Transportatorii vor organiza proteste în ianuarie din cauza majorării accizei la carburanţi

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) intenţionează să organizeze proteste în luna ianuarie 2018 din cauza majorării accizei la carburanţi şi solicită revenirea la nivelul accizei din luna august, potrivit unui comunicat publicat miercuri.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 06.12.2017 - 14:45

„Pragul de 6 lei/litru carburant riscă să fie atins în preajma sărbătorilor atât din cauza creşterii constante a cotaţiilor barilului cât şi din cauza apetitului furnizorilor pentru scumpiri fix în perioada sărbătorilor de iarnă”, avertizează FORT.

 „Preţurile carburanţilor urcă vertiginos în timp ce Guvernul evită să comunice două adevăruri: încasările din acciza aferentă carburanţilor au scăzut exact cum s-a întâmplat şi în perioada 2014-2016, iar preţurile la raft au crescut chiar dacă transportatorii nu au transferat în tarif creşterea costurilor operaţionale”, se arată în comunicat.

 „După trei luni de la intrarea în vigoare a celei mai proaste modificări fiscale, Guvernul nu a oferit pieţei de transport un răspuns clar cu privire la returnarea accizei şi se bazează în continuare pe consumul pieţei active în condiţiile în care peste 90% din motorina utilizată de transportul internaţional este alimentată din surse aflate în afara graniţelor României”, se mai arată în comunicat. 

FORT susţine că nu a primit de la Guvern un răspuns cu privire la returnarea unei părţi din acciză către transportul comercial. Ziua de 15 septembrie a fost stabilită ca primul termen de majorare, cu 16 bani pe litru, a accizelor la motorină şi benzină, următorul termen fiind 1 octombrie.

 

Comentarii