4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecial100 de ani de la ctitorirea Catedralei Galati de catre regii Romaniei

100 de ani de la ctitorirea Catedralei Galati de catre regii Romaniei

Catedrala Episcopala „Sfantul Apostol Andrei si Sfantul Ierarh Nicolae” din Galati, considerata „Domul spiritualitatii rasaritene” si „cea mai frumoasa catedrala din Romania” a implinit 100 de ani de la punerea pietrei de temelie de catre principii mostenitori Ferdinand si Maria, care au reprezentat la acest moment pe Majestatile Lor Regele Carol I si Regina Elisabeta.

Catedrala ctitorita de patru regi

Episcopia Dunarii de Jos a fost infiintata pe 17 noiembrie 1864, functionand la Ismail pana in anul 1878, cand sediul a fost mutat la Galati. Atunci s-a pus si problema ridicarii unei catedrale episcopale in care sa slujeasca ierarhul locului. Inceperea constructiei Catedralei „Sfantul Ierarh Nicolae” a inceput cu 28 de ani mai tarziu, cand episcop al Dunarii de Jos era PS Pimen Georgescu. Piatra de temelie a catedralei a fost pusa la data de 27 aprilie 1906 de principii mostenitori ai Romaniei Ferdinand si Maria, ce au reprezentat la acest moment pe Majestatile Lor Regele Carol I si Regina Elisabeta, care erau plecati in Elvetia. Piatra de temelie a fost descoperita la adancimea de 6 metri in 1989, cand au inceput lucrarile de consolidare si restaurare a edificiului. La temelia catedralei a fost gasit si un pergament, documentul avand desenat in penita un frontispiciu ce cuprindea insemnele eparhiale si pe cele regale, intr-o caligrafie ireprosabila, fiind precizate imprejurarile istorice in care s-a facut ctitorirea catedralei. Proiectul constructiei a fost realizat de arhitectii Petre Antonescu, Toma Dobrescu, Stefan Burcus si S. Petculescu, iar pictura a fost realizata in 1953 de pictorul Gheorghe Popescu.

Domul spiritualitatii rasaritene

Incepute in 1989, lucrarile de consolidare si restaurare au fost finalizate sub pastorirea episcopului PS dr. Casian Craciun, recent guvernul alocand suma de 10 miliarde pentru executia ultimelor lucrari. Din anul 1992, catedrala este inchinata si ocrotitorului spiritual al Romaniei si al Galatiului, de atunci titulatura exacta fiind Catedrala Episcopala „Sfantul Apostol Andrei si Sfantul Ierarh Nicolae”. Catedrala de la Galati i-a impresionat pe toti cei care au vizitat-o, academicianul Dan Berindei numind-o „Domul spiritualitatii rasaritene”, iar poeta Ana Blandiana drept „cea mai frumoasa catedrala din Romania”. Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana, insotiti de Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu de Hohenzollern-Veringen au participat la recenta slujba de Inviere oficiata de episcopul PS dr. Casian Craciun, familia regala venind sa ia Lumina Sfanta a Invierii Domnului de la altarul ctitorit de cei patru regi ai Romaniei: „Se afla aici, alaturi de noi, nepotul Regelui Carol, Regele Mihai cu familia regala, in semn de cinstire a inaintasilor sai, care au pus temelia Catedralei Episcopale, perla si frumusetea Dunarii de Jos. Cu familia regala ne gasim de Inviere inviati intru Domnul”, spunea cu acest prilej episcopul Dunarii de Jos.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă