30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial114 milioane de euro amendă patru firme care au participat la cartel,...

114 milioane de euro amendă patru firme care au participat la cartel, inclusiv în România

Patru mari producători de spumă poliuretanică – Vita, Carpenter, Recticel şi Eurofoam au fost amendaţi de Comisia Europeană cu 114 milioane de euro pentru participare la cartel.

Firmele au acţionat în mod concertat pentru a coordona preţul de vânzare al diverselor tipuri de spumă timp de aproape cinci ani, din octombrie 2005 până în iulie 2010, în 10 state membre ale UE, inclusiv România (Austria, Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Marea Britanie şi România).

Societatea Vita nu a fost amendată, întrucât a beneficiat de imunitate în temeiul Comunicării privind politica de clemenţă din 2006 a Comisiei, ca răsplată pentru aducerea existenţei cartelului la cunoştinţa Comisiei. Eurofoam (o societate mixtă deţinută de Recticel şi Greiner) a beneficiat de reduceri ale amenzilor în urma cooperării la investigaţii, în cadrul programului de clemenţă al Comisiei. Întrucât toate firmele au convenit cu Comisia să soluţioneze cazul prin procedura tranzacţiei, amenzile acestora au beneficiat de o reducere suplimentară cu 10%.

Citeşte şi: Şase bănci, amendate cu 1,7 mld. euro pentru manipularea EURIBOR

Vicepreşedintele Comisiei care răspunde de politica în materie de concurenţă, dl Joaquín Almunia, a declarat: „Cartelurile sunt nocive pentru întreaga noastră economie şi nu pot fi tolerate. Acest caz ilustrează cât de important este să se continue combaterea şi sancţionarea acestor comportamente ilegale. Produsul care a făcut obiectul cartelului este atât o componentă-cheie a mobilierului cumpărat de toţi cetăţenii, cum ar fi saltelele şi canapelele, cât şi un material important pentru anumite activităţi economice, cum ar fi producătorii de autovehicule.”

Scopul cartelului era transferarea către clienţi a creşterilor preţurilor materiilor prime, constând în produse chimice în vrac, şi evitarea unor concurenţe agresive la nivelul preţurilor. În vederea atingerii acestui scop, participanţii la cartel au organizat reuniuni de coordonare a preţurilor la toate nivelurilor conducerii din Europa. Aceştia s-au întâlnit cu ocazia reuniunilor asociaţiilor europene şi naţionale şi au întreţinut numeroase contacte bilaterale, prin telefon şi prin alte mijloace. Cartelul a funcţionat timp de aproape cinci ani, din octombrie 2005 până în iulie 2010.

Rezumând, sumele pe care trebuie să le plătească societăţile în cauză sunt următoarele: până la 14.819.000 de euro în cazul Eurofoam, 24.183.000 de euro în cazul Greiner şi până la 39.068.000 de euro în cazul Recticel (pentru implicarea proprie şi pentru cea a Eurofoam).

Cuantumul amenzilor a fost stabilit pe baza Orientărilor în materie de amenzi ale Comisiei din 2006.

La stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a ţinut cont de vânzările produselor în cauză realizate de firme în statele membre relevante, de natura gravă a încălcării, de întinderea geografică şi de durata acesteia.

Vita a beneficiat de imunitate completă pentru că a dezvăluit existenţa cartelului, fiind astfel scutită de o amendă de 61,7 milioane de euro pentru participarea la acesta.

Recticel, Eurofoam şi Greiner au beneficiat de reduceri ale amenzilor cu 50% în temeiul Comunicării privind politica de clemenţă din 2006, ca răsplată pentru cooperarea la anchetă. Reducerile reflectă momentul cooperării acestora şi măsura în care dovezile pe care le-au furnizat au ajutat Comisia să dovedească existenţa cartelului.

În plus, în temeiul Comunicării privind desfăşurarea procedurilor de tranzacţie din 2008 , Comisia a redus cu 10% amenzile aplicate tuturor societăţilor, întrucât acestea şi-au recunoscut participarea la cartel şi răspunderea în această privinţă.

Răspunderea societăţii Carpenter a fost stabilită prin participarea directă la faptele săvârşite de filialele europene ale acesteia, în timp ce societatea Carpenter Co a fost considerată răspunzătoare numai în calitate de societate-mamă.

Spuma poliuretanică mulată poate fi folosită pentru aplicaţii de tip confort, constând în mobile şi saltele tapiţate, şi aplicaţii tehnice, întâlnite în sectorul autovehiculelor şi alte sectoare industriale. Cartelul avea drept obiect spuma de tip confort şi anumite tipuri de spumă mulată.

Investigaţia Comisiei a început cu inspecţiile neanunţate din iulie 2010.

 

Cele mai citite

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă