Peste un milion de persoane din România practică „munca la negru”, adică fără să aibă forme legale.
Potrivit raportărilor Consiliului Fiscal, în România, circa 1,4 milioane de persoane lucrează fără forme legale. O analiză realizată de ONV LAW explică riscurile la care se expun aceste persoane precum și companiile pentru care muncesc.
Domeniile în care muncesc cei mai mulți lucrători fără acte sunt construcțiile, serviciile de protecție și pază, atelierele auto și comerțul.
Începând cu jumătatea lunii martie, controalele asupra operatorilor economici vor fi intensificate, a anunțat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Aceasta derulează o campanie comună cu organele de control din cadrul Inspecției Teritoriale a Muncii (ITM). Acțiunea vizează identificarea companiilor care încalcă legea. Munca nedeclarată este principala țintă a autorităților, întrucât este un fenomen prin care este prejudiciat bugetul de stat, subliniază ONV LAW.
Autoritățile fiscale intenționează să combată și munca subdeclarată, denumită și „munca la gri”. Acest termen denumește procedeul prin care sunt disimulate remunerațiile nete acordate salariaților. În realitate, remunerațiile sunt mai mari față de cele înregistrate în documentele financiar – contabile.
La nivel național, în săptămâna 25 februarie – 03 martie, au fost efectuate 2642 de astfel de controale, potrivit raportărilor Inspecției Muncii. Cuantumul amenzilor se ridică la 2.656.100 de lei.
O problemă frecventă este primirea la lucru a unei persoane care nu deține contract individual de muncă.
Lucrătorii care acceptă „munca la negru” nu beneficiază de protecție socială
“Nu în ultimul rând, persoanele care desfășoară activități fără forme legale nu pot beneficia de protecție socială”, a eplicat avocata Lorena Ciobanu, partener în cadrul ONV LAW.
Organele abilitate pot sista activitatea locului de muncă dacă se constată abateri de la lege. Și aceasta până când angajatorul dovedește că a plătit amenda contravențională sau a remediat deficiențele care au condus la sistarea activității prin încheierea unui contract individual de muncă sau înregistrarea în REVISAL.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!