Cardurile naţionale de sănătate vor fi operaţionale de la 1 februarie şi pot fi distribuite şi prin alte mijloace decât poşta, cum ar fi prin intermediul medicilor de familie, a decis Guvernul printr-o ordonanţă aprobată în şedinţa de miercuri.
Procedura este introdusă după ce preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină, Rodica Tănăsescu, a declarat recent că ideea ca medicii de familie să distribuie cardurile rămase nelivrate de către poştă este inacceptabilă, deoarece creează o premisă pentru activităţi birocratice.
Ordonanţa a modificat Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prin introducerea unor noi reguli pentru sistemul de management al calității serviciilor medicale
"Potrivit actului normativ, cardurile naționale de asigurări sociale de sănătate, care se distribuie prin serviciile poștale, vor putea fi distribuite și prin intermediul altor mijloace (de exemplu, medicii de familie)", arată Guvernul printr-un comunicat de presă.
Spitalele vor fi acreditate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate
Executivul a decis, totodată, înființarea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, prin reorganizarea Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor (CONAS). Noua instituție va avea rolul să supravegheze, prin evaluări sistematice și mecanisme juridice, respectarea calității actului medical în toate formele sale.
Noile reglementări creează cadrul juridic necesar pentru a extinde implementarea managementului calității serviciilor medicale, aplicat în prezent doar pentru spitale, la toate unitățile sanitare, şi, astfel, toate unitățile sanitare vor intra în procesul de evaluare în vederea acreditării.
Acreditarea este procesul prin care se validează faptul că serviciile medicale oferite de o unitate sanitară sunt conforme cu standardele adoptate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, proces în urma căruia unitățile sanitare sunt clasificate pe categorii de acreditare.
Cardul de sănătate, operaţional de la 1 februarie
Pentru o perioadă de trei luni, respectiv între 1 februarie şi 30 aprilie, cardul de sănătate va putea fi utilizat în paralel cu sistemul actual, urmând ca începând cu 1 mai utilizarea acestui document în sistemul de asigurări sociale de sănătate să devină unicul instrument de validare a serviciilor medicale.
Serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală se acordă în condiţiile actelor normative în vigoare, fără a fi necesar cardul național de asigurări sociale de sănătate.
Persoanele care refuză cardul de sănătate, pe motive religioase sau de conştiinţă, vor depune o declaraţie pe proprie răspundere, la casa de asigurări la care sunt luate în evidenţă şi vor face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat.
Adeverinţa de asigurat are o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă.