Prefectul judeţului Hunedoara, Tiberiu Kiszely, a declarat, pentru Mediafax, că persoanele care ajung în zonele cu risc însemnat de avalanşă, în ciuda avertizărilor primite din partea meteorologilor şi a salvamonţiştilor, ar trebui să suporte cheltuielile pentru salvare.
Autorităţile au lucrat la un regulament cadru care va fi trimis consiliilor locale din zonele montane, urmând ca fiecare autoritate locală să decidă dacă îl adoptă sau nu.
Tiberiu Kiszely a afirmat că există foarte multe cazuri de turişti care ignoră avertismentele şi se aventurează pe munte.
”Tot timpul au fost cazuri, anul trecut problema cu copiii, celebrul caz Popescu, a fost o tragedie şi tocmai din cauza unei asemenea chestiuni s-a întâmplat. Ai libertatea să umbli unde vrei, dar plăteşti pentru această libertate, plăteşti în momentul în care mă pui pe mine, stat, să vin să te recuperez. Nu poţi să fii mai liber decât cel de lângă tine, având libertatea ta, trebuie să respecţi şi libertatea celui de lângă tine”, a spus prefectul judeţului Hunedoara.
Salvamontiştii susţin că sancţiunile ar putea fi la nivelul celor stabilite pentru turiştii care nu respectă regulile în zonele în care sunt parcuri naturale.
Directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat că turiştii ar trebui măcar să anunţe autorităţile în momentul în care pornesc către o zonă de risc.
”Noi nu vrem să încălcăm libertatea oamenilor, dar dacă ne-ar anunţa am putea suplimenta oamenii care sunt de serviciu, în loc de doi să trimitem patru sau şase. Dacă nu ştim nimic şi ne anunţă că deja s-a întâmplat, până îi adun pe oameni şi până ajung sus, în creastă, fac 6-7 ore. Cei care se aventurează o fac pe răspunderea lor”, a spus directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.
Potrivit acestuia, primul ajutor este gratuit numai în România.
Instituţia are 82 de salvatori în tot judeţul, din care 60 sunt montani.