Aproximativ 10.000 de sindicalişti pretind că vor protesta la Cluj-Napoca împotriva asumării răspunderii Guvernului pe noul Cod al Muncii. Până acum, în ultimii ani, de fiecare dată când liderii sindicali au anunţat că vor aduna 10.000 de protestatari, la faţa locului a ajuns cel mult jumătate din numărul preconizat iniţial.
„Dacă vor fi mai mulţi sau mai puţini nu contează, noi vom ţine mitingul. Acest miting este adresat membrilor de sindicat şi celor care astăzi nu sunt membri de sindicat şi peste o lună sau două ar vrea sa devină membri, dar nu vor mai avea cum. Ei vor să modifice Codul Muncii, un cod care după denumirea lui este unul al angajatului, nu al patronului. În acest Cod al Muncii trebuie apărat angajatul în raport cu angajatorul”, a afirmat Grigore Pop, preşedintele Cartel Alfa Cluj. Mitingul de la Cluj este organizat de Cartel Alfa, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, CNSRL Frăţia şi Blocul Naţional Sindical. Liderii acestora, Grigore Pop, Maria Constantinescu, Ştefan Roman şi Nati Ariton au făcut apel la toţi sindicaliştii, dar şi la angajaţi în general, să iasă în stradă şi să protesteze. „Astăzi, într-o societate democratică, trebuie să ne luptăm să nu fie implementată sclavia din partea companiilor multinaţionale din Romania, care îşi permit să ne facă sclavi. Principalul vinovat este acea „javră ordinară” care nu a ieşit afară când a trebuit. Îi mulţumim!”, a adăugat Pop.
Modificări contestate
Principala nemulţumire a sindicaliştilor este legată de faptul că noul Cod al Muncii va da mult mai multe drepturi angajatorului şi va desfiinţa contractul colectiv de muncă la nivel naţional. „Practic, odată cu aplicarea noului Cod al Muncii, ponderea proceselor câştigate de către salariaţi va fi cu mult mai mică, deoarece odată cu abrogarea articolului 287 din lege, sarcina probei în instanţă va reveni angajatului” susţine Mihaela Coţa, jurist al Cartel Alfa Cluj.
Noul Cod prevede extinderea termenului pentru care pot fi încheiate contracte pe durată determinată şi eliminarea limitei de trei contracte succesive pentru perioada de probă. Totodată, va fi majorată perioada de probă. Cărţile de muncă vor fi eliminate. Acestea vor fi păstrate de Inspectoratul Teritorial de Muncă în format electronic, iar angajatorul va avea dreptul de a stabili obiective de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora. Noul Cod prevede şi faptul că salariaţii vor fi obligaţi să plătească pagubele materiale înregistrate din vina lor, iar angajatorii vor avea dreptul să le oprească din salariu dacă aceştia refuză să achite suma.
Mitingul va începe astăzi la ora 14.00, în Piaţa Lucian Blaga, şi va continua cu un marş pe Bulevardul Eroilor. În cazul în care legea va fi promulgată, sindicaliştii ameninţă cu declansarea unei greve de avertisment, dar şi cu alte acţiuni de protest.