11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSocialTransportatorii rutieri solicită prioritizarea vaccinării personalului esențial din domeniu

Transportatorii rutieri solicită prioritizarea vaccinării personalului esențial din domeniu

Industria de transport rutier este una de importanţă sistemică pentru economia României, asigurând continuitatea fluxului de mărfuri şi pasageri, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), motiv pentru care solicită prioritizarea vaccinării împotriva COVID-19 a personalului esenţial din transporturile rutiere.

“Sectorul de transport rutier din România reprezintă aproape 41.000 de firme cu o cifra de afaceri cumulată de 12,3 miliarde euro, 212.000 de angajaţi, şi este principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro. Transporturile rutiere generează un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde euro”, se menţionează în comunicat.

Potrivit UNTRR, Comisia Europeană a comunicat, încă de la începutul pandemiei COVID-19, ca statele membre trebuie să ia măsuri pentru a asigura libera circulaţie în UE a tuturor lucrătorilor implicaţi în transportul internaţional.

“Majoritatea statelor UE şi non-UE consideră că şoferii profesionişti fac parte din categoria lucrătorilor esenţiali şi le permit libera circulaţie, fără măsuri de constrângere a activităţii acestora, precum măsuri de carantinare sau teste COVID-19. În acest sens, UNTRR solicită includerea lucrătorilor din transporturile rutiere de mărfuri şi persoane în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare, întrucât aceasta grupa profesională desfăşoară activităţi într-un domeniu cheie şi esenţial. Evidenţa şoferilor profesionişti de vehicule comerciale de mărfuri şi persoane este ţinută la Autoritatea Rutiera Română (ARR), care eliberează atestatele de conducător auto, cartelele tahograf şi are înregistrări cu şoferii angajaţi la fiecare firmă de transport rutier din România.”, se mai spune în comunicat.

Totodată, UNTRR solicită autorităţilor române să realizeze demersuri pe lângă Comisia Europeană de a elimina necesitatea testului COVID-19 în ţările unde este cerut pentru şoferii profesionişti, indiferent dacă deplasarea se face cu vehiculele comerciale sau atunci când călătoresc ca pasageri în interes de serviciu (cu autoturisme/microbuze/avioane către camioanele/autocarele pe care lucrează), în baza dovezii de vaccinare.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă