15.7 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecial10.000 de oaspeţi la Castelul din Bonţida

10.000 de oaspeţi la Castelul din Bonţida

Tarabele cu obiecte de artizanat au alternat cu cele pline de sculpturi şi de picture

 

Castelul medieval din comuna clujeană Bonţida a fost readus la viaţă, sâmbătă şi duminică, de festivalul „Zilele Culturale Bonţidene”, organizat de Transilvania Trust. Manifestarea urmăreşte punerea în valoare a reşedinţei nobiliare, construită de familia princiară româno-maghiară Ban, maghiarizată Banffy în decursul Evului Mediu.

Aproximativ 10.000 de turişti au vizitat în aceste zile castelul medieval din Bonţida. Ei au participat la un festival care celebrează tradiţiile medievale ale localităţii, Zilele Culturale Bonţidene.

Târguri de meşteşugari şi de antichităţi

Meşteri olari, sticlari ori cojocari, dar şi bucătari care au preparat delicatese locale i-au aşteptat pe vizitatorii care au admirat castelul construit în stil baroc. De asemenea, în curtea castelului a avut loc şi un interesant târg de antichităţi, cu multe obiecte de mare valoare, spune organizatoarea târgului, Csilla Hegedus, care este şi consilier al ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen. „Avem 12 expoziţii, unele ale unor artişti renumiţi, o expoziţie despre patrimonial cultural din zona Râmetea, avem un arheolog fotograf care expune aici”, a spus Csilla Hegedus. Mulţi dintre cei care au venit la castelul Banffy din Bonţida au profitat de ocazie ca să târguiască produse confecţionate de meşterii de pe valea Someşului Mic.

„Am venit cu turtă dulce şi cu sucuri făcute de noi, aici în Bonţida. Sunt toate naturale. Avem foarte mulţi clienţi, pentru că şi preţurile sunt bune”, a spus una dintre expozante. De asemenea, la serbările din Bonţida au participat şi meşteri cojocari din Dej, care au confecţionat obiecte de îmbrăcăminte fabricate din piele de oaie. Există şi turişti care mers la castelul din Bonţida ca să participe la concerte şi care aduc, în fiecare an, pe scena din curtea castelului nume prestigioase, precum Semnal M ori Zanzibar sau Taxi, formaţii care au concertat anul acest în comuna clujeană. De asemenea, au avut loc concerte de muzică populară, muzică klezmer, muzică clasică, folk şi rock.

Versailles-ul Transilvaniei

În plus, există şi turişti veniţi uneori de la sute de kilometri depărtare care vor să admire, pur şi simplu, castelul. Acesta era supranumit odinioară Versailles-ul Transilvaniei şi a fost reconstruit de mai multe ori, ultima dată în stil baroc. Aici au locuit membrii familiei princiare Banffy. În perioada celui de-al doilea război mondial, aici au fost încartiruiţi ofiţerii Wehrmacht-ului, care i-au dat foc, atunci când s-au retras în anul 1944. Însă distrugeri şi mai mari a suferit castelul în timpul filmărilor la pelicula „Pădurea Spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei. Pentru că nu a primit fonduri pentru efectele speciale, echipa filmulului a incendiat, pur şi simplu, castelul. După anul 1989, a început restaurarea acestuia. Printre cei care sprijină financiar restaurarea castelului Banffy se numără şi prinţul Charles al Ţării Galilor, moştenitorul coroanei Marii Britanii.

Organizaţie generoasă

Şansa de a fi readus la viaţă a apărut la Castelul din Bonţida a apărut o dată cu activitatea ONG-ului Transilvania Trust, creat de Csilla Hegedus. Acesta a obţinut dreptul de administrare a castelului de la urmaşii familiei Banffy. Apoi, cu ajutorul unor finanţări obţinute inclusiv de la membrii unor case regale europene, dar şi de la guvernele Norvegiei ori Islandei, reprezentanţii Transilvania Trust au început să redea vechea strălucire a castelului. În prezent, la castelul din Bonţida vin să se specializeze în restaurarea monumentelor istorice tineri din toată Europa de Est.

Cele mai citite

Israelul a atacat Iranul. Netanyahu a urmărit din buncăr operațiunile

Cel puţin 5 explozii au fost raportate, iar mai multe ţinte militare din jurul capitalei Teheran şi din alte două provincii au fost lovite...
Ultima oră
Pe aceeași temă