Dacă vrei să primești o mărire de salariu și doar o aștepți, muncind tăcut, nu o vei primi niciodată. Dacă te regăsești într-una din situațiile de mai jos, e cazul să iei atitudine:
Nu cunoști piața
Dacă nu-ți faci temele înaintea unei negocieri salariale, șansele să obții mai mulți bani sunt foarte mici. Trebuie să te interesezi cât câștigă alte persoane cu funcții similare și unde te situezi tu, susțin specialiștii de la career-advice.monster.com.
Nu-ți cunoști valoarea
Este vital să știi cât valorează calificarea ta pe piața muncii.
Specialiștii în HR recomandă să îți răspunzi la următoarele întrebări:
– Ești o parte inetgrantă a echipei?
– Dacă tu ai pleca, sunt proiecte importante care ar fi afectate?
– Ai multe cunoștințe specifice care sunt greu de învățat pentru un nou-venit?
– Dacă ai fi înlocuit cu altcineva care are aceeași pregătire ca și tine, ar fi scump în termeni de timp și efort?
Nu poți justifica mărirea
Trebuie să fii capabil să îi demonstrezi șefului tău că meriți mărirea pe care o ceri. Fă o listă cu argumente pentru care meriți mai mulți bani.
Nu întrebi niciodată
Aștepți ca șeful tău să îți ofere o mărire, fără să ridici tu problema. Dacă nu ai un contract care să stipuleze măriri și dacă nu ceri tu un salariu mai mare, atunci când simți că îl meriți, este foarte puțin probabil ca angajatorul tău să se gândeascăsă îți dea mai mulți bani.
Nu este obligatoriu ca atunci când ceri mărirea să o și primești. Dacă angajatorul te refuză, discută politicos cu el să analizați care sunt posibilitățile să beneficiezi de acea mărire în viitorul apropiat.