Socializarea și faptul că angajații români petrec o mare parte a zilei la locul de muncă
favorizează apariția relațiilor romantice la birou. Astfel, jobul rămâne în continuare pentru angajați
locul cel mai comun pentru a-și găsi jumătatea, iar activitățile și deplasările cu echipa (de tip
teambuilding), în afara biroului, pot crea un context pentru apariția unor astfel de relații, potrivit
sondajului de Valentine’s Day realizat de platforma de recrutare online BestJobs.
În acest sens, 35% dintre angajații români și-au cunoscut partenerul actual la locul de muncă sau au avut în trecut relații rezultate din interacțiunile profesionale. Peste 39% spun că astfel își pot găsi cel mai ușor perechea, comparativ cu 13% care apelează la rețele sociale, prieteni comuni (peste 12%) sau ieșiri în oraș (aproximativ 11%).
Totodată, 48% sunt siguri că în cadrul activităților cu echipa în afara biroului pot apărea relații
amoroase între colegi și 1 din 2 angajați cunoaște cel puțin o situație în care colegi de muncă au
dezvoltat o astfel de relație în cadrul unor activități de tip teambuilding.
15% dintre angajaţii care au participat la sondajul BestJobs spun că au lucrat sau lucrează în prezent cu partenerul în aceeași companie. Dintre cei care își au printre colegi jumătatea, 35% afirmă că principalul avantaj este că acesta înțelege suișurile și coborâșurile cu care se confruntă, 19% sunt de părere că astfel se pot sprijini reciproc cu informații și 16% sunt inspirați de partenerul lor atunci când trec printr-un blocaj creativ.
De asemenea, 16% sunt de părere că sunt mai buni la job atunci când lucrează alături de partener și astfel scad șansele de a intra în burnout (aproximativ 7%), mai ales în contextul în care împart biroul de acasă.
Pe de altă parte, o relație la locul de muncă poate însemna că problemele personale pot interfera cu munca și invers (48%), dar și posibile acuzații de favoritism (20%) și dificultăți în a planifica concediile simultan (12%). Mai mult, printre dezavantaje se numără și numărul ridicat de conflicte la locul de muncă, bârfele de la birou și lipsa de securitate la locul lor de muncă.
Nu în ultimul rând, 2 din 3 respondenți la sondajul BestJobs spun că de Valentine’s Day, în compania pentru care lucrează nu se va organiza nimic. Dintre cei care sărbătoresc, peste 6% vor face împreună cu toți colegii o mică petrecere după program, pentru că Valentine’s Day nu este doar despre relațiile romantice.
Luna februarie, este dedicată, de regulă, relațiilor romantice, dar este totodată și o lună care îndeamnă la gesturi de bunătate și de afecțiune față de cei din jur, în general, mai ales că pe 17 februarie este Ziua Faptelor Bune. Astfel, pentru a întări legăturile de la birou, peste 38% au preluat parte din activități sau proiecte în locul unui coleg care avea deja prea multe pe listă, în timp ce aproape 28% au scris o scrisoare de încurajare unui coleg care trecea printr-o perioadă complicată, iar 22% au lăudat un coleg/o colegă în fața șefei/șefului. Alți angajați au invitat un coleg la prânz sau la o cafea sau au trimis un coș cu bunătăți unei colege/unui coleg care se simțea rău.
Sondajul a fost efectuat în perioada ianuarie – februarie, pe un eșantion de 1.077 de utilizatori de internet.