Anul 2018 a fost marcat printr-o schimbare în privința consumului de droguri, locul „etnobotanicelor”, care au dominat piața în ultimii ani, fiind luat de cannabis, care a devenit principalul drog preferat de consumatori. Pe locul doi este cocaina.
Cannabisul tinde să devină drogul „tradițional” pentru că, potrivit celor implicați în combaterea traficului de droguri, există riscul ca România să treacă de la statutul de țară de tranzit la stat furnizor de droguri, având în vedere creșterea numărului de culturi de cannabis. În ultimii ani, DIICOT și celelalte instituții implicate în destructurarea grupărilor infracționale au descoperit o veritabilă industrie, cu zeci de hectare de culturi de cannabis.
Categoriile vulnerabile, tinerii de la 14 la 35 de ani
Potrivit raportului de evaluare pe anul 2018 al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Galaţi, consumul de droguri este preponderent la categoriile de vârstă 14-35 de ani, dar, statistic vorbind, la Galați vârsta de debut a consumului de droguri este 17 ani.
În anul 2016, vârsta de debut era la 13 ani, în 2015 la 11 ani, iar în 2014 la 15 ani. Situațiile sunt diferite în cele trei județe din jurisdicția CRPECA, Galați, Brăila și Vrancea. Spre deosebire de Galați, la Brăila vârsta debutului în consumul de droguri este 16 ani, iar în Vrancea categoria consumatorilor este extinsă până la 40 de ani.
În toate cele trei județe, locațiile cu risc crescut în ceea ce priveşte consumul de droguri sunt cluburile de noapte, discotecile şi parcurile. Când vine vorba de efectele nocive ale acestui fenomen, principalul deficit este agravarea bruscă a stării de sănătate. Numărul cazurilor de tineri care au ajuns în unităţile de primiri urgenţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Andrei“ Galaţi şi Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan” Galaţi a cunoscut o ușoară diminuare în 2018, fiind întocmite 142 de fișe medicale, mai puține decât în 2017, când au fost 167 de cazuri.
Este o scădere a numărului de cazuri și în raport cu 2016 (173), dar mai ales în raport cu 2015, când au fost înregistrate 407 cazuri de tineri ajunși la urgență din cauza consumului de droguri. La spitalele din Brăila au fost înregistrate 109 cazuri, iar la Focșani 13 cazuri.
Cannabisul a luat locul „etnobotanicelor“
În raportul Centrului Regional de la Galaţi se precizează că aşa-numitele „etnobotanice” (NSP) nu mai sunt preferate de consumatori la fel ca anii trecuţi. Astfel, faţă de anul 2014, când consumul de NSP ocupa primul loc în ierarhia celor mai consumate droguri din judeţul Galaţi, în 2015, 2016, 2017 şi 2018 se observă tendinţa cannabisului de a deveni principalul drog consumat, urmat de cocaină, NSP şi alcool.
„În 2018 a crescut numărul beneficiarilor aflaţi în asistenţă care au studii finalizate, în rândul acestora prevalând consumul de cannabis, precum şi numărul cazurilor de consumatori provenind din familii dezorganizate”, se spune în raport.
Alte riscuri, fapte violente pe fondul consumului de droguri
La riscurile privind starea de sănătate se adaugă acelea ca tinerii să ajungă sub incidența legii penale, pentru că printre urmările consumului de droguri se află și comiterea unor fapte cu violență. Potrivit datelor raportate de Inspectoratul de Jandarmi Galați, au fost înregistrate 85 de cazuri de distrugere de bunuri provocate de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, noi substanţe psihoactive şi alte droguri, cele mai multe (43) fiind cazuri de tulburare a liniștii publice sau de distrugere de bunuri (13).
Dintre acestea, 29 de cazuri au fost provocate de suporteri ai echipelor de fotbal. La Focșani au fost înregistrate două cazuri de distrugere și 8 de tulburare a liniștii publice pe fondul consumului de droguri.
Zeci de traficanți și „deținători“ au ajuns după gratii
Pentru traficanți sau deținători de droguri riscul este pedeapsa cu închisoarea. Instanțele de la Secția Penală a Tribunalului Brăila au dispus sentințe prin care au condamnat 44 de persoane la pedepsele prevăzute pentru infracţiuni la regimul drogurilor. Alte 11 persoane au fost achitate.
Procurorii de la DIICOT Focșani au instrumentat 37 de dosare, în care au fost anchetate 134 de persoane pentru trafic sau deținere de droguri. Opt dosare au fost trimise în judecată anul trecut. Procurorii de la DIICOT Galați au cercetat anul trecut 238 de persoane, din care 110 au căpătat calitatea de inculpați și au fost trimise în judecată, 27 sub stare de arest preventiv.
Au fost întocmite 34 de rechizitorii, dar și 142 soluții de clasare și 45 de soluții de renunțare la urmărirea penală. Se întâmplă și asta, pentru că sunt anchete dificile. În 2018, instanțele de la Tribunalul Galați au condamnat pentru infracțiuni la regimul drogurilor 112 persoane, printre care 18 minori.
Capturi modice
Cantități mai importante de droguri sunt capturate în cadrul acțiunilor DIICOT de destructurare a unor grupări infracționale. Dar de diminuarea acestui fenomen infracțional se ocupă și celelalte instituții de ordine publică. Și acestea reușesc să captureze diverse cantități, dar acestea sunt mici în raport cu cele vehiculate pe piață. La Focșani, au fost capturate 12 kg cannabis, 100 g cocaină, 10 comprimate ecstasy, 40 g de „etnobotanice”. La Galați au fost capturate în primele șase luni ale anului trecut 8 kg de cannabis şi 5 kg de substanţe psihoactive, iar în semestrul al doilea 2 kg de substanţe psihoactive, 300 g cannabis şi 32 comprimate de ecstasy. Polițiștii de la Brigada „Crimă Organizată” din cadrul IPJ Brăila au capturat anul trecut 136 grame cocaină și 389 grame cannabis.
Programe de descurajare a consumului
Centrul Regional Antidrog de la Galați a derulat mai multe programe de prevenire a consumului de droguri. Spre exemplu, la Brăila, programul „Prevenire în şcoală” a constat în dezvoltarea a 10 proiecte naționale și 5 proiecte locale în școli gimnaziale și licee, acestea adresându-se unui număr de 5.589 de elevi sau studenți şi 689 de cadre didactice.
În cadrul componentei „Prevenire în comunitate”, au fost dezvoltate 10 proiecte și campanii de informare, care s-au adresat unui număr de 3.012 persoane, între care 1.550 copii și adulți din comunitatea locală, dar și deținuților de la Penitenciarul Brăila și Penitenciarul pentru Minori de la Tichilești, unde 80 dintre minorii internați au declarat că sunt consumatori de droguri. Au fost derulate și programe de terapie pentru diminuarea dependenței și renunțarea la consum. La Galați, în 2018 au fost incluși în programul terapeutic de asistenţă 69 de consumatori, dintre care 12 consumatori înregistraţi din 2017.
România ar putea deveni stat furnizor de droguri
Procurorul Bogdan Voicu, propus de ministrul Justiției pentru funcția de procuror-șef al Secției de Combatere a Traficului de Droguri, a precizat în ședința Secției pentru Procurori a CSM că există riscul ca România să treacă de la statutul de țară de tranzit la stat furnizor de droguri, având în vedere creșterea numărului de culturi de cannabis.
„România este țară de tranzit, însă în ultima perioadă am ajuns la concluzia că ar putea deveni și o țară furnizor, numărul culturilor crescând în ultimul timp de la un an la altul”, a spus procurorul. Temerile sunt perfect justificate, pentru că la acțiunile recente ale procurorilor DIICOT au fost descoperite zeci de hectare de culturi de cannabis. Atrași de câștiguri, românii cultivă cannabis acasă, în sere, în hale și pe câmp. Oriunde se poate.