10.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăGDPRPERICOL: Câţi români mor, anual, din cauza drogurilor şi cu cât a...

PERICOL: Câţi români mor, anual, din cauza drogurilor şi cu cât a CRESCUT consumul de stupefiante

Numărul deceselor asociate consumului de droguri a crescut în 2012, faţă de  anul precedent, însă este sub nivelul anilor 2007-2010, arată un raport preliminar realizat de Agenţia Naţională Antidrog, dat publicităţii marţi.

Dacă, în 2011, în Bucureşti, au murit 41 de persoane din cauza consumului de droguri, în 2012, numărul deceselor a crescut la 42, conform datelor Institutului „Mina Minovici” din Capitală. (Vezi graficele ataşate.)

Canabisul, cel mai consumat drog tradiţional în România

În 2012, a crescut numărul cererilor de tratament pentru dependenţa de canabis: de la 8,2%, în 2011, la 11,2%, pe fondul înmulţirii cazurilor- de la 10,9%, în 2011, la 18,1%, în 2012, atrage atenţia raportul preliminar realizat de ANA. Astfel, canabisul rămâne, la fel ca în majoritatea ţărilor europene, cel mai consumat drog tradiţional.

Autorităţile române se mai confruntă şi cu fenomenul policonsumului de droguri, a remarcat directorul Agenţiei, Sorin Oprea, care a explicat că mulţi dependenţi amestecă stupefiantele. Cele mai frecvente combinaţii sunt amestecul de canabis şi etnobotanice (44% dintre consumatorii români de canabis recurg la acest amestec) şi  amestecul de canabis şi alcool (22% dintre românii consumatori de canabis).

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii se SPALĂ pe mâini de dependenţii de droguri

Totodată, autorităţile române au capturat, în 2012, aproximativ 362 kilograme de canabis, dintre care 335 kilograme de marijuana şi 27 kilograme de haşiş, ceea ce înseamnă aproximativ 80% din totalul de droguri confiscate de poliţişti anul trecut. De asemenea, autorităţile au descoperit 48 de culturi ilicite de canabis şi 3.125 plante de canabis, de trei ori mai multe decât au fost confiscate în 2011.

Dintre românii care consumă opiacee (opiu, morfină, codeină, heroină), dependenţii de heroină se înscriu cel mai des într-un program de tratament, faţă de consumatorii de etnobotanice: în 2012, 34,5% dintre consumatorii de opiacee s-au înscris într-un centru de tratament, faţă de 31,7% dintre consumatorii de etnobotanice, faţă de 2011, când numărul dependenţilor de etnobotanice era mai mare decât cel al adicţilor de heroină.

În 2012, o doză de haşiş (rezină de canabis) se cumpăra cu 15-20 euro, iar o doză de marijuana (canabis iarbă) se vindea cu 10-15 euro, în creştere cu aproximativ 5 euro faţă de 2011. Cel mai scump drog rămâne, în continuare, cocaina: o doză costa, în 2012, între 80 şi 200 euro. Heroina se cumpăra cu 50 euro/doza, iar ecstasy, cu 10-20 euro/doza.

România rămâne, în continuare, ţară de tranzit pe ruta balcanică de traficare a drogurilor (Afganistan-Balcani-Europa Centrală) şi este o rută secundară de introducere a cocainei în Europa, prin portul Constanţa, mai arată raportul preliminar al Agenţiei, realizat pe baza datelor colectate până la momentul lansării raportului european privind situaţia drogurilor în 2013.

Un sfert din populaţia adultă a UE a consumat, măcar o dată în viaţă, droguri

85 milioane de europeni- aproximativ un sfert din populaţia adultă a UE- au recunoscut că au consumat cel puţin o dată în viaţă un drog ilegal, arată raportul Agenţiei Europene pentru Monitorizarea Consumului de Droguri (EMCDDA), lansat marţi în cele 27 de state membre ale UE. Totodată, consumul de opiacee (opiu, morfină, codeină, heroină) rămâne cea mai frecventă cauză a mortalităţii pentru consumatorii de droguri.

Canabisul este drogul cel mai des încercat de elevii din Uniunea Europeană, pentru că se fumează şi se amestecă cu tutun, susţine raportul. Astfel, 15,4 milioane dintre tinerii europeni cu vârste între 15 şi 34 de ani au consumat canabis în ultimul an, iar aproximativ nouă milioane de consumatori au până în 24 de ani. Tratamentul dependenţei începe, însă, târziu: în medie, la nouă ani de la primul contact cu canabisul, în condiţiile în care 47% dintre consumatorii europeni fumează canabis zilnic.

Citeşte şi PERICOL. La ce vârstă încep elevii români să consume DROGURI

Principalul drog tradiţional care se consumă în Europa este heroina, care poate fi injectată, inhalată sau fumată. Conform datelor din 2012, la nivel european, 48% dintre consumatorii de heroină au apelat la programe specializate. Totuşi, vârsta la care încep să consume opiacee este 22 de ani, iar vârsta la care urmează primul tratament este 35 de ani.

Între 10.000 şi 20.000 de consumatori de opiacee mor, anual, în Europa. Totuşi, numărul persoanelor care au murit în urma unei supradoze a scăzut, în 2011, faţă de anul precedent: de la 7.000 de cazuri în 2010, la 6.500 în 2011. Cele mai mari rate ale mortalităţii s-au înregistrat în Norvegia (73 morţi la un milion) şi Estonia (136 morţi la un milion).

La nivelul UE, EMCDDA constată o creştere a numărului de consumatori de droguri injectabile, după ce, între 2006 şi 2011, se înregistrase o scădere. Astfel, injectatarea drogurilor continuă să fie un factor important în transmiterea bolilor infecţioase, printre care HIV/SIDA şi hepatita C. În acest sens, raportul dat publicităţii arată că, în România şi Grecia, se înregistrează o epidemie de îmbolnăvire cu HIV. Pe fondul consumului de droguri injectabile, 23% din cazurile noi de îmbolnăvire cu HIV în UE au fost identificate în România şi Grecia (353 de consumatori care s-au îmbolnăvit în 2012), faţă de Irlanda, Spania şi Portugalia, în care numărul dependenţilor a scăzut.

Cele mai citite

Fostul ministru al Educației este noul prorector al SNSPA

Decizia de numire a Ligiei Deca a fost adoptată, în urma consultării Senatului universitar Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a anunțat numirea...

Victor Angelescu, nemulțumit de evoluția Rapidului. „Egalurile nu ne avantajează”

Acționarul minoritar al Rapidului critică numărul mare de remize și cere mai mult curaj în joc pentru calificarea în play-off Victor Angelescu, acționarul minoritar al...

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă