15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialUPDATE. Senatul UB promite construirea unui nou cămin, dar nu recunoaște problemele...

UPDATE. Senatul UB promite construirea unui nou cămin, dar nu recunoaște problemele ridicate de studenți

UPDATE 15.13: Senatul Universității București (UB) promite construirea unui nou cămin studențesc, precum și a unor bucătării și biblioteci în cămine, dar se spală pe mâini de celelalte probleme invocate de studenți: abonamentul la internet costă 20 de lei pe lună, mașini de spălat nu există din lipsa cererii, căminele sunt deratizate, iar studenții care și-au vândut locurile în cămine au fost pedepsiți (documentul integral primit de RL de la Biroul de Presă al UB este atașat).

În legătură cu persoanele care stau ilegal în cămine, Senatul Universității recunoaște că a identificat studenți care ”au înstrăinat sau au încercat să înstrăineze locul de cazare repartizat de către Comisia de Cazare. În toate cazurile confirmate au fost luate măsurile prevăzute la art. 10.1 din Contractul de închiriere (pierderea dreptului de cazare pe toată perioada studiilor)”.

Studenții au mai reclamat și că sunt multe cazuri în care administratorii au intrat peste ei în camere fără să anunțe, însă UB susține că ”studenții sunt obligați să permită accesul administratorului de cămin în cameră ori de câte ori este nevoie”.

În răspunsul Senatului UB, reprezentanții Universității București mai promit și construirea unui nou cămin studențesc, iar, pentru acest an școlar, a suplimentat cu 400 numărul locurilor din cămine.

De asemenea, UB își manifestă ”preocuparea” și promite să creeze oficii și bucătării, săli de lectură și de recreere.

În legătură cu internetul, conducerea Universității București amintește că studenții au internet wireless în aproape toate facultățile UB, iar conform contractului de închiriere încheiat între Universitate și studenții cazați în cămine, fiecare student are dreptul să își aleagă furnizorul de internet. Totodată, Universitatea mai amintește că, în urma discuțiilor cu studenții, s-a stabilit ca, începând cu anul universitar 2014-2015, tariful pentru internet să fie 20 lei/lună (deși studenții reclamă că este 30 lei/lună).

În ceea ce privește mizeria din cămine, UB susține că are un contract încheiat cu o firmă de deratizare, care dezinfectează căminele o dată la 45 de zile, cantinele, o dată la 30 de zile și spațiile de învățământ, la 90 de zile. Totodată, Universitatea București mai arată și că, pe perioada vacanței de vară, au fost efectuate reparații, care vor continua și ”în perioada următoare”, fără a explica lipsa ușilor la cabinele de duș, reclamată de studenți.

În ceea ce privește mașinile de spălat, UB susține că un contract încheiat în 2013 cu o persoană fizică a fost anulat, pentru că nu ar fi fost tineri care să solicite spălarea hainelor acolo.

”Referitor la dotarea cu hârtie igienică și săpun lichid din grupurile sanitare aflate în incinta facultăților, vă comunicăm că toți administratorii de imobil primesc trimestrial în cantități suficiente materiale igienico – sanitare pentru dotarea grupurile sanitare”, se mai arată în decizia Senatului UB.

Senatul Universității București discută, miercuri, sesizarea membrilor Societății Studenților Universității București (SSUB), privind mizeria din cămine, distribuirea locurilor de cazare și corupția administratorilor.

Citește și: Șeful studenților SSUB reclamă la Parchet conducerea Universității București. Studenții cer demisia rectorului Mircea Dumitru

Studenții au atras atenția, duminică, printr-un protest, asupra neregulilor din căminele studențești: ”Printre problemele cu care studenții se confruntă zi de zi se numără: internetul scump, pentru un campus universitar, 30 de lei de student, oficii prost dotate, camerele ocupate clandestin de studenți ai altor universități sau persoane străine fără nicio legătură cu mediul universitar, administratori corupți, care intră peste studenți în camera când vor ei, deși nu au voie, lipsa mașinilor de spălat, lipsa apei calde în unele cămine în anumite perioade (Grozăvești A, B și D) sau întreruperea fără o anunțare în prealabil, în căminul D din Grozăvești ușile stau să pice, iar în alte cămine lipsesc până și ușile de la duș, în majoritatea căminelor din Grozăvești sunt gândaci și șoareci pe hol sau chiar în cameră, săli mult prea mici pentru studenți, deși rectorul Mircea Dumitru își face un nou sediu pentru Rectorat — unele săli sunt date în uz pentru unor ONG-uri prin contracte fără licitație, iar mai mult decât atât, unele băi ale diverselor facultăți nu au în dotare nici macăr strictul igienic necesar: săpun lichid și hârtie igienică”.

Citește și: UPDATE. Studenții de la Universitatea București se plâng de condițiile proaste din cămine și de administratorii corupți. Problemele tinerilor, discutate miercuri în Senatul UB

Marți, șeful SSUB, George Velcea, a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 un denunț penal împotriva conducerii UB. Pe lângă îmbunătățirea condițiilor din cămine, studenții mai cer și demisia rectorului Mircea Dumitru.

Cele mai citite

Dani Mocanu, condamnat la închisoare: proxenetism, spălare de bani și multe altele

Dani Mocanu, cunoscut manelist, a fost condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare cu executare pentru infracțiuni grave precum proxenetism, spălare de...

Dacia Bigster, disponibilă acum în România: Prețuri, motorizări și echipări

După premiera mondială la Salonul Auto de la Paris din octombrie 2024, Dacia Bigster poate fi comandat începând de astăzi, 9 ianuarie 2025. Prețurile pornesc...

Armenia face primii pași spre aderarea la Uniunea Europeană: Guvernul aprobă inițierea procesului

Guvernul armean a adoptat joi un proiect de lege care marchează începutul procesului de aderare a Armeniei la Uniunea Europeană (UE). „Proiectul de lege stabileşte...
Ultima oră
Pe aceeași temă