6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialTezele unice isi bat joc de elevii buni

Tezele unice isi bat joc de elevii buni

Desi initial au fost considerate un criteriu echitabil pentru admiterea in invatamantul liceal si profesional, tezele cu subiect unic se dovedesc a fi cea mai mare
minciuna a invatamantului romanesc.

In ciuda faptului ca specialistii din educatie, sindicatele si mass-media au atras atentia asupra pericolului pe care il reprezinta, tezele au fost imbratisate cu mare entuziasm de catre ministrul Cristian Adomnitei. Initial lansate ca un proiect-pilot de catre fostul ministru Mihail Hardau, Adomnitei le-a preluat integral, fara nici o analiza pertinenta asupra consecintelor in viitor si prin ordin le-a transformat in criteriu de admitere in clasa a IX-a. Rezultatele obtinute de catre elevii claselor a VII-a si a VIII-a la tezele unice sustinute in primul semestru al actualului an scolar au dovedit, fara nici un echivoc ca criteriul ales este departe de a fi cel potrivit si corect in selectia la admiterea in clasa a IX-a. Potrivit rezultatelor, elevii romani sunt aproape geniali, promovabilitatea fiind exagerata si mincinoasa. si aceasta in ciuda faptului ca evaluarile internationale, cum este PISA, ne claseaza pe unul dintre ultimele locuri in raport cu celelalte tari testate.

Rezultatele comunicate de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului releva faptul ca din totalul elevilor prezenti la sustinerea tezei la disciplina geografia Romaniei 92,43% au obtinut note de 5 si peste 5. La aceasta disciplina, paradoxal, cele mai multe note primite au fost cele de 10, anume 23,86% dintre elevii care au dat teza. La fel de bine s-au descurcat elevii si cu istoria romanilor, la care promovabilitatea a fost, de asemenea, exagerat de mare, anume 92,18%. In privinta promovabilitatii, printre judetele fruntase la teza la geografia Romaniei, deci unde clar s-a copiat masiv, se numara Mehedinti (97,30%) si Gorj (97,17%). si la istoria romanilor, in materie de promovabilitate judetul Mehedinti a fost pe primul loc, cu un procent de 97,99%, urmat de Olt, cu 97,01%.

Chiar daca matematica nu este o disciplina usoara, rezultatele au fost prea bune in raport cu cunostintele reale ale elevilor romani. La clasa a VII-a, 76,92% dintre elevi au obtinut note de 5 si peste 5. Poate parea inutil, dar geniali s-au dovedit tot elevii din Gorj si Mehedinti, unde promovabilitatea s-a ridicat la 87,76%, respectiv 85,64%. Promovabilitate sub 65% s-a inregistrat in judetele Ilfov (63,58%), Sibiu (56,62%) si Tulcea (54,76%), judete unde rata de promovabilitate este asemanatoare celei de la fostele teste nationale. La clasa a VIII-a, rezultatele la matematica au fost cu aproape 10% mai mari fata de cele de la clasa a VII-a, in sensul ca au promovat 85,74% dintre participanti. Cei mai destepti au fos tot elevii din Gorj (94,05% promovabilitate), urmati de cei din Caras Severin (93,23%) si Valcea (93,05%). Mai aproape de realitate au fost elevii din Sibiu si Tulcea, unde promovabilitatea a fost de 69%, respectiv 59,17%.

Teza la limba si literatura materna sustinuta de elevii de clasa a VII-a a fost promovata de 89,76%, cea mai mare promovabilitate fiind in Bucuresti (96,58%), Maramures (95,23%), Hunedoara (94,73%) si Salaj (94,71%), iar cea mai mica in judetele Bacau (73,33%), Satu Mare (79,54%) si Caras Severin (80%). La clasa a VIII-a, teza la limba si literatura materna a adus rezultate si mai bune, promovabilitatea medie fiind de 94,91%. Cea mai mare promovabilitate s-a inregistrat in Bucuresti – 100%, iar cea mai scazuta, dar oricum peste 90%, a fost in judetul Arad – 90,87%.

Chiar daca foarte multi elevi au probleme cu modul in care se exprima, limba romana pare sa fie foarte bine cunoscuta de scolari. Astfel, la teza la limba si literatura romana la clasa a VII-a, 81,52% dintre elevi au obtinut note de 5 si peste 5. Chiar daca au punctat iar printre geniali, gorjenii nu au mai fost pe primul loc, cea mai mare promovabilitate fiind in Mehedinti (88,51%), Bucuresti (87,89%), Caras Severin (86,82%), Olt (85,97%) si Gorj (85,82%), iar cea mai mica in judetele Covasna (73,47%), Ilfov (72,72%) si Tulcea (70,15%). Nici la clasa a VIII-a rezultatele la teza de la romana nu au fost de lepadat, fiind chiar mai bune ca ale celor de clasa a VII-a. Promovabilitatea medie a fost 81,73%, cei mai bun dovedindu-se elevii din Dambovita – 95,5%, urmati de scolarii din judetele Mehedinti (87,45%), Caras Severin (86,04%), Suceava (85,55%) si Vrancea (85,29%). Mai slabuti la romana au fost elevii din judetele Tulcea – 68,96%, Covasna – 71,16% si Bistrita-Nasaud – 71,78%.

Concluzia clara este ca prin unele scoli s-a copiat masiv sau pur si simplu s-au dictat rezolvarile. Iata cateva exemple care arata fara nici un dubiu fraudele produse. In comuna Barbatesti, judetul Valcea, din cei 16 elevi ai scolii care au sustinut teza la matematica, 11 au obtinut nota 9 si 5 nota 10, desi in timpul semestrului media pe clasa abia ajungea la nota 6, iar unii dintre noii geniali erau la nivel de corigenta. In Comuna Humureni, din cei 13 elevi, 6 au luat nota 9 si 7 nota 8. La liceul din Govora, din cei 23 de elevi, 12, deci peste jumatate, au luat note de 10, in timp ce la Colegiul National de Informatica "Matei Basarab" din Targu Jiu, din cei 130 de elevi care au dat teza doar 13, deci 10%, au primit nota 10.

"Problema e una de supraveghere, nu de corectura. Nu facem decat sa ne batem joc de acei elevi care invata si sunt la scoli exigente, iar pe ceilalti sa ii invatam de mici cu astfel de ajutoare. O sa ne trezim ca la liceele bune vin acesti elevi, ale caror note nu reflecta nivelul de cunostinte. Situatia este aproape generalizata in mediul rural, la toate disciplinele s-a intamplat la fel si prea putini vor sa recunoasca realitatea. Ar fi necesara o ancheta care sa nu vizeze datele generale de pe un judet, atatea note de 9, atatea de 10, atatea de 6, ci sa se intre in fiecare scoala si sa se faca o comparatie cu notele obtinute de elevi in cursul anului", subliniaza profesorul Florin Smeureanu, inspector scolar adjunct la Inspectoratul scolar al judetului Valcea, care promite ca dupa ce se vor termina si contestatiile va cere o ancheta amanuntita. Mai trebuie subliniat ca prin metodologie, culmea, tezele ajung sa conteze mai mult de 50% in admiterea la liceu. O data conteaza in proportie de 50% la formarea mediei generale la disciplina respectiva si apoi 50% la media generala de admitere, ceea ce inseamna in jur de 60%. Pe de alta parte, la clasa nota de la teza se rotunjeste si pentru admitere se ia in calcul nota cu doua zecimale. Una peste alta, tezele unice sunt o mare aberatie si o metoda perfida de selectie a elevilor.
Promovabilitatea extrem de ridicata, fara nici o legatura cu statistica si bunul simt, va face ca la vara un numar extrem de mare de absolventi de gimnaziu sa aiba medii anormal de umflate. Se va ajunge ca la liceele cu pretentii sa se traga linie la 9,90 sau chiar mai sus. Sau multi elevi cu media de admitere 9,90 nici nu vor mai putea sa intre la "Tudor Vianu", de exemplu. Posibilitatea organizarii de examene de admitere la licee este eliminata din start pentru acest an. Desi proiectul Legii invatamantului preuniversitar are o asemenea prevedere, va fi imposibil sa se puna in practica din acest an.

Masurile originale ascund sub pres adevaratele rezultate

Una dintre asociatiile care tot au atras atentia asupra consecintelor dezastruoase ale tezelor cu subiect unic este Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei (AEACE), care printr-o scrisoare deschisa chiar i-a solicitat prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu demiterea ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. In respectiva scrisoare, AEACE face o analiza foarte clara si puncteaza care sunt dezavantajele si consecintele admiterii in clasa a IX-a pe baza tezelor nationale.
"Cu toate ca evaluarile interne si internationale arata ca educatia se afla intr-o criza fara echivoc, poate cea mai grava din istoria invatamantului romanesc, ministrul constructor ignora cu buna stiinta toate semnalele. Toti ministrii care s-au perindat nu au facut decat sa vina cu masuri "originale", in incercarea de a ascunde sub pres adevarata fata a educatiei. Elevii sunt vesnic cobaii asa-zisilor ministri reformatori. Ministrul Cristian Adomnitei s-a incapatanat sa promoveze tezele unice drept criteriu de admitere si a provocat o bulversare grava a ierarhiei elevilor din scolile romanesti, generand neincredere in sistemul de evaluare scolara. Cu comisii si supraveghetori din propria scoala, existau de la inceput premisele ca aceste teze sa fie trucate in mod grosolan, scopul lor fiind acela de a ascunde adevarul asupra nivelului de pregatire a elevilor", se spune in scrisoarea transmisa premierului Tariceanu.

PAREREA MEA!
S-a ajuns la o
aberatie totala. S-au inlocuit aiurea testele nationale cu aceste teze, doar pentru a se face o schimbare. Deloc benefica pentru invatamant si pentru elevii care invata cu adevarat si acum nu vor mai fi motivati."
Prof. univ. Adrian Stoica

Este clar ca trebuie sa se revina la examen de admitere care asigura o selectie riguroasa a candidatilor. Imediat ce legea ne va permite, vom organiza examen de admitere."
Profesor Gabriela Bancila, director Colegiul National "I. L. Caragiale" din Bucuresti

Examenul de amitere ar fi doar o data, doua ore, in timp ce tezele se sustin doi ani. Copiii de clasa a VII-a tremurau cand au sustinut prima teza cu subiect unic. Anul acesta va fi compromis."
Profesor Victor Nicolae, director Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Bucuresti

Cele mai citite

Nicușor Dan explică de ce a ales să poarte cravată când și-a anunțat candidatura la președinție

Nicușor Dan a declarat marți seara că a decis să poarte cravată în mod intenționat, pentru că așa este „identificat” ca președinte. Întrebat, marți seara,...

Zelenski acuză Rusia că ascunde numărul victimelor din rândul soldaților nord-coreeni

Președintele Zelenski acuză Rusia că ascunde pierderile suferite de soldații nord-coreeni implicați în luptele din regiunea Kursk împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent. Președintele Ucrainei,...

Guvernul aprobă o investiție de 410 milioane lei pentru Uzina Mecanică Cugir: linii moderne de producție a muniției NATO

Proiectul are o durată de execuție de 36 de luni, plus 12 luni pentru notificarea și remedierea eventualelor defecte Guvernul a dat undă verde unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă