1.2 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecial1000 de profesori au parasit sistemul de invatamant

1000 de profesori au parasit sistemul de invatamant

La finele primului semestru al actualului an scolar, din sistemul de invatamant preuniversitar au plecat, prin demisie, 843 de cadre didactice. Datele statistice confirma inca o data ca a fi educator, invatator sau profesor devine o profesie tot mai neatractiva, principalul motiv fiind, evident, salariile foarte proaste comparativ cu nivelul de stres extrem de mare.
Demisiilor din invatamant li se adauga 28 de desfaceri disciplinare ale contractelor de munca, 1159 concedii fara plata (adica plecat la munca in alte tari), 756 concedii fara plata pentru studii, 1719 concedii pentru cresterea si ingrijirea copilului si 446 de pensionari. In total, de la 1 septembrie 2006 si pana la sfarsitul primului semestru, sistemul de invatamant a pierdut temporar sau definitiv 4951 de cadre didactice calificate.

Bucurestiul, in top

Din punctul de vedere al demisiilor, cele mai multe au fost, cum era de asteptat, in Bucuresti. Potrivit situatiei Ministerului Educatiei si Cercetarii, ar fi vorba de 130 de cadre didactice, in timp ce din datele Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti numarul celor care au plecat din sistem este dublu, anume 267, avand in vedere ca titularilor li s-au adaugat si cei care nu erau titulari. Dupa Bucuresti, cele mai multe demisii s-au iregistrat in Cluj (50), Constanta (41), Bacau si Timis (fiecare cu 40 de demisii), Sibiu si Iasi (fiecare cu 30 de demisii), Brasov (28), Mures si Suceava (fiecare cu 26 de demisii), Satu Mare (25), Arad si Botosani (fiecare cu 24 de demisii), Alba, Maramures si Bistrita Nasaud (fiecare cu 21 de demisii). Intre 10 si 20 de demisii inclusiv s-au inregistrat in judetele Arges, Buzau, Calarasi, Covasna, Dambovita, Galati, Caras-Severin, Harghita, Mehedinti, Neamt, Prahova, Teleorman, Vrancea, Vaslui, Dolj si Tulcea, iar sub zece in judetele Bihor, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita si Valcea. Fara nici o demisie pana la finele primului semestru sunt doar trei judete, anume Braila, Ilfov si Salaj.

Pensionarea, un alt motiv

Pensionarea este un alt motiv al reducerii personalului didactic titular, in primul semestru 446 de cadre didactice spunand adio carierei de dascal. Cele mai multe pensionari au fost in judetul Teleorman (97), urmat de Bistrita Nasaud (88), Mures (66), Dolj (64), Maramures (15), Sibiu (11), Bucuresti (10). Sub zece pensionari s-au inregistrat in 25 de judete, in timp ce in zece judete nici un cadru didactic titular nu a ajuns la varsta de pensionare in primul semestru.

75% din concedierile disciplinare, in Cluj

Desfacerea disciplinara a contractului de munca este o cauza foarte rar intalnita. Cu toate acestea, este vorba de 28 de astfel de cauze, 75% fiind chiar in judetul Cluj, alte sapte fiind in judetele Dolj, Iasi, Mehedinti, Satu Mare, respectiv municipiul Bucuresti.
Alte 1719 cereri inregistrate in primul semestru al actualului an scolar au vizat cresterea si ingrijirea copilului, ceea ce inseamna ca posturile respective vor fi libere, deci vor trebui acoperite in alte moduri pentru urmatorii doi ani. Cele mai multe astfel de cereri, peste 100, s-au inregistrat in judetele Dambovita, Arges si Vrancea, precum si in Bucuresti. In celelalte judete sunt mult sub 100 de cereri, uneori doar cate una, doua. Doar in Ilfov nici un cadru didactic nu a cerut concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului.

Engleza, informatica si romana, disciplinele cele mai descoperite

In privinta specialitatilor, statisticile arata foarte clar ca profesorii care parasesc in numar tot mai mare sistemul de invatamant sunt cei care predau limba engleza, informatica si limba si literatura romana. Ceea ce nici nu este de mirare, avand in vedere ca profesorii de la aceste specialitati au sanse sporite de a-si gasi slujbe bine platite la firme private, deci fara sa fie nevoite sa lucreze la scoala pentru cateva milioane de lei pe luna, cat este salariul unui debutant, de exemplu. Potrivit datelor sindicatelor din educatie, in ultimii doi ani, din invatamantul bucurestean au plecat 1300 de cadre didactice. Si, din pacate, procesul nu va inceta, Uniunea Europeana fiind din acest an o alta varianta pentru unii dascali.

Birocratia, o alta cauza

Pe langa salarizare, sunt si alte motive care-i fac pe profesori sa paraseasca invatamantul. In cazul suplinitorilor calificati, profesorii respectivi s-au saturat de starea de stres continua, de examenele pe care trebuie sa le dea in fiecare an. Daca vorbim de profesorii titulari, la acestia cauzele principale sunt stresul si birocratia fara precedent care se intalneste in sistemul de invatamant actual.
Fara nici o legatura cu actul de predare sau cariera didactica, profesorii sunt obligati sa faca tot mai multe date statistice si zeci de situatii cerute.
"Evident, pe langa stres si birocratie, este vorba si de proasta salarizare care-i determina pe multi colegi sa plece. Apoi, tot din cauza salarizarii mizerabile, sute de colegi intra in concediu fara plata de un an, timp in care pleaca in strainatate sa castige mai multi bani si ajung sa culeaga capsuni, sa ingrijeasca persoane in varsta etc. Din acest an, de cand suntem membri ai UE, profesorii vor putea chiar sa profeseze ca dascali. Exista o criza puternica de profesori de limbi straine si informatica, si acum, de cand ne-am integrat, vor urma cei de matematica, fizica, chimie, de exemplu. Exista cereri foarte mari din partea comunitatilor romanesti din Spania si Italia, deci tot vor pleca profesori. Ceea ce va face ca sistemul de invatamant sa piarda mereu, si pierderile sa nu fie compensate. Din pacate, sistemul de invatamant superior este departe de a pregati cadre didactice. In concluzie, pentru a nu mai pleca profesorii din sistem, este nevoie de o finantare si salarizare corespunzatoare, dar si de o stabilitate legislativa", ne-a declarat Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret".

Cele mai citite

Donald Trump trimite 1500 de militari suplimentari la granița cu Mexicul

Președintele SUA Donald Trump 'a semnat un decret pentru (desfășurarea) a 1.500 de militari suplimentari la granița' cu Mexicul, a declarat miercuri purtătoarea sa...

Solidaritate pe șine și dincolo de ele, la un protest masiv în Piața Victoriei

Sindicatele consideră că actualele politici guvernamentale periclitează viitorul mai multor sectoare strategice Vineri, între orele 13:00 și 16:00, Piața Victoriei din București va deveni epicentrul...

Bacalaureatul 2025 începe oficial, luni, 27 ianuarie, cu proba orală la limba română

Probele scrise au loc între 10 și 16 iunie, cu o zi liberă între matematică/istorie și proba la alegere Prima sesiune a examenului național de...
Ultima oră
Pe aceeași temă