În România, 48% dintre femei aleg să se protejeze folosind metode contraceptive ad-hoc, care se utilizează în timpul contactului sexual sau imediat după acesta. În topul preferințelor este prezervativul, despre care o treime dintre românce spun că s-a rupt sau a alunecat cel puțin o dată în momentele de intimitate, urmat de metoda retragerii, o altă alegere care duce adesea la o sarcină nedorită. Acestea sunt numai câteva din rezultatele cercetării „Emergency Contraception Study”, susținută de Gedeon Richter și realizată de compania de cercetare globală Millward Brown.
Potrivit studiului, România ocupă locul trei la capitolul relații sexuale neprotejate pe parcursul unui an, cu o medie de 38 de contacte sexuale neprotejate, pe locul I clasându-se Serbia (44), iar pe cel de-al doilea, Rusia (43). Aceste statistici pot fi argumente ale faptului că educația sexuală este încă neglijată, iar contracepția este de multe ori subiect tabu.
De asemenea, numai 25% dintre femeile din România folosesc anticoncepționale ca metodă curentă de contracepție. Anticoncepționalele sunt, în prezent, una dintre cele mai sigure metode moderne de contracepție, cu o eficiență care poate atinge 99,7% în condițiile utilizării corecte. Studiul arată că 24% dintre românce cred că avortul este o metodă de contracepție, iar 27% dintre femeile care locuiesc în România au apelat cel puțin o dată la avort, în anumite cazuri ajungându-se la peste 5 avorturi.
Cât despre părerile femeilor în legătură cu modul în care ar trebui să se protejeze în timpul relațiilor sexuale, 88% dintre ele sunt de părere că metodele contraceptive pe termen lung au efecte negative, ceea ce poate explica rata mare de refuz pentru folosirea lor. Cu toate astea, în cazul în care au un contact sexual neprotejat sau metoda folosită eșuează, numeroase femei apelează la pilula de a doua zi, 90% dintre ele privind-o ca pe o măsură necesară pentru a evita o sarcină nedorită, recomandată în cazuri de urgență.
În urma realizării acestui studiu, Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală a lansat campania Planifică Neprevăzutul!, care oferă femeilor, și nu numai, informații corecte și recomandări privind contracepția și viața sexuală, direct de la specialiști.
Mai multe informații despre atitudinea româncelor vizavi de măsurile de contracepție și riscurile la care ne supunem în absența lor, puteți citi și aici.