5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieUnde “dispar” absolventele de ASE

Unde “dispar” absolventele de ASE

Absolventele de ASE “dispar de pe piața muncii”, potrivit directorului pentru România la Banca Europeană de Investiţii (BEI), Lara Tassan Zanin, care este însă contrazisă de rectorul instituției de învățământ superior.

Aproximativ 60% dintre studenții înscriși la Academia de Studii Economice (ASE) din București, Nicolae Istudor, sunt de sex feminin, potrivit rectorului instituției de învățământ superior, Nicolae Istudor, care o contrazice pe Lara Tassan Zanin, directorul pentru România la BEI.

“Afirmațiile sunt false. Din cei 23.754 de studenți, câți avem la această vreme, 59,88% sunt de sex feminin. Știu aceste cifre, pentru că vineri le-am raportat la minister. Nu știu de unde doamna are aceste date. Ce înseamnă a dispărea de pe piața muncii? Nu e adevărat. Eu mă uit în conducerea ASE: avem 7 prorectori și un rector, din care 3 sunt doamne. Nu se poate pune problema de a dispărea de pe piața muncii. Pentru că probabil se opresc temporar pentru un concediu pre/post-natal sau alte probleme. Eu știu că sunt foarte multe doamne antreprenori în România și economiști chiar cu funcții de conducere ale unor instituții, nu doar ale statului, dar și private. Nu cred că a făcut cineva un studiu în acest sens. În ultimii ani, tot aici ne situăm. E drept că înainte de ’89 structura era mai mult înclinată către sex feminin. Dar, în ultimii ani, tot aici ne aflăm: 60% – fete și 40% – băieți”, a declarat Istudor, pentru “România liberă”.

Spre ce se îndreaptă absolvenții ASE

Rectorul ASE spune că universitatea sa va realiza un studiu care să arate direcția pe care o urmează absolvenții ASE pe piața muncii.

“Mi-ați dat o idee. Avem un centru de consiliere și orientare în carieră și ca temă în planul de cerecetare pentru anul următor o să rog să se facă acest studiu și când vom avea rezultatele le voi comunica. Să vedem cine are dreptate”, ne-a mai spus Nicolae Istudor.

Acesta spune că absolvenții ASE reușesc să se angajeze la câteva luni după încheierea studiilor.

“Așa cum o spun clasamentele internaționale, 85% dintre absolvenții ASE sunt angajați după primele 6 luni pe domenii din Economie. Nu neapărat exact pe domeniul facultății pe care au absolvit-o, dar tot în zona economică: economiști, antreprenori, funcționari publici”, ne-a mai spus Istudor.

Rectorul ASE susține că absolvenții care aleg să meargă la muncă în afara țării nu pot fi considerați “dispăruți din piața muncii”.

“Nu putem intrepreta că au dispărut de pe piața muncii, dacă au plecat la muncă în afară. Tot piața muncii este. Piața muncii este o piață globală. Să vorbim fără să avem în spate o cerecetare, putem să facem greșeli”, ne-a mai explicat Istudor.

Directorul pentru România al BEI, Lara Tassan Zanin, afirma, într-o dezbatere despre promovarea femeilor în economie, că absolventele ASE dispar de pe piața muncii.

„Când am decis să mă interesez mai mult privind acest subiect (al participării femeilor din România în economie, n.r.), cu persoane relevante din ţară, am descoperit că dacă mergi la Academia de Studii Economice din Bucureşti, 80% dintre studenţi sunt femei, dar, în mod ciudat, dacă verifici traiectul lor profesional după 5 ani de la absolvire şi pe urmă după 10 ani de la absolvire, aceste studente la economie geniale dispar din piaţa muncii din România. Şi acesta este motivul pentru care noi credem că este foarte important să avem o propunere de politică publică care să integreze toate abordările, care să nu analizeze doar câte femei sunt active pe piaţa de muncă, ci să analizeze serviciile oferite pentru de îngrijirea copiilor, motivul pentru care există o valoare atât de redusă. Avem o politică comprehensivă care susţine ideea de a aduna date relevante, există date în acest sens, şi nu este uşor să-ţi dai seama unde este problema în România”, a afirmat Zanin.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă