2.1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecial12 sfaturi pentru a păstra condimentele

12 sfaturi pentru a păstra condimentele

Din orice bucărie modernă nu pot lipsi condimentele − verzi, uscate, măcinate etc. Însă ştiţi unde şi cum să le depozitaţi astfel încât aroma puternică şi mirosul lor desăvârşit să fie păstrate cât mai mult timp?

Condimentele îşi pierd treptat gustul, aroma şi culoarea. Pentru a evita acest lucru, depozitaţi-le în locuri uscate, răcoroase, departe de lumină, căldură, umezeală şi aer. Ţineţi recipientele cu condimente cât mai departe de aragaz, cuptor, frigider, unde ar putea veni în contact cu aburul sau căldura. Fluctuaţiile de temperatură pot provoca condens, afectându-le calitatea. Cel mai bine ar fi să le aşezaţi în spaţii în care temperatura este constantă, de preferat sub 15 grade Celsius. Pe cele pe care le păstraţi în frigidier puneţi-le înapoi imediat după ce le-aţi folosit.

Verificaţi-le periodic!

Viaţa condimentelor este diferită. Indiferent de termenul de valabilitate, verificaţi-le pentru a vedea dacă şi-au păstrat aspectul proaspăt, gustul şi aroma. De exemplu, condimentele sub formă de praf (care au o suprafaţă de contact cu aerul mai mare) îşi pierd mai repede calităţile decât ierburile sau rădăcinoasele.

Păstraţi condimentele în recipiente etanşe, cum ar fi borcanele din sticlă închise ermetic (mai recomandate decât recipientele din plastic sau metal), care să le protejeze de umiditate. Cele de culoare roşie (boiaua, chili, piperul de cayenne şi paprika) pot fi ţinute în frigider, pentru a nu-şi pierde culoarea şi gustul.

Gospodinele care îşi cultivă condimentele în grădină pentru a le folosi uscate pe parcursul anului trebuie să asigure condiţii prielnice etapei de uscare: spaţii mai luminoase, departe de sursele de umiditate. Datorită aromelor concentrate în procesul de uscare, este necesară doar jumătate din cantitatea de ierburi uscate faţă de cele proaspete.

Pentru a şti cât timp să le folosiţi, este bine să cunoaşteţi care este viaţa condimentelor în funcţie de tipul lor. Astfel, condimentele nemăcinate pot rezista mai mult (frunzele şi florile, un an, seminţele şi scoarţa, ca şi rădăcinile, peste doi ani), în timp ce condimentele măcinate pot rezista maxim un an  (frunzele, seminţele şi scoarţa, şase luni iar rădăcinile, un an).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă