2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Noi precizări privind cazul bebeluşilor de la Argeş. MS infirmă existenţa...

UPDATE. Noi precizări privind cazul bebeluşilor de la Argeş. MS infirmă existenţa unui caz de sindrom hemolitic uremic şi la Bacău

UPDATE 15.15: Doi dintre copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie” cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) au fost transferaţi sâmbătă de la Terapie Intensivă în Secţia de nefrologie, a anunţat, într-o conferinţă de presă, şeful Secţiei de nefrologie, dr. Mihaela Bălgrădean. 
Potrivit acesteia, în continuare sunt internaţi la „Marie Curie” şapte copii cu acest sindrom. 

„În cursul dimineţii, doi copii din secţia de Terapie Intensivă au fost transferaţi în Secţia de nefrologie, în sensul în care ei sunt stabilizaţi din punct de vedere hemodinamic şi urmează să continue tratamentul strict al insuficienţei renale acute, împreună cu ceilalţi din Secţia de nefrologie”, a precizat Bălgrădean. Ea a spus că în cazul unuia dintre copiii aflaţi la Secţia de nefrologie a fost întrerupt tratamentul de dializă peritoneală pentru că avea o diureză convenabilă, starea lui este bună, mănâncă, iar valorile retenţiei azotate sunt în curs de evoluţie favorabilă. 

În prezent, în Secţia de nefrologie sunt 6 copii, dintre care trei dializaţi peritoneal. „În momentul acesta, pe Secţia de nefrologie se află spitalizaţi şase copii cu sindrom hemolitic-uremic, dintre care trei primesc dializă peritoneală şi ceilalţi numai tratamentul de continuare al insuficienţei renale acute, fără această procedură, pentru că, aşa cum spuneam şi în zilele precedente, există multiple faţete ale acestui tratament, ce urmează a fi urmărite şi continuate pe mai departe”, a arătat dr. Bălgrădean. La Terapie Intensivă a mai rămas un copil, în a cărui stare de sănătate s-au constatat mici progrese, după cum se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. 

UPDATE 13.30: Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimas-Cadariu, a declarat, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că starea bebelușilor internați la Spitalul „Marie Curie” este stabilă. „Iată că sistemul atunci când funcţionează are rezultate. Ştiţi că am solicitat în mod particular în această perioadă  se raporteze toate bolile diareice. Este peste ceea ce se făcea. Fac un apel în continuare la respectarea tuturor măsurilor de igienă pe care le-am enunţat şi le repet în continuare: spălarea pe mâini, spălarea fructelor şi a legumelor, prepararea termică a alimentelor”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministrul a mai declarat că în acest moment se raportează în toate spitale bolile diareice acute. Ministrul Sănătăţii a atras din nou atenţia asupra măsurilor de igienă pe care trebuie să le respecte toată lumea. „Trebuie să conştientizăm că o lipsă într-un lanţ de informaţie poate avea rezultate catastrofale. Am solicitat să se raporteze toate bolile diareice. Fac un apel în continuare la respectarea tuturor măsurilor de igienă: spălarea pe mâini, spălarea fructelor şi legumelor, prepararea termică a alimentelor”.

Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a anunţat primele concluzii ale Centrului European de Control al Bolilor. Aceasta spus că revizuirea tuturor datelor epidemiologice este, printre altele, cea mai importantă recomandarea făcută de specialiştii de aici.

„Până în prezent nu au puse în evidenţă date concrete ce pot fi comunicate, orice evoluţie va fi comunicată ulterior. Echipa recunoaşte că acest eveniment a fost unul neaşteptat şi neobişnuit prin numărul de cazuri localizat într-o zonă şi prin severitatea acestor cazuri”, a mai spus Adriana Pistol.

Dr Mihaela Bălgrădean, șefa Secției de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”, a precizat că s-a ridicat suspiciunea sindromului hemolitic uremic cazul bebelușului din Bacău, internat la Spitalul de Pediatrie din Iași. Totodată, a fost exclusă şi infecţia cu rotavirus.
=============

UPDATE: Starea bebeluşului din Bacău diagnosticat cu sindrom hemolitic şi transferat aseară la secţia de nefrologie din Iaşi s-ar putea agrava, avertizează medicii. Ei au cerut în această dimineaţă analize suplimentare, anunţă Digi24. 

Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria Iași: „Din primele investigații pe care le-am avut, copilul are un sindrom hemolitic acut, are trombocitopenie și hematurie ceea ce înseamnă că există un potențial uremic pe viitor. În momentul de față copilul este stabil, este în terapie acută și urmează întocmai să fie transferat în secția de nefrologie pentru ca să ținem în scurt această complicație care înseamnă uremia și insuficiența renală”.

UPDATE: Starea copilului adus de la Bacău, după ce s-a constatat că suferă de sindrom hemolitic, este relativ bună, a declarat sâmbătă dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie „Sf. Maria” din Iaşi. 

Potrivit medicului, copilul de un an şi trei luni este internat la Secţia de Terapie Intensivă. 
„Analizele efectuate nu au indicat valori crescute ale ureei şi creatininei, aşa că nu putem spune că e sindrom hemolitic uremic, ci doar sindrom hemolitic. Analizele sunt şi vor fi repetate periodic. În prezent, starea pacientului este relativ bună”, a precizat, pentru Agerpres, dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria” din Iaşi. 

Conform acesteia, copilul urmează să fie mutat la Clinica de Nefrologie a spitalului, sub strictă supraveghere medicală. Dr. Cătălina Ionescu a spus că acest copil a fost adus la spital din cauza episoadelor de boală diareică acută.

==================

Direcția de Sănătate Publică Bacău sâmbată seară Ministerul Sănătății că în cursul zilei de vineri a apărut un caz de sindrom hemolitic uremic (SHU) la Spitalul Județean din Bacău. Este vorba despre un copil de un an, din orașul Bacău, care a fost transferat ulterior la Spitalul de Pediatrie din Iași, anunţă Digi24.

Este vorba de un copil de 1 an din orașul Bacău, care s-a internat în data de 19 februarie  (vineri) la Spitalul Județean de Urgență Bacău și care a fost transferat, în aceeași zi, la Spitalul de Pediatrie din Iași în cadrul secției de nefrologie.

Potrivit DSP Bacău, copilul a manifestat  boala diareică acută cu debut în data de 4 februarie, pentru care a primit tratament antibiotic timp trei zile în regim ambulatoriu cu o evoluție favorabilă, dar cu înrăutățire a stării de sănătate în data de 18 februarie.

Potrivit recomandărilor Ministerului Sănătății, DSP Bacău a început investigația epidemiologică efectuând inclusiv anchetă alimentară. Copilul a ajuns la Spitalul de Pediatrie Iași cu aproximație la ora 20:00, urmând sa fie recoltate probe pentru a se stabili clar cauza apariției sindromului. Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte recomandările medicilor cu privire la respectarea regulilor de igienă în această perioadă.

Situația de la Bacău intervine în contextul în care, de la începutul acestei luni s-au înregistrat mai multe cazuri de bebeluși, cu vârste de până la un an și jumătate, cu boală hemolitică uremică. Toți însă erau din județul Argeș. Trei dintre ei au murit, primul deces fiind înregistrat la 4 februarie. Până acum nu se cunoaște sursa îmbolnăvirii acestor copii.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă