15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial15 ani de relatii diplomatice intre Romania si Azerbaidjan

15 ani de relatii diplomatice intre Romania si Azerbaidjan

» Anul acesta are o semnificatie deosebita in istoria colaborarii si relatiilor bilaterale romano-azere, intrucat s-au implinit 15 ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre cele doua tari prietene, situate la Marea Neagra.

Data de 21 iunie 1992 a ramas in istorie ca un reper pentru intrarea intr-o noua faza a relatiilor dintre popoarele noastre, prin stabilirea relatiilor diplomatice intre Baku si Bucuresti, la scurt timp dupa ce Republica Azerbaidjan si-a recapatat independenta de stat, in 1991.
Un moment important in relatiile romano-azere l-a constituit vizita la Bucuresti, din iunie 1995, a presedintelui Heydar Aliyev, prima vizita a unui sef de stat azer in Romania. sefii de stat romani au vizitat, la randul lor, Azerbaidjanul, in martie 1996 si octombrie 2002 (Ion Iliescu) si in iunie si septembrie 1998 (Emil Constantinescu). Cea mai recenta vizita a noului presedinte al Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la Bucuresti a avut loc in noiembrie 2004, iar presedintele roman Traian Basescu a vizitat Baku in octombrie 2006, acestea fiind evenimente de varf ale relatiilor bilaterale.
Ca semn al prieteniei dintre cele doua popoare, cu prilejul acestor vizite, in Parcul Tei din Bucuresti a fost dezvelit bustul liderului azer Heydar Aliyev, iar la Baku a fost dezvelit un monument consacrat marelui compozitor roman George Enescu. In Parcul Tei din Bucuresti a fost amenajata Aleea Heydar Aliyev.
Romania este participanta activa la programul coridorului de transport Europa–Caucaz–Asia (TRACECA), versiunea contemporana a Drumului Matasii care lega Orientul de Occident. De asemenea, se discuta acum participarea companiei Oil Terminal din Romania la consortiul constituit pentru construirea conductei Baku–Constanta–Trieste, vizandu-se transportarea prin Romania a petrolului din Azerbaidjan si regiunea Caspicii. Gazoductul Nabucco, prin care se vor transporta gazele naturale extrase din uriasul zacamant azer de la sahdeniz, prin Romania, spre Europa Centrala, este extrem de important pentru securitatea energetica a Europei.
Romania, care a trecut prin procese politice similare si are probleme asemanatoare, a reusit sa se integreze in structurile euroatlantice, devenind membru al NATO si al UE, fiind un exemplu pentru Azerbaidjan. Cele doua tari colaboreaza in cadrul ONU, al Consiliului Europei, OSCE, OCEMN si al altor organizatii si organisme internationale.
Infiintarea reprezentantelor diplomatice reciproce a avut un rol deosebit in apropierea celor doua tari. In 1998, a fost deschisa Ambasada Romaniei la Baku, iar in 2001 a fost deschisa Ambasada Azerbaidjanului la Bucuresti, considerata cea mai importanta dintre toate reprezentantele diplomatice azere deschise in acea perioada in Europa de Est.
Sub egida ambasadelor, alaturi de relatiile politice si economice, relatiile culturale au intrat intr-o noua etapa, folosindu-se mijloacele clasice ale diplomatiei publice. Un exemplu il constituie infiintarea bursei Heydar Aliyev, care se acorda unor studenti cu merite deosebite de la Institutul de Petrol si Gaze din Ploiesti si de la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Pana acum, doi doctoranzi romani au primit burse pentru studii in Azerbaidjan. Zece studenti azeri, intre care doi doctoranzi, au beneficiat de burse de studiu in Romania. De asemenea, cativa studenti azeri au participat la cursuri de limba si civilizatie romana, organizate de universitati din Romania.
Un indiciu al bunelor relatii il constituie si infiintarea mai multor asociatii culturale si de prietenie, intre care Uniunea Relatiilor Culturale Azerbaidjan–Romania si Societatea de Prietenie Azerbaidjan–Romania, create in 2000, respectiv 2001 la Baku, si Societatea de Prietenie Romania–Azerbaidjan si Asociatia Culturala a Tineretului Romania–Azerbaidjan, constituite in 2001 la Bucuresti. Datorita colaborarii stranse a acestor organizatii, conduse de personalitati renumite din domeniul artei si al stiintei din Azerbaidjan si din Romania, cu sprijinul ambasadelor, au fost facute cunoscute in cele doua tari capodoperele culturii azere si romane. Poeziile marelui poet roman Mihai Eminescu, prezentat de masina de propaganda sovietica drept "poet moldovean", au fost traduse in limba azera. De asemenea, au fost publicate pentru cititorii azeri carti despre personalitati ale Romaniei, cum ar fi marele diplomat Nicolae Titulescu, compozitorul George Enescu, sculptorul Constantin Brancusi sau principele Dimitrie Cantemir, la care se adauga o antologie a creatiilor scriitorilor romani din secolul XX.
Romania, pe care Azerbaidjanul o considera o tara sora, nu a ezitat sa sprijine Azerbaidjanul cu fiecare ocazie, remarcandu-se in special sprijinul acordat de catre delegatiile romane in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si la OSCE, ca si in Adunarea Generala a ONU, in timpul dezbaterii unor probleme cruciale pentru Azerbaidjan. Spre deosebire de multe state occidentale sau din alte zone ale lumii, Romania nu a ezitat sa ia o pozitie clara cu privire la separatismul agresiv si terorismul cu care se confrunta Azerbaidjanul, afirmand in mod ferm si deschis apartenenta la Azerbaidjan a regiunii Nagorno Karabah.
Anul acesta, inregistrarea reprezentantei din Bucuresti a Fundatiei Heydar Aliyev, cunoscuta pentru activitatile sale umanitare, a dat un nou impuls relatiilor dintre cele doua tari.
In iulie 2007 s-a inaugurat reprezentanta din Romania a SOCAR, una dintre cele mai mari companii petroliere de pe glob, care este chemata sa joace un rol deosebit in dezvoltarea relatiilor economice bilaterale. Infiintarea reprezentantei SOCAR in Romania nu este intamplatoare, fiind justificata de nivelul actual al relatiilor de prietenie dintre Azerbaidjan si Romania. z D.H.

Sursa: Ambasada Republicii Azere la Bucuresti

Zacaminte
» Petrol si gaze
In Azerbaidjan exista 57 de zacaminte de petrol, din care 18 sunt situate in sectorul azer al Marii Caspice. In ansamblu, bazinul caspic dispune de rezerve de 30 miliarde de tone de petrol  si 18-20 trilioane metri cubi de gaze naturale, ceea ce inseamna 15% din resursele mondiale de hidrocarburi. In sectorul azer exista 3-5 miliarde de tone de petrol si 5 trilioane de metri cubi de gaze naturale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă