1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăGDPRCum sa ai grija de ochii tai

Cum sa ai grija de ochii tai

Lumea are de multe ori culoarea pe care ochii tai i-o dau. Metaforic, fireste. Mai putin metaforic, ochii te pot ajuta sa vezi realitatea mai bine sau mai putin bine. Nu degeaba pe lumea asta exista ochelari, lentile de contact, controale oftalmologice…

Cand eram mica, era de-a dreptul amuzant sa observ cum copiii care aveau probleme de vedere se fereau a purta ochelari, pe cand alti copii, care vedeau bine, erau fascinati de ei, incercand uneori chiar sa poarte ochelari, desi nu aveau nevoie. Probabil ca ochelarii li se pareau a fi un accesoriu care ii facea sa para maturi sau mai interesanti. Sunt absolut sigura ca daca ar fi fost nevoiti sa ii poarte zi de zi, lucrurile s-ar fi schimbat pentru ei. Si asta pentru ca ochelarii sunt o responsabilitate in plus. Si pentru ca fiecare pereche de ochelari ascunde o problema mai mica sau mai mare a ochiului.

Sa ne imaginam ca (pentru moment) ochii tai nu au nicio problema speciala. Pentru ca lucrurile nu sunt batute in cuie, deci nu e musai ca si in viitor sa stea tot asa, e bine sa iti iei cateva masuri prin care sa iti protejezi ochii si sa previi problemele.

Totul incepe cu somnul. Un somn odihnitor inseamna ochi frumosi de la primele ore ale diminetii. Pleoapele umflate, roseata si iritatia ochilor sunt semnele noptilor nesabuite.

Urmeaza primele gesturi ale diminetii. Nu incerca sa alungi somnul frecandu-ti ochii. Nu te feri de apa rece cu care ar fi bine sa iti rasfeti din belsug ochii de cateva ori pe zi.

Pregatirea pentru o noua zi include de cele mai multe ori machiajul. Ochii nostri sunt supusi unui adevarat atac al fardului, rimelului, tusului. Ai grija la produsele de machiaj. Nu prea multe, nu in cantitati prea mari, deloc daca esti alergica sau prezinti vreo afectiune sau iritatie a ochiului.
O zi plina la job, ore intregi petrecute in fata calculatorului, a actelor, documentelor, altfel spus, confruntarea directa a ochilor tai cu obseala. Se impun aici alte cateva sfaturi: oricat de mult ai avea de lucru, nu uita sa faci pauza. Chiar daca la prima impresie poate ca nu simti nevoia de odihna, ochii tai nu sunt de aceeasi parere. Ai grija la pozitia pe care o ai la calculator precum si la distanta intre tine si ecranul acestuia. 40-50 cm ar fi mai mult decat indicati. Tot la birou, dar si acasa, ai grija la sursele de lumina. Acestea trebuie sa fie paralele cu monitorul calculatorului si pe cat posibil naturale.

La intoarcerea acasa, nu uita sa iti relaxezi si ochii. Mai putin televizor, mai putin calculator. Demachierea obligatorie a ochilor urmata de aplicarea unei comprese cu efect garantat. Poate fi vorba de o compresa cu lapte caldut sau de comprese reci de ceai negru, nalba ori de patrunjel, anason, musetel. Celebrele felii de castravete pot intra in actiune pentru a-ti reduce pungile de sub ochi. Apa termala aplicata in jurul ochilor, o lingura tinuta cateva minute in frigider sau cuburi de gheata invelite intr-o bucata de panza si aplicate apoi pe pleoape.

Evita contactul ochiului cu mana inainte de o prealabila si binevenita spalare a acesteia.

Orice usturime sau iritatie a ochiului trebuie tratata cu seriozitate. Si nu dupa ureche. Medicul iti va putea indica cele mai potrivite picaturi de ochi, geluri sau alte produse farmaceutice.

Tot pentru sanatatea ochiului tau, ai putea incerca cateva exercitii. Privirea fixata in sus, apoi in jos, cateva miscari circulare. Sau descrierea cu ajutorul degetului mare de la mana a unui opt intors de jur imprejurul ochilor. Acopera ochii cu palmele pentru cateva secunde.

Nu uita sa clipesti. Fa un scurt exercitiu. Clipeste de cateva ori foarte repede, fa pauza, clipeste din nou. In felul acesta vei regla nivelul lichidului lacrimal.

Chiar daca (aparent) ochii tai nu au nicio problema, trece pragul cabinetului medicului oftalmolog in mod regulat. Nu este absolut necesar sa nu vezi bine pentru a apela la un astfel de consult.
Daca in urma consultului medical ti s-a spus ca trebuie sa porti ochelari, poarta-i! Ochelari sau lentile de contact, dupa preferinte. Exista plusuri si minusuri pentru ambele dintre cele doua variante.

Ochelarii te pot incomoda cand faci sport, se pot uda cand ploua, se pot aburi, murdari, sparge. Insa iti ofera o protectie mai mare atunci cand mediul in care lucrezi sau traiesti este plin de praf, fum. Si lentilele de contact prezinta inconveniente. Ele trebuie aplicate cu grija numai inainte machierii ochiului, trebuie curatate cu solutii speciale, pastrate in cutiute la fel de speciale, trebuie respectat termenul lor de valabilitate. In schimb, ofera o vizibilitate mult mai buna, campul vizual fiind mult mai larg decat in cazul ochelarilor. Si, nu in ultimul rand, iti pot schimba culoarea ochiului.

Foloseste ochelari pentru a-ti proteja ochii impotriva luminii puternice sau a razelor soarelui. Atentie, insa, la ochelarii de soare! Alegerea lor nu trebuie facuta la intamplare. Acestia trebuie sa te protejeze eficient de razele UV.

Consuma alimente care contin vit. A, C, E. Te vor ajuta sa vezi mai bine si sa previi diversele afectiuni ale ochiului.

 

Articol de Anca Neagoe, preluat de pe www.121.ro

Copyright www.121.ro

Cele mai citite

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...
Ultima oră
Pe aceeași temă