O analiză a cercetătorilor americani a demonstrat că persoanele diagnosticate cu diabet la vârsta mijlocie prezintă un risc mult mai mare de a suferi de probleme cognitive pe parcursul următorilor 20 de ani de viaţă, comparativ cu cele a căror glicemie este normală.
Cercetătorii americani au urmărit peste 15.000 de persoane de vârstă mijlocie pe o perioadă de peste 25 de ani și au ajuns la concluzia că diabetul accelerează îmbătrânirea creierului cu, în medie, cinci ani. Astfel, o persoană diabetică în vârstă de 60 de ani se confruntă cu un declin cognitiv comparabil cu cel al unei persoane sănătoase în vârstă de 65 de ani, potrivit analizei cercetătorilor americani.
„Lecţia pe care trebuie o învăţăm este că, pentru a avea un creier sănătos la 70 de ani, trebuie să mâncăm sănătos şi să facem exerciţii de la vârsta de 50 de ani”, a spus Elizabeth Selvin, cercetător la Universitatea Johns Hopkins.
Alimentaţia nesănătoasă de tip fast-food, lipsa activităţilor fizice, stresul și poluarea excesivă sunt doar câteva din cauzele diabetului, o boală care afectează din ce în ce mai multe persoane. Astfel, medicii recomandă adoptarea unei alimentații diversificate, practicarea unui sport și renunțarea la fumat pentru a preveni diabetul, dar și demența.
„Dacă vom putea face mai multe pentru prevenirea şi controlul diabetului, vom putea preveni demenţa la un mare număr de persoane. Chiar dacă nu vom putea întârzia instalarea demenţei decât cu câţiva ani, acest lucru va avea un impact major asupra populaţiei, asupra calităţii vieţii şi asupra costurilor privind îngrijirea bătrânilor”, a declarat Elizabeth Selvin.
Demenţa, mai ales maladia Alzheimer, generează costuri de 159 de miliarde de dolari anual, potrivit unei estimări din 2010, această sumă urmând să crească cu 80% până în 2040, odată cu îmbătrânirea populaţiei.