12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăGDPRCum protejăm copiii de insolaţie

Cum protejăm copiii de insolaţie

In perioada caniculara, cu totii incercam sa ne ferim de soarele puternic si de efectele negative ale acestuia asupra organismului nostru. Insa, nu numai adultii sunt in pericol in fata caniculei ci si bebelusii si copii mici sunt foarte vulnerabili atunci cand vine vorba de actiunea caldurii si a razelor ultraviolete.

 

„Insolatia, afectiune ce apare in urma expunerii la soare, deterioreaza rapid organismul prin cresterea temperaturii acestuia, in timp ce capacitatea de racire scade.

Mai mult decat atat, trebuie sa stiti ca organismul celor mici nu poseda mecanisme foarte elaborate de pierdere a excesului de caldura, transpiratia fiind deficitara. Pentru a beneficia din plin de sezonul cald, fiti sigura ca preveniti, recunoasteti si ameliorati efectele stresului termic solar asupra copiilor”, mentioneaza dr. Iulia Tincu, medic pediatru, Delta Hospital.

Simptomele insolatiei

Dupa o zi fierbinte de vara petrecuta in aer liber, trebuie urmarite dispozitia si comportamentul celui mic. Cateva simptome ce apar in urma insolatiei sunt: supraincalzirea pielii, febra de 39.4 grade Celsius, dar fara transpiratie, inrosirea pielii si senzatia de deshidratare, ameteala, durerile de cap, voma, pulsul rapid, respiratia grea si superficiala, confuzia. Letargia este, de asemenea, un simptom al instalarii insolatiei, si se manifesta prin intarzierea reactiei bebelusului tau; atunci cat ii strigi numele s-ar putea sa nu raspunda la fel de rapid.

Factori care conduc la insolatie

Nu doar expunerea la soare predispune la insolatie. Daca lasati copilul timp indelungat intr-o masina supraincalzita, fara ventilatie, de teama „curentului”, rezultatul poate fi la fel de ingrijorator. Chiar si in timpul perioadei calde micutul poate suferi o afectiune acuta ce se manifesta prin febra. Tendinta de a inveli corpul copilului, mai ales daca isi fac aparitia frisoanele este eronata pentru ca excesul de caldura astfel produs este similar expunerii la soare in timpul pranzului.

Ce este de facut?

Oricare dintre semnele enuntate mai sus reprezinta un indiciu ca ar trebui sa asezati copilul intr-un loc racoros si sa incepeti administrarea de lichide. Indepartati hainele in exces, tamponati intreg corpul cu pansamente inmuiate in apa rece. Acestea sunt primele masuri de ajutor, adesea este nevoie si de un antiinflamator pentru a calma durerea de cap. Daca rezultate se lasa asteptate, nu ezitati sa cereti sfatul medicului.

Sugarii alaptati vor avea nevoie de alimentatie suplimentara pe perioada caldurilor excesive. Daca micutul primeste deja fructe si legume, este recomandat sa cresteti ratia acestora intimpulverii. Se poate efectua si un dus rapid cu apa calduta daca locuinta nu poate fi ventilata corespunzator.

Specialistii insista foarte mult pe calitatea hainutelor copiilor mici; acestea trebuie sa fie lejere, din materiale naturale si mai ales „reduse cantitativ”, adica mai bine dezbracat decat supraincalzit. Acoperirea capului este insa importanta, caci insolatia se poate instala chiar si in 20 de minute.

Perioada verii impune reorganizarea timpului, astfel incat plimbarea de dupa-amiaza sa fie amanata pana seara tarziu. Evitati pe cat posibil expunerea in intervalul cuprins intre 11.00 si 15.00, atunci cand soarele este foarte arzator si riscul de insolatie este eminent.

Cele mai citite

Baby Nest-ul de la Marianne’s Goodies: Soluția ideală pentru somnul și joaca în siguranță a bebelușilor

Descoperă cum Baby Nest-ul de la Marianne's Goodies, un brand românesc de inovație în domeniul articolelor pentru bebeluși, asigură o tranziție lină și sigură...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

TikTok Lite ar putea fi suspendat în Europa, spun autoritățile de reglementare din UE

O caracteristică cheie a noii aplicații TikTok, TikTok Lite, ar putea fi suspendată în Uniunea Europeană dacă oficialii companiei nu aduc argumente cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă