Amidonul din cartof se transformă mai repede în zahăr la rece, iar usturoiul va mucegăi şi va căpăta o textură de cauciuc. Roşiile îşi pierd toată savoarea în frigider. Aerul rece împiedică procesul de coacere a roşiilor, acesta fiind exact ceea ce ar trebui să le dea mai mult gust şi savoare. Frigiderul alterează şi textura lor. Potrivit lui Harold McGee, autorul cărţii “On Food and Cooking”, “temperatura rece descompune membranele din pereţii fructului. Păstraţi roşiile în afara frigiderului, într-un castron, sau pe tejghea”, scrie huffingtonpost.com.
Busuiocul se ofileşte mai repede dacă este ţinut în frigider şi va absorbi şi mirosurile tuturor celorlalte alimente din jur. Este mai bine să fie păstrat afară, într-o cană cu apă proaspătă, asemenea florilor. Dacă vrei să păstrezi busuiocul pentru mai mult timp, Martha Stewart recomandă fierberea şi apoi congelarea lui.
Un cartof păstrat în frigider îşi va transforma mult mai repede amidonul în zahăr. În loc să pui cartofii în frigider, e mai potrivit să îi ţii într-o pungă din hârtie într-un loc răcoros – nu rece. Locul ideal este o cămară pentru plante rădăcinoase, dar şi o cămară obişnuită este potrivită, atât timp cât e destul de întunecată şi răcoroasă. Hârtia funcţionează mai bine decât plasticul, pentru că lasă cartoful să respire şi nu putrezeşte atât de repede.
Dacă ţii ceapa în frigider, va deveni la un moment dat moale şi mucegăită din cauza umezelii. Păstrează ceapa într-un loc răcoros şi uscat şi ai grijă să nu stea aproape de cartofi; depozitate împreună, amândouă se alterează mai repede. În schimb, prazul şi arpagicul pot fi păstrate fără probleme în frigider datorită conţinutului mai mare de apă.
Dacă vrei ca fructele de avocado să se coacă, sigur nu trebuie să le aşezi în frigider. Dacă totuşi ai cumpărat un avocado deja copt pe care nu vrei să îl foloseşti imediat, îl poţi pune în frigider.
La un moment dat usturoiul va începe să germineze în frigider şi s-ar putea să mucegăiască şi să capete o textură de cauciuc. Ar trebui în schimb să păstrezi usturoiul într-un loc răcoros şi uscat.
Ţinută în frigider, pâinea se va usca foarte repede. Dacă nu e vorba de pâine deja feliată pe care ai de gând să o foloseşti în câteva zile, este recomandat să o păstrezi pe masă sau în congelator. Şi aici pâinea ar trebui să fie împachetată ca să îşi reţină umezeala, iar când este scoasă din frigider, ar trebui să fie lăsată să se decongeleze treptat şi complet înainte să fie consumată sau prăjită la toaster.
Uleiul de măsline ar trebui să fie depozitat într-un loc răcoros şi întunecat, unde se va condensa şi va avea o consistenţă mai tare, aproape ca de unt.
Dacă laşi cafeaua în frigider, îşi va pierde savoarea şi va prinde mirosuri de mâncare. Şi cafeaua ar trebui să stea într-un loc răcoros şi întunecat, unde îşi va păstra savoarea şi prospeţimea. Cafeaua în cantităţi mari poate fi totuşi ţinută în congelator.
Nu este nevoie ca mierea să fie păstrată în frigider – îşi va menţine practic pentru totdeauna gustul şi calitatea dacă stă într-un recipient etanş. În plus, mierea ţinută în frigider se poate cristaliza.