21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial1.000 de cetateni romani, blocati in Fasia Gaza

1.000 de cetateni romani, blocati in Fasia Gaza

Aproximativ o mie de cetateni romani traiesc in Fasia Gaza, unde armata israeliana a declansat o puternica ofensiva aeriana, urmata de una terestra, impotriva miscarii islamiste Hamas care, din iunie 2007, controleaza regiunea. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, pana ieri la pranz se inregistrasera doar 55 de solicitari de asistenta consulara pentru evacuarea unor cetateni romani, dintre care 14 femei, cinci barbati si 36 de copii.

Aceste cereri au fost depuse destul de tarziu, incepand cu data de 31 decembrie, numarul solicitarilor dublandu-se in data de 2 ianuarie. Intre timp, punctul de frontiera cu Israelul de la Erez a fost inchis, fapt care face imposibila evacuarea. Situatia unei romance de 42 de ani, Ana Mitrea, care a fost ranita in data de 26 decembrie in bombardamentele israeliene, dar a solicitat evacuarea abia ieri, este urmarita cu o preocupare deosebita. Din fericire, starea ranitei este mai buna, a declarat sotul ei. 

Inainte de inchiderea frontierei de la Erez, 200 de civili din 440 de solicitanti au reusit sa paraseasca Fasia Gaza. Punctul de frontiera cu Egiptul de la Rafah a ramas inchis de la declansarea conflictului.
MAE da asigurari ca se fac demersuri pe langa autoritatile israeliene si cele egiptene pentru deschiderea celor doua puncte de iesire din Fasia Gaza. Autoritatile de la Amman au fost de acord cu tranzitarea de catre civilii evacuati a teritoriului iordanian, in cazul in care Israelul va redeschide punctul de trecere de la Erez. 

Trupele terestre israeliene, sustinute de artilerie, de aviatie si de marina militara, au declansat sambata seara ofensiva in Fasia Gaza contra Hamas, tancurile avansand ieri pe mai multe axe, confruntandu-se cu rezistenta militantilor miscarii  islamiste palestiniene. Blindate si unitati de infanterie operau la amiaza la periferia orasului Gaza, principala aglomeratie urbana a teritoriului. Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a afirmat ca ofensiva israeliana va fi extinsa "atat cat va fi necesar", Israelul  manifestand intentia de a ingenunchea organizatia terorista Hamas. Analistii militari israelieni sunt de acord ca escalada era inevitabila. Forta militara a Hamas a fost subestimata de Israel, dupa cum a demonstrat capacitatea sa de a trage zeci de rachete pe zi contra Israelului, fiind ucisi patru israelieni.

 

Armata israeliana intentioneaza sa puna capat pe viitor acestor tiruri de rachete si contrabandei de arme prin tunelurile sapate sub frontiera egipteana, bombardand sistematic aceste treceri. Serviciul israelian de informatii militare a declarat ca Hamas si diferitele grupari armate din Gaza dispun de circa 15.000 de oameni inarmati cu arme de asalt, arme antitanc, mortiere, rachete si o mare cantitate de explozibili. Inspirati de Hezbollahul libanez, combatantii palestinieni s-au pregatit serios pentru confruntarea cu fortele israeliene.
Premierul Ehud Olmert a declarat ieri ca Israelul nu lupta contra poporului palestinian si va preveni o criza umanitara in Gaza, operatiunea militara fiind dirijata contra Hamas, care controleaza Gaza, teritoriu evacuat de statul evreu in 2005, Israelul neavand nici o intentie de a reveni in Fasia Gaza. "Palestinienii nu sunt dusmanii nostri, ei sunt victime ale violentei si opresiunii ucigase a aceleiasi organizatii teroriste" ca Israelul, a precizat Olmert, facand referire la Hamas.

Potrivit unui prim bilant israelian al victimelor, 30 de soldati israelieni au fost raniti, din care doi grav, in timp ce televiziunile arabe anuntau uciderea unui militar israelian si capturarea altor doi.
seful serviciilor palestiniene de urgenta, Mouawiya Hassanein, a declarat ca 30 de palestinieni au fost ucisi duminica in Fasia Gaza – din care 17 din randul civililor – si alti 200 raniti. Unul din raidurile israeliene in Khan Younes a vizat un sef de prim rang al aripii militare a Hamas, Jihad Hamdan, care a fost grav ranit.
Peste 485 de palestinieni au fost ucisi de la debutul operatiunilor militare israeliene in Fasia Gaza destinate constrangerii Hamas de a pune capat tirurilor cu rachete asupra Israelului.

Ofensiva israeliana declansata in Fasia Gaza a provocat neliniste si apeluri de incetare a focului in intreaga lume. Consiliul de Securitate, reunit sambata seara de urgenta, a discutat patru ore situatia din Gaza fara a ajunge la un text privind oprirea ostilitatilor, din cauza opozitiei SUA, care s-au pronuntat pentru "o incetare durabila a focului cat mai curand posibil". Dar, a avertizat Washingtonul, aceasta nu trebuie sa mai permita revenirea la statu quo-ul anterior, cand Israelul era lovit de rachete trase din Gaza. Eforturile pentru gasirea unei solutii diplomatice revin celor doua misiuni distincte, una europeana, alta condusa de presedintele francez, Nicolas Sarkozy. Inaintea plecarii in Orientul Mijlociu (Cairo, Ierusalim, Ramallah si Aman), delegatia UE, condusa de ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, le-a cerut celor doua parti sa inceteze focul, anterior presedintia ceha a UE subliniind ca dreptul Israelului la autoaparare "nu autorizeaza actiuni care afecteaza masiv civilii".
Luni si marti, presedintele Sarkozy se afla intr-un turneu in Orientul Mijlociu in incercarea de a debloca situatia.

» Romani in zona de conflict
Ministerul roman al Afacerilor Externe le recomanda cetatenilor romani aflati in Fasia Gaza sa contacteze Ambasada Romaniei la Tel Aviv pentru a demara formalitatile de iesire din teritoriu, daca doresc acest lucru. Pana ieri la pranz, reprezentantii Ambasadei Romaniei din Israel luasera legatura telefonic cu aproximativ 100 de cetateni romani aflati in Gaza, dintre care doar 55 (14 femei, 5 barbati si 36 copii) au solicitat asistenta consulara pentru a parasi zona. In afara cetatenilor romani, au mai solicitat asistenta si noua cetateni palestinieni.

O cetateanca romana, Ana Mitrea (42 de ani), care locuieste in Fasia Gaza de noua ani, este casatorita si are doi copii, a fost ranita in data de 26 decembrie, in timpul bombardamentelor israeliene. Initial, ea a refuzat evacuarea, dar ieri a solicitat sprijin pentru a pleca din zona de conflict, facandu-se demersuri pentru rezolvarea problemei actelor sale si ale familiei sale. MAE subliniaza ca iesirea din Fasia Gaza poate fi asigurata numai dupa obtinerea aprobarii autoritatilor israeliene.

Ambasada Romaniei la Amman a facut demersurile necesare pentru asigurarea tranzitului cetatenilor romani prin Iordania, in cazul in care autoritatile israeliene autorizeaza iesirea din Fasia Gaza prin punctul de frontiera Erez. De asemenea, se fac demersuri pe langa autoritatile egiptene pentru a li se permite cetatenilor romani intrarea in Egipt prin punctul de frontiera de la Rafah.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă