman.
1. Domolește durerea. Muzica poate reduce percepția prin care resimțim intensitatea durerii, mai ales atunci când e vorba de tratamente geriatrice. De asemenea, ajută în medicina paliativă.
2. Crește dispoziția la efort. Un studiu realizat pe studenții care dezvoltaseră o pasiune pentru pedalat a arătat că cei care ascultau muzică erau dispuși la un efort mai mare și aveau rezultate sportive mai bune. Și, în plus, se bucurau mai mult de ceea ce ascultau.
3. Îmbunătățește perfor-man-ța și motivează. Un foarte bun mod de a-ți îmbunătăți performanțele sau de a te autodepăși este acela de a asculta muzica favorită, care îți pune mai puternic sângele în mișcare. Muzica îi ajută pe atleți să alerge rapid.
4. Sporește rezistența. Muzica aleasă corect, pe ritmuri mai vioaie, poate spori performanțele psihice, dar mai ales crește rezistența în timpul exercițiilor sportive. Atunci când ne focusăm pe un album muzical sau pe o piesă care ne place mult, uităm că am alergat un kilometru în plus. Nu simțim acest extraefort.
5. Grăbește recuperarea. Un studiu a arătat că muzica ajută în procesul de recuperare după o muncă solicitantă. În timp ce muzica lentă aduce o mai mare relaxare, muzica favorită, de orice factură, ajută la refacerea psihicului.
6. Asigură un somn odihnitor. Muzica clasică tratează insomnia – au anunțat medicii care au realizat un studiu pe câteva sute de studenți. Muzica este o alternativă ieftină la medicamentele costisitoare.
7. Mănânci mai puțin. Cercetările arată că muzica lentă alături de reducerea luminii în încăpere pot genera o scădere a poftei de mâncare.
8. O bună circulație sanguină. Cercetătorii au descoperit că emoțiile stârnite de muzică au un efect benefic asupra circulației sângelui. De asemenea, acești pacienți par mai veseli ca urmare a bunei circulații vasculare.
9. Reduce stresul. Muzica are un efect eliberator, împrăștiind gândurile negre și deblocând mintea de la chestiunile care ne macină psihicul.
10. Induce o stare meditativă. Ritmurile lente de jazz sau blues induc în creier o activitate similară cu aceea a persoanelor care meditează sau intră într-o stare hipnotică. Unele studii susțin că muzica poate îndepărta migrenele și poate corecta unele devieri comportamentale.
11. Îndepărtează depresia. Când te simți la pământ, muzica este cea care te poate ridica. Muzica clasică și cea meditativă te pot remonta. În schimb, muzica heavy-metal, dar și cea techno pot adânci depresia.
12. Îmbunătățește perfor-manțele cognitive. Muzi-ca ascultată în fundal îmbunătățește modul de adresare și ajută la găsirea unor soluții. În cazul persoanelor în vârstă, muzica ajută la găsirea unor răspunsuri corecte într-un timp mai scurt. Totuși, aceste performanțe depind de sentimentele pozitive pe care muzica le stârnește în fiecare.
13. O mai bună concentrare în situații-limită. Mulți sportivi sunt îndemnați să asculte muzică înaintea unor mari dispute sau competiții. Un studiu a demonstrat că performanțele aruncătorilor de trei puncte în jocul de baschet sunt mai bune dacă ascultă înainte de meci anumite melodii.
14. Reduce anxietatea precum o ședință de masaj. Dacă asculți muzică în timpul masajului, relaxarea este dublă.
15. Relaxează pacienții înainte de operație. Muzica îi destinde pe pacienții care au probleme cardiace și care se pregătesc de operații.
O metodă de recuperare noninvazivă
Muzica, atunci când este ascultată înainte de, pe durata şi după intervenţii chirurgicale, reduce durerile pacienţilor, atenuează anxietatea şi scade nevoia de analgezice, au anunţat oamenii de ştiinţă din Marea Britanie, citaţi de Reuters. După ce au analizat date statistice şi medicale provenind de la aproximativ 7.000 de bolnavi, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că pacienţilor care urmează să fie operaţi ar trebui să li se permită să îşi aleagă singuri muzica pe care vor să o asculte în timpul intervenţiei, pentru a maximiza beneficiile medicale.
De asemenea, muzica respectivă nu ar trebui să interfereze cu sistemul de comunicare utilizat de echipa medicală în timpul operaţiei. “Muzica este o intervenţie noninvazivă, sigură şi ieftină, care ar trebui să fie disponibilă pentru toţi oamenii care vor fi operaţi“, a spus Catherine Meads, cercetătoare la Universitatea Brunel din Marea Britanie, coordonatoare a studiului. Cercetătorii britanici au realizat această meta-analiză folosind toate studiile deja publicate anterior şi care realizau o comparaţie între serviciile medicale însoţite de muzică şi serviciile medicale standard sau intervenţiile non-medicamentoase, precum masaj şi relaxare, în ceea ce priveşte convalescenţa adulţilor care au suportat diverse intervenţii chirurgicale, scrie și Mediafax.
Ajutor pentru femeile însărcinate
Studiul, publicat în The Lancet, a evidenţiat faptul că pacienţii care au apelat la ajutorul muzicii erau considerabil mai puţin anxioşi după operaţie şi au raportat un nivel mai mare de satisfacţie postoperatorie după ce au ascultat muzică. De asemenea, aceiaşi pacienţi au avut nevoie de mai puţine analgezice şi au raportat dureri mai puţin intense în comparaţie cu grupul de control. Deşi autorii studiului au descoperit că muzica are efecte benefice în toate etapele care însoţesc operaţiile chirurgicale, totuşi rezultatele sunt mai bune atunci când pacienţii ascultă muzică înainte de a fi operaţi, în comparaţie cu situaţiile în care ascultau muzică în timpul intervenţiei sau după aceasta.
Iar atunci când pacienţii şi-au ales muzica preferată, savanţii au constatat o reducere şi mai mare a durerilor resimţite şi a nevoii de analgezice. Autorii studiului, la care a participat şi Martin Hirsch, de la Universitatea Queen Mary din Londra, intenţionează să demareze în curând un test clinic ce vizează introducerea muzicii la The Royal London Hospital for Women pentru femeile care nasc prin cezariană şi pentru cele care suportă histeroscopii. Pacientele îşi vor alege cântecele preferate, care vor fi înregistrate pe un dispozitiv de redare a sunetului prin intermediul unor boxe minuscule, inserate în perne.