2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSocialToader: Am redus capacitatea de cazare din cămine cu 25%

Toader: Am redus capacitatea de cazare din cămine cu 25%

Rectorul UAIC anunță că instituția de învățământ superior a redus capacitatea de cazare din cămine cu aproximativ 25%, în contextul pandemiei COVID-19, pentru siguranța sănătății studenților și cadrelor didactice.

Tudorel Toader ocupă funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, din anul 2016.

A ocupat funcția de ministru al Justiției, din februarie 2017, până în aprilie 2019.

Tudorel Toader a deținut două mandate succesive de judecător al Curții Constituționale a României, între 2006 și 2016.

Pe perioada exercitării funcției de ministru s-a autosuspendat din funcția de rector a UAIC.

RL: Cum vor învăța studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul academic 2020 – 2021?

Tudorel Toader: În anul universitar 2020-2021, activitățile didactice la cele 15 facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) vor avea loc în format mixt, ceea ce presupune atât activități online cât și față în față. În funcție de specificul fiecărei facultăți, ponderile variază. La studiile de licență și master, unele facultăți vor desfășura exclusiv față în față anumite activități, precum seminariile, lucrările practice, aplicațiile pe teren, activitățile de tutoriat, consultațiile, laboratoarele, examenele, practica de specialitate sau îndrumarea tezei de licență și disertație. În cazul studiilor doctorale, vor avea loc față în față activități precum susținerea rapoartelor de cercetare, îndrumarea tezei, sau cursurile și seminariile. Singura specializare la care toate activitățile didactice vor avea loc în sistem clasic, față în față, este Teologie Romano-Catolică Pastorală, din cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică, prin luarea în considerare a numărului redus de studenți.

Cum ați pregătit instituția de învățământ superior pentru noul an universitar, în perioadă de pandemie? Care au fost cele mai mari provocări?

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a adaptat constant la modul în care a evoluat contextul epidemiologic și a luat deciziile adecvate pentru a-și continua misiunea în condiții de siguranță pentru sănătatea membrilor comunității academice, prin respectarea măsurilor și reglementărilor în vigoare. În acest sens asigurăm toate condițiile de igienă și dezinfecție prevăzute de actele normative în vigoare și am făcut achizițiile necesare pentru buna desfășurare a activităților didactice online.

Ce concluzii ar putea trasa mediul academic românesc după experiența pandemiei COVID-19?

Pandemia încă există, prin urmare e devreme pentru a trage concluzii. Întreaga planetă este în acest moment într-un proces continuu de adaptare la noul context, de unde putem desprinde ideea că și pentru instituțiile academice capacitatea de adaptare reprezintă o abilitate cheie.

Cum vor fi cazați studenții UAIC în cămine?

Pentru anul universitar 2020-2021 am redus capacitatea de cazare din căminele UAIC, cu aproximativ 25%, pentru a asigura condiții optime de siguranță pentru studenții noștri. Dat fiind contextul epidemiologic actual, la cazare studenții completează o Declarație pe proprie răspundere în scopul prevenirii și limitării infectării cu noul coronavirus (COVID-19). Pe parcursul desfășurării procedurii de cazare, angajații, studenții și persoanele însoțitoare poartă mască de protecție, își dezinfectează mâinile la intrarea în cămin și se păstrează distanța socială de minimum 1,5 metri.

Studenţii cazați în cămine vor fi instruiţi în permanenţă cu privire la respectarea măsurilor de protecţie individuală și vor avea obligaţia să păstreze curăţenia, să dezinfecteze şi să aerisească în mod regulat camerele. Se recomandă accesul prin rotaţie în spaţiile comune (săli de baie, săli de mese sau săli destinate utilizării comune), astfel încât să fie posibilă o dezinfectare adaptată specificului fiecărui spaţiu. De asemenea, li se recomandă studenţilor să evite, pe cât posibil, spaţiile comune, iar activităţile să se desfăşoare în camera proprie.

Cât de mult se pierde din calitatea actului didactic, când predarea se realizează exclusiv online?

Cu siguranță actul educațional exclusiv online nu poate fi la fel de performant precum cel clasic, tocmai de aceea toate facultățile UAIC au optat pentru un sistem mixt, care combină activitățile online cu cele față în față.

În ciuda pandemiei, ați avut un număr record de studenți admiși în acest an. Va fi situația mai greu de gestionat? Dispuneți de spațiile și de numărul suficient de cadre didactice necesare?

Faptul că la admiterea 2020 am înregistrat cel mai mare număr de înscrieri din ultimii ani, 19758 de candidați, reprezintă confirmarea faptului că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este una dintre cele mai atractive și performante instituții de învățământ superior din România. Cu toate acestea, ne desfășurăm activitatea în limitele capacității de școlarizare aprobată de Ministerul Educației și Cercetării, pentru care avem toate resursele necesare, atât materiale cât și umane. Avem 15 cămine, cu un număr de 1553 de camere și trei cantine funcționale.

Cum apreciați colaborarea dintre Ministerul Educației și Cercetării și universități, în perioada pandemiei?

Colaborarea dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Ministerul Educației și Cercetării este una firească, instituțională, atât în perioada de pandemie cât și în afara acesteia. O bună colaborare între instituții este vitală pentru a depăși cu bine provocările pe care le-a generat această situație inedită.

Unde considerați că ar fi nevoie să intervină ministerul, ca să nu mai apară nemulțumiri ale studenților și profesorilor legate de modul în care se pot susține cursurile în perioada pandemiei?

În limitele resurselor bugetare alocate, completate cu veniturile proprii și cele obținute prin proiecte, în limitele reglementărilor existente, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași își concentrează toate eforturile pentru a menține calitatea înaltă a actului educațional și pentru a oferi condiții optime de desfășurare a activității pentru toți membrii comunității sale academice.

Se lucra la o nouă lege a Educației. Inițiativa pare abandonată, în acest moment. Considerați că este necesară modificarea Legii 1/2011 în forma sa actuală?

Orice act normativ este perfectibil și e necesar să fie actualizat periodic pentru a răspunde realităților sociale din prezent. Prin urmare, și Legea 1/2011 poate fi îmbunătățită, însă numai după o dezbatere consistentă cu toți actorii implicați.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Israel: Liderul opoziției îngrijorat de restrângerea libertății presei

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, şi-a exprimat miercuri temerile cu privire la o serie de propuneri guvernamentale despre care crede că vor restrânge şi...

Ucraina a rămas fără ajutoare de la SUA. Un republican apropiat de Trump a blocat un proiect al lui Biden

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, a respins miercuri cererea administrației Biden de a include 24 de miliarde de dolari pentru ajutoarele legate de Ucraina...

Italia a despăgubit în premieră victime ale crimelor naziste

Italia a plătit pentru prima dată despăgubiri victimelor crimelor de război naziste, dându-le 800.000 de euro moștenitorilor unui bărbat ucis într-un masacru civil din...
Ultima oră
Pe aceeași temă