9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSocialComisia Europeană cere României să grăbească vaccinarea. Următorul val aduce tulpina Delta

Comisia Europeană cere României să grăbească vaccinarea. Următorul val aduce tulpina Delta

Nivelul sub 30 de la sută de persoane vaccinate, indicat într-un studiu făcut public în ultimele zile, plasează țara noastră sub media Uniunii Europene în ceea ce privește imunizarea anti – Covid. Mai mulți responsabili medicali din România au atras atenția că țara noastră va intra curând în cel de-al patrulea val al pandemiei, val care va fi, probabil, cu tulpina Delta.

Acesta este contextul în care, la finalul săptămânii trecute, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, a sosit în România și a avertizat autoritățile de la București că trebuie să crească ritmul de vaccinare anti – Covid a populației. Stella Kyriakides, originară din Cipru, a lansat acest mesaj în prezența ministrului român al Sănătăţii, Ioana Mihăilă. “Trebuie să facem mult mai multe eforturi în săptămânile care urmează. Varianta Delta a coronavirusului creează o situaţie fragilă şi periculoasă în acelaşi timp”, a explicat Kyriakides.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a afirmat că UE şi-a respectat promisiunea de a repartiza doze suficiente, adică aproximativ 500 de milioane, pentru a vaccina 70 la sută din populaţia adultă, dar i-a îndemnat pe români “să ia decizia corectă de a se proteja pe ei înşişi şi pe cei din jurul lor şi să se vaccineze”.

“Vedem eforturile pe care le faceţi, dar este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetăţenilor români. Nu trebuie să ne complacem în situaţia în care ne aflăm”

Stella Kyriakides,

Comisar pentru Sănătate al UE

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, recunoștea încă de acum o lună că “dorința de vaccinare a scăzut în ultima perioadă” și că acest lucru “reprezintă un motiv real de îngrijorare”. În opinia ministrului, cei care doreau cu adevărat să se vaccineze deja au făcut-o, iar acum trebuie găsite metode pentru a-i încuraja și pe ceilalți.

„Există un procent, o parte a populaţiei care dorea să se vaccineze şi a ajuns să se vaccineze, există o parte a populaţiei care are nevoie de un imbold să ajungă la vaccinare”

Ioana Mihăilă,

Ministrul Sănătății

Ministrul Ioana Mihăilă consideră că statul român a ajuns acum în punctul în care trebuie să ofere cetățenilor încă nevaccinați o cale de imunizare anti – Covid foarte ușor disponibilă.

În Uniunea Europeană, sub coordonarea autorităților de la Bruxelles, campania de vaccinare a pornit mai târziu și mai lent decât cele din Marea Britanie și din Statele Unite, unul dintre motive fiind dozele de vaccin care, inițial, erau insuficiente.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că la început a fost subestimată dificultatea de a produce vaccin anti – Covid în masă. „Dar lupta împotriva virusului nu este un sprint – este un maraton care necesită rezistenţă şi tenacitate”, a argumentat Ursula von der Leyen.

Drept dovadă că situația în Europa s-a ameliorat, agențiile de presă difuzau chiar ieri o declarație a comisarului UE pentru piaţa internă, Thierry Breton, care anunța că Uniunea Europeană a depăşit Statele Unite în ceea ce privește procentul din populaţie care a primit cel puţin prima doză de vaccin anti – Covid. „Uniunea Europeană a vaccinat până în prezent cu prima doză o parte mai mare a populaţiei sale decât Statele Unite, 55,5 la sută față de 55,4 la sută”, anunța, simultan, printr-un mesaj postat pe Twitter, secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței, Clément Beaune.

Conform unui studiu realizat de Universitatea Johns Hopkins (SUA), Bulgaria are cea mai mare rată de mortalitate din UE (4 la sută), cu privire la persoanele decedate, dintre cele infectate cu Covid.  Această mortalitate este ridicată și în Ungaria, Slovacia, România și Italia. Mortalitatea în rândul persoanelor cu Covid este mai ridicată în țările unde sistemele de sănătate publică sunt subfinanțate și unde scepticismul față de vaccinarea anti – Covid este mai pronunțat.

În România, coordonatorul campaniei de vaccinare anti – Covid, dr. Valeriu Gheorghiţă, anunţase că, la data de 30 iunie au ieşit din termenul de valabilitate 43.000 de doze de vaccin produs de AstraZeneca. Aceste doze nu au fost distruse ci carantinate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă