Programul de canalizare si introducere a apei potabile este cea mai mare investitie in infrastructura din ’89 incoace.t
Peste 1000 de miliarde de lei vechi, aceasta este valoarea lucrarii castigate de "Hidroconstructia" Bucuresti in Bistrita-Nasaud. Este vorba despre o investitie fara precedent in zona, care vizeaza introducerea apei potabile si a canalizarii in cartierele municipiului si pe Valea Bargaului. Autoritatile judetene au dat ieri startul lucrarilor, dupa o lupta de sase ani in care au incercat sa obtina banii prin programul european ISPA.
21 de milioane de euro vor fi investiti in infrastructura judetului, din care 16.875.000 de euro fonduri nerambursabile prin programul ISPA, si alti 5,6 milioane de euro imprumutati de la Banca Europeana de Investitii de catre Regia de apa RAJA Aquabis Bistrita.
Pana la finele anului 2009, circa 260 de kilometri de retea de apa si canalizare vor fi infiintate sau modernizate in municipiul Bistrita, cartierele Viisoara, Sigmir, Ghinda si in localitatile de pe Valea Bargaului. Programul mai include aducerea la parametri europeni a statiilor de tratare din municipiul Bistrita si comuna Bistrita Bargaului.
Potrivit directorului Raja Aquabis, Ioan sandru, obiectivul principal al masurii ISPA este stoparea poluarii raului Bistrita in amonte de statia de tratare. "Se urmareste eliminarea deversarilor necontrolate si netratate de apa uzata in raul Bistrita, care se produc in prezent din cauza ca populatia de pe Valea Bargaului nu este racordata la nici o retea de apa si canalizare", a explicat acesta. El a adaugat ca este extrem de important ca "Hidroconstructia" sa se apuce de treaba imediat deoarece lucrarile, de mare amploare, trebuie sa fie finalizate pana in 2009. Autoritatile judetene nu au ratat ocazia de a-si cere scuze anticipat cetatenilor care vor fi afectati de lucrari, in special pentru ca asfaltul va fi decopertat in mai multe zone vizate de proiect pe durata acestei ierni.
CAMPIOA
Pentru ca sunt putine firme care sa indeplineasca cerintele cand vine vorba de contractat lucrari din bani europeni, "Hidroconstructia" a devenit un fel de campioana la acest capitol. Firma se lauda cu lucrari similare in derulare in Craiova (40 de milioane de euro), Buzau (17 milioane de euro), Deva-Arad (26 de milioane de euro), Baia Mare (16 milioane de euro). Aceeasi firma a reabilitat retelele de apa si canal din Cluj, Brasov, Petrosani si Lupeni.