Studenții reclamă creșterea taxelor de studiu în acest an universitar și cer alocarea mai multor fonduri pentru educație, conform unui comunicat al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Astfel, studenții atrag atenția că 38% dintre universități au crescut taxele de școlarizare, iar 24% dintre ele îi taxează pe studenți pentru susținerea examenului de licență.
În ultimul an universitar, 38% dintre universitățile din România au crescut taxele de școlarizare, iar în ultimii trei ani, taxele au crescut în 81% dintre instituțiile de învățământ superior. Universitățile care au crescut taxele în ultimul an sunt: Universitatea București, Babeș Bolyai, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea din Oradea, Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.
Citește și: Pricopie susține că Ministerul Educației primește mai mulți bani prin rectificarea bugetară
ANOSR arată și că sunt ”diferențe mari intre taxele de școlarizare incasate de universitati pentru acelasi program de studiu, deși costurile ar trebui sa fie similare”. Daca la Universitatea Romano-Americana, specializarea Drept, e taxata cu 2.000 de lei, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, acelasi program este taxat cu 3600 de lei. De asemenea, diferentele de la o universitate la alta pentru taxele platite la specializari ca Economie, Psihologie sau Automatica si Calculatoare pot fi de până la 2.000 de lei. Cele mai mari diferente sunt la specializarile de Medicina – de la 4800 de lei la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, până la 9000 de lei la Universitatea de Medicină si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti.
Studenții mai sunt nemulțumiți și de banii percepuți de instituțiile de învățământ superior pentru servicii administrative, cum ar fi pentru susținerea licenței. ANOSR arată că 24% dintre universități percep taxe pentru susținerea examenului de licență, chiar și pentru studenții care ocupă locuri bugetate.
Citește și: Studenții i-au cerut lui Costoiu creșterea burselor sociale, la început de an universitar
Taxele de admitere la universitate variază între 20 și 350 de lei, cele mai mari fiind la facultățile de medicină din țară. În ceea ce privește taxele percepute pentru mărirea notelor, cea mai mare sumă este percepută de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca – 135 lei pentru un credit.
În plus, Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti este singura universitate din tara care percepe taxe de reexaminare de la a doua incercare a studentilor de a lua examenul, in contextul in care toate celelalte universitati permit studentilor 2 prezentari gratuite. Singurele universități care nu percep taxe pentru mărirea notelor sunt Universitatea Politehnică din București și Universitatea București.
În ceea ce privește taxele pentru cazarea în cămin, cele mai ”piperate” sunt la Sibiu, la Universitatea ”Lucian Blaga” (540 de lei/lună) Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (500 de lei) și la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași (450 de lei).